Skriptien käyttäminen automaattisten muutosten tekemiseen

Google Ads ‑skriptien avulla voit tehdä automaattisia muutoksia Google Ads ‑tiliisi. JavaScript-koodia käyttämällä voit muuttaa hintatarjouksia, keskeyttää mainosryhmiä ja lisätä avainsanoja kirjoitettujen skriptien avulla suoraan, jolloin sitä ei tarvitse tehdä manuaalisesti Google Ads ‑tilillä.

Skriptit voivat olla toimiva ratkaisu, jos hoidat laajoja kampanjoita ja komentosarjojen kirjoittaminen on tuttua sinulle tai jollekin työkaverillesi. Näiden taitojen avulla voit tehdä tililläsi laajoja muutoksia ja säästää samalla aikaa. Voit muokata skripteillä myös useita tilejä hallinnoijan tilin kautta.

Kun olet luonut skriptejä, voit hallita niitä ja tarkistaa niiden suorittamia toimintoja tililläsi.

Huom. Jos sinulla on ylimmän tason hallinnoijan tili, jolla on useita alahallinnoijatilejä ja asiakastilejä, ylimmän tason hallinnoijan omistamat joukkotoiminnot näkyvät vain hänen tilillään. Ne eivät näy alahallinnoija- ja asiakastileillä.

Skriptien toiminta

Google Ads ‑skriptien avulla voit automatisoida Google Ads ‑tilisi toimintoja syöttämällä tilille JavaScript-koodia. Skripteillä voit luoda, muokata tai poistaa tilisi kohteita, mikä säästää aikaa ja helpottaa tilin hallinnointia.

Voit käyttää skriptejä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

• Käytä ulkoisista lähteistä peräisin olevaa dataa muutosten tekemiseen. Käytä esimerkiksi ulkoista konversiodataa hintatarjousmuutosten tekemiseen tai ulkoista mainosjakaumadataa avainsanojen keskeyttämiseen/jatkamiseen mainosjakauman pienentyessä. Voit myös lukea kampanjadataa ja ‑tilastoja ja luoda niiden avulla räätälöityjä raportteja, tulostaa ne laskentataulukoksi ja näyttää niistä kaavion tietyllä aikavälillä.
  • Tee useita tilielementtejä koskevia toimia. Jos esimerkiksi jokin avainsana on tuottanut liian suuren osan päivän kokonaiskuluista, voit keskeyttää kyseisen avainsanan ja kasvattaa budjettia samalla kertaa.
  • Tee muutoksia tilisi kaikkiin kohteisiin. Voit esimerkiksi korottaa niiden avainsanojen klikkauskohtaisia hintatarjouksia 30 %, jotka tuottivat yli 1 000 impressiota edellisellä viikolla.
  • Jos hallitset useita tilejä hallinnoijan tilin kautta, suorita sama skripti monilla alitileillä. Näin voit optimoida hintatarjouksia, luoda useita tilejä koskevia raportteja ja seurata mahdollisia ongelmia (kuten korjata rikkinäisiä linkkejä tai ristiriitaisia negatiivisia avainsanoja).

Skriptit voivat olla hyvä ratkaisu, jos osaat JavaScriptia tai työskentelet JavaScriptia osaavan henkilön kanssa. Lisäksi sinulla on oltava laaja tili, johon haluat tehdä muutoksia automaattisesti. Muista, että skripteihin tehtyjä muutoksia ei voi kumota.

Jos et osaa ohjelmoida tai teet ja ajoitat muutoksia mieluummin jäsennetymmin, kannattaa harkita automaattisten sääntöjen käyttöä.

Esimerkki

Leena suunnitteli äskettäin uudelleen kukka-aiheisen verkkosivustonsa. Hän myös lisäsi sivustolle uuden tyylikkään laskeutumissivun, jonka tarkoituksena on saada asiakkaat innostumaan erityisesti tulppaaneista. Leena on määrittänyt kampanjoidensa tulppaaneihin liittyvien avainsanojen lopullisen URL-osoitteen ohjaamaan sivulle http://www.example.com/tulppaanit/TylsäVanhaSivu. Käyttämällä skriptiä hän voi kuitenkin muuttaa tulppaaneihin liittyvien avainsanojen lopulliset URL-osoitteet kaikissa tilinsä kampanjoissa siten, että ne käyttävät aiemman sivun sijasta sivua http://www.example.com/tulppaanit/HienoUusiSivu.

Oman skriptin luominen tai valmiin skriptin suorittaminen

Helpoin tapa päästä alkuun skriptien kanssa on muokata jotakin skriptikirjastossa olevaa valmista komentosarjaa. Voit joko käyttää näitä skriptejä sellaisinaan tai luoda oman skriptin muokkaamalla JavaScript-koodia. Valmiiden skriptien avulla voit esimerkiksi

Voit luoda omia skriptejä myös yhdistämällä useita valmiita JavaScript-koodinpätkiä.

