Problemen met klikken en klikfrequentie

'Gemiddelde positie (Gem. pos.)' wordt in september 2019 verwijderd. De vertoningspercentages voor toppositie en absolute toppositie geven een duidelijker beeld van waar uw advertenties worden weergegeven op zoekpagina's. U kunt deze nieuwe statistieken gebruiken om uw advertentiepositie te optimaliseren. Meer informatie

Als uw klikken en klikfrequentie niet aan uw verwachtingen voldoen, kunt u dat wellicht op eenvoudige wijze verhelpen. Kies een probleem uit de onderstaande lijst om te achterhalen hoe u dit kunt verhelpen:

Vinkje Ik ontvang meer klikken dan vertoningen voor mijn zoekwoorden of advertenties

Dit kan drie redenen hebben:

• U bekijkt rapporten voor de periode 'Vandaag'. Omdat vertoningen en klikgegevens in een verschillend tempo tijdens de dag worden bijgewerkt, heeft het niet veel zin om het aantal klikken en vertoningen met elkaar te vergelijken.
  • Klanten doen aan prijsvergelijking door tussen verschillende advertenties heen en weer te klikken. Omdat browsers zoekresultatenpagina's meestal opslaan in het cachegeheugen, worden meerdere vertoningen niet door Google geregistreerd, waardoor het aantal klikken het aantal vertoningen kan overstijgen.
  • Klanten klikken mogelijk op meerdere links binnen uw advertentie. Er worden maximaal twee klikken in rekening gebracht per advertentievertoning en Google Ads filtert ongeldige klikken weg die we detecteren.

Opmerking

Wanneer op de knop 'Vorige' wordt geklikt om naar de pagina met zoekresultaten terug te gaan, wordt er geen nieuwe vertoning geregistreerd.

Vinkje Ik ontvang klikken buiten het door mij getargete gebied

Google bepaalt de locatie van een klant op basis van het IP-adres (Internet Protocol) van de klant. Vervolgens tonen we de klant advertenties die op zijn of haar locatie zijn getarget. Als u per klantlocatie wilt zien hoe uw advertenties presteren, bekijkt u uw geografische prestaties.

Soms stelt u vast dat u klikken heeft ontvangen van bezoekers die zich buiten de door u getargete regio bevinden. Hier volgen enkele mogelijke redenen hiervoor:

Advertentie wordt weergegeven voor locatiespecifieke zoekopdrachten

Uw advertentie kan worden vertoond aan een klant met een IP-adres buiten uw getargete gebied als dat gebied is opgenomen in de zoekopdracht van de gebruiker. Als u bijvoorbeeld adverteert voor een Italiaans restaurant in Amsterdam, kan uw advertentie worden weergegeven aan een klant in Groningen die zoekt naar 'Amsterdam pizzeria'.

Dit systeem is ontwikkeld om zo veel mogelijk mensen te bereiken die naar uw producten of services zoeken. Als u echter van mening bent dat uw klikken niet de resultaten geven die u verwacht, kunt u door middel van de geavanceerde opties voor targeting op locatie uw advertenties alleen weergeven aan klanten die zich fysiek in uw doelgebied bevinden.

Als u uitsluitend klanten target die zich fysiek in uw doelgebied bevinden, moeten alle locatietermen in uw zoekwoorden eveneens in het targetgebied vallen. Als de termen buiten het targetgebied vallen, wordt uw advertentie niet weergegeven voor dat zoekwoord. Als u bijvoorbeeld klanten target die zich in Amsterdam bevinden en een klant zoekt naar 'Utrecht pizzeria' of 'Scheveningen pizzeria', wordt uw advertentie niet weergegeven voor deze zoekwoorden.

Advertentie wordt weergegeven op een landspecifiek domein

Als de targeting op locatie is ingesteld op de optie voor land of gebied, kan uw advertentie worden weergegeven aan klanten met IP-adressen buiten uw getargete land als ze zoeken op het landspecifieke Google-domein dat overeenkomt met uw targetselectie. Als uw campagne bijvoorbeeld is getarget op Nederland, kan een klant met een Spaans IP-adres uw advertentie zien als hij of zij zoekt op Google.nl, het specifieke Google-domein voor Nederland.

