Problem med klick och klickfrekvens

Genomsnittlig position (gen. pos.) tas bort i september 2019. Procentsatserna för exponering högst upp och exponering i absolut topposition ger en tydligare bild av var dina annonser visas på söksidor. Du kan använda dessa nya mätvärden för att optimera annonspositionen. Läs mer.

Om antalet klick och klickfrekvensen inte uppfyller dina förväntningar kan det i vissa fall vara enkelt att åtgärda. Klicka på problemen på listan nedan och läs om hur du kan förbättra resultatet:

BockmarkeringJag får fler klick än exponeringar med mina sökord eller annonser

Det kan finnas tre orsaker till detta:

• Du läser rapporter med datumintervallet I dag. Eftersom informationen om exponeringar och klick uppdateras löpande under dagen kan det hända att antalen inte stämmer överens om du jämför dem med varandra.
  • Kunderna klickar på flera olika annonser för att jämföra innehållet. Eftersom webbläsare vanligtvis cachelagrar sökresultatsidor registrerar Google inte flera exponeringar. Antalet klick kan därför överstiga antalet exponeringar.
  • Kunderna klickar på flera länkar i samma annons. Du debiteras inte för mer än två klick per annonsexponering och Google Ads filtrerar bort allaogiltiga klick som vi upptäcker.

Obs!

Det registreras ingen ny exponering när användarna klickar på bakåtknappen för att återgå till sökresultatsidan.

Bockmarkering Jag får klick utanför mitt inriktade område

Google identifierar en kunds IP-adress för att avgöra var han eller hon befinner sig. Därefter visar vi annonser som är inriktade på kundens plats. Du kan se hur det går för dina annonser baserat på kundernas plats genom att titta på ditt geografiska resultat.

Ibland kanske du märker att du har fått klick från besökare utanför den region som du inriktar dig på. Det kan finnas flera möjliga orsaker till detta:

Annonsen visas vid platsspecifika sökningar

Din annons kan visas för en kund med en IP-adress utanför det inriktade området om kunden har angett det området i sin sökning. Om du till exempel annonserar om en italiensk restaurang och inriktar dig på Stockholm kan annonsen visas för en kund i Göteborg som söker efter "pizzeria Stockholm".

Vi har utvecklat detta system för att du ska nå så många personer som möjligt som letar efter dina produkter eller tjänster. Om du upptäcker att dina klick inte ger de resultat du förväntar dig kan du prova att använda avancerad platsinriktning för att visa dina annonser för kunder som sannolikt befinner sig i ditt inriktade område.

Om du bara inriktar dig på kunder som befinner sig fysiskt i det inriktade området måste eventuella platstermer i sökorden också ingå i det inriktade området. Om termerna faller utanför det inriktade området visas inte annonsen för det sökordet. Om du till exempel inriktar dig på kunder i Stockholm men en kund söker efter "pizzeria Göteborg" eller "pizzeria Malmö" visas inte din annons för de sökorden.

Annonsen visas på en landsspecifik domän

Om du väljer att använda platsinriktning på lands-/territorienivå kan din annons visas för kunder med en IP-adress utanför det inriktade landet som söker på den landsspecifika Google-domän som motsvarar din inriktning. Om din kampanj till exempel är inriktad på Frankrike kan en kund med en spansk IP-adress se din annons på Google.fr (Googles franska domän).

Om du inte vill att din annons ska visas på en landsspecifik domän för kunder utanför det inriktade landet har du två alternativ:

• Inriktning på fysisk plats : Inrikta dig på hela landet där du vill att dina annonser ska visas och välj det avancerade inriktningsalternativet Inriktning på fysisk plats.
  • Regional eller anpassad inriktning: Ändra platsinriktningen för kampanjen från inriktning på land/territorium till regional eller anpassad inriktning. I stället för att inrikta kampanjen på landet Frankrike kan du inrikta den på alla regioner i Frankrike. Du når samma målgrupp, men annonsen visas inte på Google.fr för kunder med IP-adresser utanför de valda regionerna i Frankrike.

Om du inte vill ta emot klick utanför den region du har valt kan du utesluta din annons från vissa områden. Läs om hur du utesluter särskilda områden på dina inriktade platser.

Bockmarkering Mina kostnader ökar, men inte mina klick

Det kan finns två orsaker till detta:

• Kvalitetsresultatet kanske försämras. Du kan kontrollera sökordens kvalitetsresultat på fliken Sökord i ditt Google Ads-konto genom att placera muspekaren över pratbubblan vid något av sökorden. Du kan se resultat för alla dina sökord samtidigt genom att klicka på rullgardinsmenyn Sökordsinformation och välja Diagnostisera sökord. Om du vill se kvalitetsresultat för alla sökord i ditt konto på samma gång kan du lägga till kolumnen Kvalitetsresultat i kontostatistiken. Läs om hur du kan förbättra kvalitetsresultatet.
  • Kostnaderna stiger på marknaden. Konkurrenterna kanske höjer sina bud, vilket innebär att du måste höja dina kostnader för att behålla din konkurrenskraft.

Bockmarkering Klickfrekvensen är lägre än väntat

Är du missnöjd med din CTR? Kom ihåg att det inte finns någon "normal" eller "genomsnittlig" klickfrekvens som gäller för alla annonsörer. Här följer några saker att tänka på om du är missnöjd med ditt annonsresultat:

• Dina sökord kanske är för generella. Om du upptäcker att klickfrekvensen är lägre än en procent i Googles Söknätverk för vissa sökord kan du ta bort dessa sökord och lägga till mer specifika och inriktade sökord i stället.

Tips

• Se alltid till att dina annonser är specifika och relevanta och att de innehåller en tydlig uppmaning.
  • Se fler tips på hur du kan skapa effektiva textannonser.
  • Klicktrafiken kan variera till följd av säsongsbetonade intressen och aktuella händelser. Det är vanligt med variationer som är ett resultat av reakampanjer eller specialerbjudanden. Sökord som är vanliga vid vissa tidpunkter under året (till exempel söktermer som är förknippade med stora sporttävlingar) ger större klickvolym oberoende av om du har gjort säsongsbetonade ändringar i innehållet i ditt kontot.
  • Om du visar annonser i Display-nätverket kanske du märker att klickfrekvensen är lägre än vad du är van vid i Söknätverket. Anledningen är att kunder på webbplatserna i Display-nätverket tittar på innehållet i stället för att söka med sökord. På en välbesökt sida i Display-nätverket måste din annons dessutom vara mer konkurrenskraftig för att fånga läsarnas uppmärksamhet jämfört med samma annons på sidor i Söknätverket. Av det skälet är det ofta bättre att välja andra mätvärden för annonser i Display-nätverket, till exempel antal konverteringar, och bedöma klickfrekvensen för varje nätverk separat.

Bockmarkering Jag är bekymrad över ogiltiga klick

Ogiltiga klick är klick som Google inte bedömer som "äkta" och som till exempel har åstadkommits av en robot eller automatiska klickverktyg. Du kan se antalet och procentandelen klick som har klassificerats som ogiltiga och automatiskt filtrerats bort från ditt konto genom att lägga till kolumnen Ogiltiga klick på fliken Kampanjer eller Dimensioner. Men oroa dig inte. Du debiteras inte för sådana klick och de påverkar inte heller kontostatistiken.