Finjustera platsinriktningen

Med platsinriktning i Google Ads kan du välja geografiska områden där dina annonser kan visas. Funktionen kan också användas som optimeringsverktyg för att öka avkastningen på din investering.

Genom att förstå dina resultat utifrån plats kan du lägga en större del av din onlineannonsering och budget i regioner där ditt företag är mest framgångsrikt.

Vi har angett några praktiska tips nedan för att hjälpa dig att finjustera din platsinriktning.

Obs! Hotellannonskampanjer kan endast inriktas och uteslutas efter land eller område.

Visa resultat efter plats

Du kan använda din geografiska resultatdata för att kontrollera att dina annonser visas på särskilda platser och jämföra hur det går för dina annonser på olika platser. Använd denna information för att precisera vilka områden du vill fokusera på och läs tipsen här om hur du kan göra annonserna effektivare i varje område.

Exempel

Du har en kampanj som är inriktad på hela Japan, men du befinner dig i ett annat land. När du granskar din geografiska resultatdata kan du se att annonserna får exponeringar på orter över hela Japan. Du ser också att annonserna ger bättre resultat i Tokyo och Kyoto, så du beslutar dig för att ta fram en ny annonseringsstrategi med inriktning på dessa områden.

Tilldela områden en större eller mindre del av budgeten

Om din kampanj ger bättre resultat i vissa områden kan du köra separata kampanjer som bara är inriktade på de mer framgångsrika områdena. Då kan du höja dina sökordsbud och budgetar för att maximera annonsexponeringarna på orter som ger bra resultat. Överväg att skapa en separat kampanj som du inriktar på områden utanför de orter som ger bäst resultat. Du kan använda samma sökord som för dina övriga kampanjer, men med lägre sökordsbud.

Exempel

Du har inriktat in dig på hela Sverige i en annonskampanj om snorklingsutrustning men säljer mest utrustning till kunder i Halland. Du skapar en separat kampanj som enbart är inriktad på Halland så att du enkelt kan se hur din kampanj fungerar i den regionen och sedan justera din budget därefter.

Skriv annonstext som är anpassad till särskilda geografiska områden

Framhäv företagets unika säljargument, till exempel produkter eller tjänster som kunder i dessa områden troligen är intresserade av. Du kan även erbjuda rabatter som endast gäller i vissa områden.

Exempel

Du märker att din onlineklädbutik säljer flest röda vantar till kunder i Norrland. Du vänder dig särskilt till kunder där genom att skapa en annons som marknadsför röda vantar med specifik inriktning på kunder i Norrland.

Använd platsspecifika målsidor

Om du har olika målsidor för olika regioner på din webbplats kan du leda kunderna till den målsida som är mest relevant för deras geografiska område. På så sätt behöver de inte lägga tid på att söka efter information som är relevant för dem.

Exempel

Du är fastighetsmäklare och din webbplats innehåller lägenheter som är till salu i Skåne. Om en kund söker efter lägenheter i Malmö leder du dem till en målsida med lägenheter i Malmö snarare än i Lund.

Använd adresstillgångar för att framhäva företagets adress

Om det är viktigt att dina kunder vet var ditt företag finns kan du lägga till adresstillgångar i dina annonser. Med adresstillgångar kombineras företagets adress och telefonnummer med annonstexten på ett smidigt sätt.

Om alla företag i dina adresstillgångar finns i Sverige kan du inrikta dig på en radie runt adresstillgångarna så att dina annonser visas för personer som befinner sig i närheten av ditt företag. Med budgeneratorer kan du dessutom ange olika bud för dessa områden.

Exempel

Anta att du äger en cykelverkstad i centrala Göteborg. Med adresstillgångar kan en kund som befinner sig nära din butik och som söker efter cykelverkstäder se din annons tillsammans med adress och telefonnummer – och hitta vägen till din verkstad med sitt punkterade däck.

Uteslut regioner som inte ger bra resultat

Om du regelbundet får klick med låg konverteringsfrekvens från vissa regioner eller klick från regioner där du inte vill att dina annonser ska visas kan du välja att utesluta dessa regioner från inriktningen.

Exempel

Om du har inriktat dig på hela Sverige men märker att klick från Lappland inte leder till så många konverteringar, kan du utesluta Lappland så att dina annonser inte visas där.