Suojaa tietokoneesi haittaohjelmilta

Haluaisimme uskoa, että internet on turvallinen ja rehellinen viestintäkanava kaikille, mutta valitettavasti siellä toimivat myös verkkorikolliset ja hakkerit, jotka haluavat aiheuttaa vahinkoa. Yksi tapa aiheuttaa vahinkoa on levittää haittaohjelmia. Voit suojautua haittaohjelmilta perehtymällä siihen mitä haittaohjelmat ovat, miten ne leviävät ja miten leviämisen voi ehkäistä.

Mikä haittaohjelma on?

Haittaohjelmia ovat kaiken tyyppiset ohjelmat, jotka on suunniteltu tietokoneiden normaalin toiminnan vahingoittamiseen. Haittaohjelmat voivat varastaa arkaluonteisia tietoja tietokoneeltasi, hidastaa tietokoneesi toimintaa pikkuhiljaa tai jopa lähettää tietämättäsi väärennettyjä viestejä sähköpostitilistäsi. Tässä on muutamia yleisiä haittaohjelmatyyppejä, joista olet ehkä kuullut:

• Virus: tietokoneohjelma, joka voi kopioitua ja tartuttaa tietokoneen.
  • Mato: haitallinen tietokoneohjelma, joka lähettää itsestään kopioita muihin tietokoneisiin verkon kautta.
  • Vakoiluohjelma: haittaohjelma, joka kerää ihmisiltä tietoja heidän tietämättään.
  • Mainosohjelma: tietokoneohjelma, joka automaattisesti toistaa tai näyttää mainoksia tietokoneessa tai lataa mainoksia tietokoneeseen.
  • Troijalainen: tuhoisa tietokoneohjelma, joka näyttää hyödylliseltä sovellukselta, mutta vahingoittaa tietokonetta tai varastaa tietoja asennuksen jälkeen.

Miten haittaohjelmat leviävät?

Haittaohjelmat voivat päästä tietokoneeseen monin eri tavoin. Seuraavassa on joitakin yleisiä tapoja:

• Piilotettuja haittaohjelmia sisältävien ilmaisten ohjelmistojen lataaminen internetistä.
  • Piilotettujen haittaohjelmien kanssa paketoidun luotettavan ohjelmiston lataaminen.
  • Vierailu verkkosivustossa, johon haittaohjelma on tarttunut.
  • Väärennetyn virheilmoituksen tai ponnahdusikkunan klikkaaminen, joka johtaa haittaohjelman latautumiseen.
  • Haittaohjelman sisältävän sähköpostiviestin liitetiedoston avaaminen.

Haittaohjelmat voivat levitä monin eri tavoin, mutta tämä ei tarkoita, ettet voi tehdä mitään niiden leviämisen estämiseksi. Nyt, kun tiedät mitä haittaohjelmat ovat ja mitä ne voivat tehdä, tutustumme muutamaan käytännön toimeen, joilla voit suojata tietokoneesi ja tietosi.

Haittaohjelmien torjuminen

1. Päivitä tietokoneesi ja ohjelmistosi säännöllisesti

Microsoft ja Apple julkaisevat usein käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Ne kannattaa asentaa Windows- ja Mac-tietokoneisiin heti, kun ne ovat saatavilla. Nämä päivitykset sisältävät usein korjauksia, jotka parantavat järjestelmäsi tietoturvaa. Jotkin käyttöjärjestelmät tarjoavat mahdollisuuden myös automaattisiin päivityksiin, jolloin päivitykset asentuvat tietokoneeseesi heti niiden julkaisun jälkeen.

Windowsin käyttäjät voivat asentaa päivityksiä Windows Update -toiminnolla, ja Mac-käyttäjät vastaavasti Software Update -ominaisuuden avulla. Jos nämä ominaisuudet eivät ole vielä tuttuja, suosittelemme etsimään lisätietoja järjestelmäpäivitysten asentamisesta tietokoneeseen Microsoftin ja Applen verkkosivustoista.

Tietokoneesi käyttöjärjestelmän lisäksi myös tietokoneessasi olevat ohjelmistot kannattaa päivittää aina viimeisimpiin versioihin. Uudemmissa versioissa on usein tietoturvakorjauksia haittaohjelmahyökkäysten torjumiseksi.

2. Älä käytä järjestelmänvalvojan tiliä, ellei se ole välttämätöntä

Useimmissa käyttöjärjestelmissä tietokoneeseen on mahdollista luoda useita käyttäjätilejä, joten eri käyttäjille voidaan määritellä eritasoiset käyttöoikeusasetukset. Näillä käyttäjätileillä voi olla myös erilaiset tietoturva-asetukset.

