Protegir-se del programari maliciós

Ens agrada creure que Internet és un lloc segur i honest per a tothom, però és obvi que hi ha delinqüents i pirates informàtics que estan a l'aguait per intentar crear problemes. Un dels problemes que provoquen és la propagació de programari maliciós. Us en podeu protegir sabent què és el programari maliciós, com es propaga i com s'ha d'evitar.

Què és el programari maliciós?

El terme "programari maliciós" es refereix a qualsevol programari que s'hagi dissenyat especialment per malmetre un ordinador. El programari maliciós pot robar informació confidencial del vostre ordinador, alentir-lo gradualment o, fins i tot, enviar correus electrònics falsos des del vostre compte de correu electrònic sense que ho sapigueu. Aquí teniu els tipus de programari maliciós més habituals que és més probable que conegueu:

• Virus: programa informàtic que pot copiar-se sense intervenció de l'usuari i infectar un ordinador.
  • Cuc: programa informàtic maliciós que envia còpies d'ell mateix a altres ordinadors a través d'una xarxa.
  • Programari espia: programari maliciós que recopila informació dels usuaris sense que ho sàpiguen.
  • Programari de publicitat: programari que reprodueix, mostra o baixa automàticament anuncis en un ordinador.
  • Troià: programa destructiu que es fa passar per una aplicació útil, però que fa malbé el vostre ordinador o us roba informació un cop instal·lat.

Com es propaga el programari maliciós

El programari maliciós es pot instal·lar al vostre ordinador de diverses maneres. Aquí en teniu alguns exemples habituals:

• Baixant programari gratuït d'Internet que conté d'amagat programari maliciós
  • Baixant programari legítim que inclou d'amagat programari maliciós
  • Visitant un lloc web infectat amb programari maliciós
  • Fent clic en un missatge d'error fals o una finestra emergent que inicia una baixada de programari maliciós
  • Obrint un fitxer adjunt de correu electrònic que conté programari maliciós

El programari maliciós es pot propagar de moltes maneres diferents, però això no significa que no pugueu fer res per impedir-ho. Ara que ja sabeu què és el programari maliciós i què pot fer, explicarem alguns passos pràctics que podeu seguir per protegir-vos.

Com evitar el programari maliciós

1. Manteniu el vostre ordinador i el vostre programari actualitzat

Microsoft i Apple publiquen sovint actualitzacions dels seus sistemes operatius i convé instal·lar-les quan estan disponibles per als vostres ordinadors Windows i Mac. Aquestes actualitzacions sovint inclouen correccions que poden millorar la seguretat del vostre sistema. Alguns sistemes operatius també ofereixen actualitzacions automàtiques perquè en pugueu obtenir automàticament les actualitzacions de seguida que estiguin disponibles.

Els usuaris de Windows poden instal·lar les actualitzacions amb una funció anomenada "Actualització de Windows", mentre que els usuaris de Mac poden instal·lar-les amb una funció anomenada "Software Update". Si no esteu familiaritzat amb aquestes funcions, us recomanem que cerqueu als llocs web de Microsoft i Apple més informació sobre com podeu instal·lar actualitzacions del sistema al vostre ordinador.

A més del sistema operatiu, el programari del vostre ordinador també ha de mantenir-se actualitzat amb les versions més recents. Les versions més recents sovint contenen més correccions de seguretat per evitar atacs de programari maliciós.

2. Utilitzeu un compte que no sigui d'administrador sempre que sigui possible

La majoria de sistemes operatius permeten crear diversos comptes d'usuari al vostre ordinador, de manera que diversos usuaris puguin tenir configuracions diferents. Aquests comptes d'usuari també es poden configurar perquè tinguin una configuració de seguretat diferent.

Per exemple, un compte d'administrador normalment pot instal·lar programari nou, mentre que els comptes "estàndard" o "limitats" no disposen d'aquesta opció. Quan navegueu per la xarxa de manera habitual, normalment no us cal instal·lar programari nou, per la qual cosa us recomanem que utilitzeu un compte d'usuari "estàndard" o "limitat" sempre que sigui possible. Si ho feu, podeu evitar que s'instal·li programari maliciós al vostre ordinador i que s'efectuïn canvis que afectin tot el sistema.

3. Penseu-vos-ho bé abans de fer clic a enllaços o baixar-vos res

A la vida real, la majoria de persones dubtarien a l'hora d'entrar en un edifici amb aspecte sospitós i un rètol lluminós que digués "Ordinadors gratis". A la xarxa, heu de prendre precaucions semblants quan entreu a llocs web que no conegueu prou que afirmin que ofereixen material gratuït.

Sabem, per exemple, que és temptador baixar un programa d'edició de vídeo gratuït o un joc de rol, però confieu realment en el lloc web que l'ofereix? De vegades pot ser útil sortir del lloc web i cercar comentaris o informació sobre aquest lloc web o aquest programa abans de baixar o instal·lar res. Baixar-se material és una de les maneres principals d'instal·lar-se programari maliciós al vostre ordinador i, per tant, cal que us assegureu bé de què us esteu baixant i d'on us ho baixeu.

4. Aneu amb compte a l'hora d'obrir fitxers adjunts de correu electrònic o imatges

Si un desconegut us envia una capsa de bombons per correu, l'obriríeu i us la cruspiríeu sense pensar-vos-ho? Probablement no. De la mateixa manera, us heu de malfiar si un desconegut us envia un correu electrònic sospitós que contingui fitxers adjunts o imatges. De vegades, aquests correus electrònics només són correu brossa, però d'altres poden contenir d'amagat programari maliciós perillós. Si utilitzeu Gmail, marqueu aquests correus electrònics com a correu brossa perquè puguem eliminar millor els correus electrònics com aquests.

5. No us refieu de les finestres emergents que us demanin que baixeu programari

Quan navegueu per la xarxa, us podeu trobar amb llocs que mostren finestres emergents que us facin creure que el vostre ordinador s'ha infectat i que us demanin que us baixeu un programari per protegir-vos. No caigueu en aquest parany. Tanqueu la finestra emergent i assegureu-vos de no fer-hi clic.

6. Limiteu l'ús compartit de fitxers

Alguns llocs i aplicacions permeten compartir fitxers amb altres usuaris fàcilment. Molts d'aquests llocs i aplicacions ofereixen poca protecció contra el programari maliciós. Si intercanvieu o baixeu fitxers amb aquests mètodes d'ús compartit de fitxers, vigileu si hi ha programari maliciós. Un programari maliciós es pot fer passar sovint per una pel·lícula, un àlbum, un joc o un programa conegut.

7. Utilitzeu un programari antivirus

Si baixeu material, hauríeu d'utilitzar un programa antivirus que explori el que baixeu per detectar programari maliciós abans d'obrir-lo. El programari antivirus també us permet explorar tot el vostre ordinador per detectar programari maliciós. Convé fer exploracions regulars del vostre ordinador per detectar el programari maliciós de seguida i evitar que es propagui. Google no fabrica cap programari antivirus, però l'article següent conté una llista de programari antivirus que us pot interessar: Treure programari maliciós de l'ordinador.

Passos següents