Als u niet wilt dat uw advertentie aan klanten buiten het door u getargete gebied wordt weergegeven op een landspecifiek domein, heeft u twee opties:

• Targeten op fysieke locatie: target het hele land waar u uw advertenties wilt weergeven en selecteer de geavanceerde targetingoptie 'Targeten op fysieke locatie'.
  • Regionale of aangepaste targeting: wijzig de targeting op locatie van uw campagne van de optie voor land of gebied in de optie voor regionale of aangepaste targeting. In het geval van bovenstaand voorbeeld kunt u uw campagne targeten op alle regio's in Nederland, in plaats van op het land Nederland. U kunt dezelfde doelgroep bereiken, maar uw advertentie wordt dan niet weergegeven op Google.nl voor klanten met IP-adressen buiten uw geselecteerde regio's in Nederland.

Als u zich zorgen maakt over het ontvangen van klikken van buiten de gewenste regio, kunt u bepaalde gebieden uitsluiten van de weergave van uw advertentie. Informatie over het uitsluiten van bepaalde gebieden in uw targetlocaties.

Vinkje Mijn kosten nemen toe, maar mijn klikken niet

Dit kan twee redenen hebben:

• Uw kwaliteitsscore kan zijn verlaagd. U kunt de kwaliteitsscore van uw zoekwoorden controleren op het tabblad Zoekwoorden in uw Google Ads-account door de muis op de dialoogballon naast een zoekwoord te plaatsen. Klik op de knop Zoekwoordgegevens en selecteer Zoekwoorddiagnose uitvoeren in de vervolgkeuzelijst als u de resultaten van al uw zoekwoorden tegelijk wilt bekijken. Of voeg de kolom Kwaliteitsscore toe aan uw accountstatistieken als u de kwaliteitsscores van al uw zoekwoorden tegelijk wilt bekijken. Meer informatie over hoe u uw kwaliteitsscore kunt verbeteren.
  • De kosten in uw markt stijgen. Uw concurrenten verhogen hun biedingen, waardoor u meer kosten moet maken om bij te blijven.

Vinkje Mijn klikfrequentie is lager dan verwacht

Ontevreden over uw CTR? Houd er rekening mee dat er geen 'normale' of 'gemiddelde' klikfrequentie is voor alle adverteerders. Als uw advertentie echter niet naar wens presteert, zou u eens naar de volgende punten kunnen kijken:

• Misschien zijn uw zoekwoorden te algemeen. Als u vaststelt dat uw CTR voor bepaalde zoekwoorden lager dan 1 procent is in het zoeknetwerk van Google, kunt u overwegen die zoekwoorden te verwijderen en in plaats daarvan specifiekere, getargete zoekwoorden toe te voegen.

Tip

• Uw advertentiepositie kan laag zijn, waardoor andere advertenties boven uw advertentie worden weergegeven op de pagina met zoekresultaten. U kunt de kolom 'Gem. pos.' toevoegen aan de tabel met statistieken op uw accounttabbladen om in één oogopslag uw gemiddelde posities te bekijken. Lees hoe u uw advertentiepositie kunt verbeteren.
  • Het aantal klikken kan ook variëren door seizoensinvloeden of als gevolg van actuele gebeurtenissen. Fluctuaties in het aantal klikken vanwege aanbiedingen of speciale acties zijn heel normaal. Zoekwoorden die in bepaalde periodes populairder zijn (zoals termen die betrekking hebben op belangrijke sportevenementen), ontvangen ook meer klikken, ongeacht of u hierop al dan niet heeft ingespeeld met de inhoud van uw account.
  • Als u advertenties weergeeft in het Display Netwerk, is uw CTR mogelijk lager dan u gewend bent in het zoeknetwerk. Dit komt omdat de klanten op sites in het Display Netwerk door de informatie bladeren en niet met zoekwoorden zoeken. Bovendien moet een advertentie op een drukke pagina in het Display Netwerk concurrerender zijn om de aandacht van de lezer te trekken dan op een zoekpagina. Daarom is het doorgaans beter om gebruik te maken van andere meetinstrumenten zoals conversies voor advertenties in het Display Netwerk en uw CTR voor elk netwerk afzonderlijk te bekijken.

Vinkje Ik maak me zorgen over ongeldige klikken

Ongeldige klikken zijn in wezen klikken die Google niet als 'echte' klikken beschouwt, zoals door een robot gegenereerde klikken of klikken van geautomatiseerde klikprogramma's. U kunt het aantal en percentage ongeldig geclassificeerde klikken dat automatisch uit uw account is gefilterd, weergeven door de 'Ongeldige klikken' toe te voegen aan het tabblad Campagnes of Dimensies. Voor deze klikken hoeft u overigens niet te betalen en ze hebben geen invloed op uw accountstatistieken.