Esimerkiksi järjestelmänvalvojien tileillä on usein oikeudet asentaa uusia ohjelmistoja, kun taas rajoitetuilla tai vakiotileillä tällaista oikeutta ei ole. Jos käytät tietokonetta päivittäin vain internetin selailuun, sinun ei todennäköisesti tarvitse asentaa uusia ohjelmistoja. Tällöin on suositeltavaa käyttää rajoitettua tai vakiotiliä aina, kun mahdollista. Tämä voi auttaa estämään haittaohjelmien asentumisen ja niiden tekemät järjestelmätason muutokset tietokoneeseesi.

3. Harkitse tarkkaan, ennen kuin klikkaat linkkejä tai lataat mitään tietokoneeseesi

Todellisessa maailmassa useimmat ihmiset saattaisivat epäröidä astumista epämääräisen näköiseen rakennukseen, jossa on välkkyvä Ilmaisia tietokoneita! -neonvalokyltti. Samantasoinen varovaisuus kannattaa muistaa myös verkossa liikkuessa, kun päädyt tuntemattomiin verkkosivustoihin, jotka väittävät tarjoavansa ilmaisia tuotteita.

Luotatko todella ilmaista ohjelmistoa tarjoavaan verkkosivustoon, vaikka esimerkiksi ilmaisen videonmuokkausohjelman tai roolipeliohjelmiston lataus onkin houkuttelevaa? Ennen lataamista tai asentamista kannattaa joskus etsiä ensin hakukoneen avulla arvosteluja tai tietoja kyseisestä verkkosivustosta tai ladattavasta ohjelmistosta. Lataukset ovat yksi haittaohjelmien leviämisen yleisimpiä tapoja, joten muista harkita tarkkaan, mitä ja mistä lataat.

4. Harkitse tarkkaan ennen sähköpostiviestien liitteiden tai kuvien avaamista

Avaatko paketin ja syöt suklaan yhtään epäröimättä, jos tuntematon henkilö lähettää sinulle suklaarasian postipakettina? Todennäköisesti et. Samoin sinun tulee olla varuillasi, jos tuntematon henkilö lähettää sinulle epäilyttävän sähköpostiviestin, jossa on liitteitä tai kuvia. Joskus nämä viestit ovat vain roskasisältöä, mutta toisinaan niissä saattaa olla piilotettuna vahingollisia haittaohjelmia. Jos käytät Gmailia, ilmoita tällaiset viestit roskasisällöksi, jolloin voimme paremmin kitkeä tällaiset viestit pois tulevaisuudessa.

5. Älä luota ponnahdusikkunoihin, joissa tarjotaan ohjelmiston lataamista

Kun liikut verkossa, saatat päätyä sivustoihin, jotka näyttävät ponnahdusikkunoita. Usein näissä ponnahdusikkunoissa väitetään, että tietokoneesi on saanut haittaohjelmatartunnan, ja ne kehottavat lataamaan jonkin ohjelmiston tietokoneesi suojaamiseksi. Älä mene tähän lankaan. Sulje ponnahdusikkuna, mutta varo klikkaamasta sen sisältöä.

6. Rajoita tiedostojen jakamista

Jotkin sivustot ja sovellukset tarjoavat mahdollisuuden jakaa helposti tiedostoja muiden käyttäjien kanssa. Näissä sivustoissa ja sovelluksissa ei useinkaan ole kovin hyvää suojausta haittaohjelmien torjumiseksi. Jos vaihdat tai lataat tiedostoja käyttämälnäitä tiedostonjakamisen tapoja, ole varuillasi haittaohjelmien varalta. Haittaohjelmat on voitu naamioida suosituiksi elokuviksi, albumeiksi, peleiksi tai ohjelmiksi.

7. Käytä virustorjuntaohjelmistoa

Jos sinun pitää ladata jotain, kannattaa käyttää virustorjuntaohjelmaa tiedoston tarkistamiseen haittaohjelmien varalta ennen sen avaamista. Virustorjuntaohjelmistojen avulla voi myös tarkistaa koko tietokoneen haittaohjelmien varalta. Haittaohjelmien kiinni saamiseksi ja niiden leviämisen estämiseksi kannattaa tietokone tarkistaa säännöllisin väliajoin. Virustorjuntaohjelmistot eivät kuulu Googlen tarjontaan, mutta seuraavassa artikkelissa on luettelo ohjelmistoista, joiden hankkimista kannattaa harkita: Haittaohjelmien poistaminen tietokoneesta.

Seuraavat vaiheet