Beskytt deg mot skadelig programvare

Vi hadde ønsket at Internett var et sted hvor du bare opplever trygghet og ærlighet, men det er ingen tvil om at kriminelle og hackere på nettet ligger på lur og forsøker å skape problemer. En måte å skape problemer på, er å spre skadelig programvare. Du kan beskytte deg mot skadelig programvare ved å skaffe deg kunnskap om hva det er og hvordan du unngår det.

Hva er skadelig programvare?

Skadelig programvare er alle former for programvare som er utviklet for å skade datamaskiner. Skadelig programvare kan stjele sensitive opplysninger fra datamaskinen din, gjøre at datamaskinen stadig blir tregere og til og med sende falske meldinger fra e-postkontoen din uten at du selv er klar over det. Her er eksempler på vanlige former for skadelig programvare som du kanskje allerede har hørt om:

• Virus: Et skadelig dataprogram som kan kopiere seg selv og infisere datamaskiner.
  • Orm: Et skadelig dataprogram som sender kopier av seg selv til andre datamaskiner via et nettverk.
  • Spionprogram: Skadelig programvare som samler inn informasjon uten at folk selv er klar over det.
  • Adware: Programvare som automatisk spiller av, viser eller laster ned reklame på datamaskiner.
  • Trojansk hest: Skadelig programvare som gir seg ut for å være et nyttig program, men som skader datamaskinen eller stjeler personlig informasjon etter at programvaren er installert.

Hvordan sprer den skadelige programvaren seg?

Skadelig programvare kan komme seg inn på datamaskinen din på flere forskjellige måter. Her er noen vanlige eksempler:

• Ved å laste ned gratis programvare som inneholder skjult, skadelig programvare, fra Internett
  • Ved å laste ned lovlig programvare som det er knyttet skjult, skadelig programvare til
  • Gjennom besøk på nettsteder som er infisert av skadelig programvare
  • Ved å klikke på falske feilmeldinger eller forgrunnsvinduer som starter nedlasting av skadelig programvare
  • Ved å åpne e-postvedlegg som inneholder skadelig programvare

Skadelig programvare sprer seg på en rekke forskjellige måter, men dette betyr ikke at du er fullstendig maktesløs. Nå som du vet hva skadelig programvare er og hva det kan føre til, kommer vi til å gå gjennom noen praktiske tiltak du kan iverksette for å beskytte deg mot problemet.

Hvordan beskytter jeg meg mot skadelig programvare?

1. Sørg for at datamaskinen og programvaren din er oppdatert

Microsoft og Apple lanserer ofte oppdateringer for operativsystemene sine, henholdsvis Windows og Mac, og det er en god idé å installere slike oppdateringer når de er tilgjengelige for datamaskinene dine. Disse oppdateringene inneholder ofte korrigeringer som gjør systemet ditt sikrere. Enkelte operativsystemer tilbyr også automatiske oppdateringer, slik at du automatisk mottar oppdateringer så snart de er tilgjengelige.

Windows-brukere kan installere oppdateringer ved hjelp av funksjonen Windows Update, mens Mac-brukere kan installere oppdateringer gjennom funksjonen Nedlastinger. Hvis du ikke kjenner disse funksjonene, anbefaler vi deg å søke på Microsofts og Apples nettsteder etter mer informasjon om hvordan du installerer systemoppdateringer på datamaskinen din.

I tillegg til operativsystemet bør du også sørge for at du har installert de nyeste versjonene av annen programvare på datamaskinen. Nyere versjoner inneholder ofte sikkerhetsoppdateringer som beskytter deg mot skadelig programvare.

2. Bare bruk administratorkontoen når det er nødvendig

De fleste operativsystemer gir deg muligheten til å opprette flere brukerkontoer på datamaskinen, slik at forskjellige brukere kan ha forskjellige innstillinger. Du kan også angi forskjellige sikkerhetsinnstillinger for brukerkontoene.

Med en administratorkonto kan du for eksempel vanligvis installere ny programvare, mens denne muligheten normalt ikke er tilgjengelig i standardkontoer. I din daglige bruk av nettet har du sannsynligvis ikke behov for å installere ny programvare, og derfor foreslår vi at du bruker en begrenset konto eller standard brukerkonto når du har muligheten til det. På denne måten kan du forhindre at det blir installert skadelig programvare på datamaskinen din som forårsaker endringer i hele systemet.

3. Tenk deg om før du klikker på koblinger eller foretar nedlastinger

I den virkelige verden vil de fleste av oss være skeptiske til å gå inn i en suspekt bygning med et blinkende skilt der det står «Gratis datamaskiner!». På nettet bør du være like forsiktig hvis du kommer inn på et ukjent nettsted der du blir lovet ting som er gratis.

Vi vet at det kan være fristende å laste ned et gratis videoredigeringsprogram eller rollespill, men er du helt sikker på at du stoler på nettstedet der programvaren blir tilbudt? Noen ganger kan det hjelpe å forlate det aktuelle nettstedet og søke etter anmeldelser eller informasjon om nettstedet eller programmet før du laster ned eller installerer noe. Nedlastinger er en av de vanligste kildene for skadelig programvare, og derfor må du tenke over hva du laster ned, og hvilke steder du laster ned fra.

4. Vær forsiktig med å åpne e-postvedlegg eller bilder

Hvis du fikk en konfekteske i posten fra en person du ikke kjenner, ville du åpnet esken og slukt konfekten uten å nøle? Antakeligvis ikke. Du bør også være forsiktig hvis du mottar en mistenkelig e-post fra en avsender du ikke kjenner, som inneholder vedlegg eller bilder. Slike e-poster kan være vanlig nettsøppel, men noen ganger kan de også inneholde skjult, skadelig programvare. Hvis du bruker Gmail, ber vi deg om å rapportere inn slike e-poster som nettsøppel, slik at vi blir flinkere til å luke ut denne typen e-poster senere.

5. Ikke stol på forgrunnsvinduer som ber deg om å laste ned programvare

Når du surfer på nettet, kan du komme over nettsteder der det vises forgrunnsvinduer som forsøker å få deg til å tro at datamaskinen din er blitt infisert, og ber deg om å laste ned programvare for å beskytte deg mot problemet. Ikke la deg lure. Du skal bare lukke forgrunnsvinduet og passe på at du ikke klikker inne i det.

6. Begrens fildelingen din

Enkelte nettsteder og programmer gir deg muligheten til å dele filer med andre brukere. Mange av disse nettstedene og programmene gir lite beskyttelse mot skadelig programvare. Hvis du deler eller laster ned filer ved hjelp av slike fildelingsløsninger, må du holde utkikk etter skadelig programvare. Skadelig programvare er ofte skjult bak populære filmer, album og programmer.

7. Bruk antivirusprogramvare

Hvis du har behov for å laste ned noe, bør du bruke et antivirusprogram til å søke etter skadelig programvare i nedlastingen før du åpner den. Antivirusprogramvare gir deg også muligheten til å søke etter skadelig programvare på hele datamaskinen. Det er lurt å foreta regelmessige søk på datamaskinen, slik at du raskt fanger opp skadelig programvare og forhindrer at den sprer seg. Google lager ikke antivirusprogramvare, men i den følgende artikkelen finner du en oversikt over antivirusprogramvare som du kan vurdere å bruke: Fjerning av skadelig programvare fra datamaskinen din.

Fremgangsmåten videre