Oman skriptin kirjoittaminen

Skriptiä luotaessa tärkein vaihe on sellaisen JavaScript-komentosarjan kirjoittaminen, joka tekee tilillä haluamasi asian. Yksityiskohtaiset ohjeet skriptin suunnitteluun löytyvät kehittäjän sivustolta.

Huom. Alla olevat ohjeet koskevat Google Adsin uutta ulkoasua. Jos haluat käyttää aiempaa ulkoasua, klikkaa Ulkoasu-kuvaketta ja valitse Käytä aiempaa ulkoasua. Jos käytät Google Adsin aiempaa versiota, etsi haluamasi sivu Ominaisuuksien sijainnit ‑artikkelin avulla tai käyttämällä Google Adsin yläreunan navigaatiopaneelissa olevaa hakukenttää.

Kun olet valmis luomaan skriptin, voit lisätä sen tilillesi näin:

1. Klikkaa Google Ads ‑tililtä Työkalut-kuvaketta Tools Icon.
  2. Klikkaa osiovalikosta avattavaa Joukkotoiminnot-valikkoa.
  3. Klikkaa Skriptit.
  4. Aloita uuden skriptin luominen klikkaamalla pluspainiketta Open Create menu icon.
  5. Lisää skriptille nimi ylhäällä olevaan Skriptin nimi ‑kenttään.
  6. Kirjoita skriptien muokkaustyökalun ruutuun JavaScript-koodisi. Jos kirjoitat skriptit suoraan skriptien muokkaustyökalussa, voit nopeuttaa kirjoittamista käyttämällä automaattista täydennystä, syntaksivihjeitä ja sisennystä.
  7. Jos et halua suorittaa skriptiä heti, klikkaa muokkaustyökalun alapuolelta Tallenna tai esikatsele tuloksia klikkaamalla Esikatselu.
  8. Ennen kuin voit esikatsella tai suorittaa muutoksia, saat viestin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan, että kyseinen skripti saa tehdä muutoksia tiliisi. Vahvista skriptin oikeus tehdä muutoksia tiliisi valitsemalla skriptien muokkaustyökalun yläpuolelta Valtuuta nyt ja klikkaamalla sitten Myönnä käyttöoikeus.
  9. Kun olet valmis, suorita skripti klikkaamalla skriptien muokkaustyökalun alapuolelta Suorita skripti nyt.

Kun suoritat skriptin, skripti ja sen edistymistiedot näkyvät Lokit-osiossa. Voit pysäyttää skriptin klikkaamalla käynnissä olevan skriptin vieressä olevaa Pysäytä-painiketta.

Vinkkejä

• Klikkaamalla skriptien muokkaustyökalun ruudusta Dokumentaatio ja valitsemalla sitten Esimerkkejä voit nähdä esimerkkiskriptejä yleisistä toimista, joiden suorittamiseen kannattaa käyttää skriptejä. Sitten voit kopioida esimerkit ja muokata niitä tarpeen mukaan.
  • Skriptit, joiden suorittamiseen menee yli 30 minuuttia (tai 60 minuuttia tietyntyyppisten hallinnoijan tilin skriptien kohdalla), aikakatkaistaan. Jos skripti aikakatkaistaan, kaikkia muutoksiasi ei välttämättä suoriteta loppuun. Voit varmistaa lokeista, että skripti suoritettiin ilman aikakatkaisua. Jos skripti aikakatkaistiin, suosittelemme sen parantamista ja suorittamista uudelleen.

Skriptin ajoittaminen

Kun olet luonut skriptin, voit ajoittaa sen suoritettavaksi kerran, päivittäin, viikoittain tai kuukausittain tiettyyn aikaan:

1. Vie hiiri Skriptit-sivun Toistuvuus-sarakkeessa skriptin toistuvuusarvon päälle (kyseinen kenttä on alkujaan tyhjä).
  2. Klikkaa kynäkuvaketta Kynäkuvake/muokkauskuvake.
  3. Voit valita tarkan päivämäärän, tietyn viikonpäivän tai tietyn päivän kuukaudesta. Voit valita skriptin suorittamiselle myös kellonajan.
  4. Klikkaa Tallenna.

Jos päätät myöhemmin, että skripti pitäisi suorittaa johonkin muuhun aikaan, toista edellä kuvatut vaiheet.

Skriptien hallinta ja seuranta

Kun olet luonut skriptejä, löydät ne kaikki Skriptit-sivulta. Pääset sinne valitsemalla työkalukuvakkeen ja sitten Joukkotoiminnot > Skriptit.

Kunkin skriptin nimen vieressä näkyy Tila-sarakkeessa kuvake. Jos se on vihreä, skripti on käytössä. Voit poistaa skriptin käytöstä klikkaamalla Vaihtoehdot ja valitsemalla Poista käytöstä.

Jos haluat ottaa skriptin uudelleen käyttöön, klikkaa kolmen pisteen kuvaketta 3 dot icon ja valitse "Näytä käytöstä poistetut", niin näet kaikki käytöstä poistetut skriptit. Ota skripti uudelleen käyttöön klikkaamalla Ota käyttöön.

Voit nähdä lokit skriptiesi suorittamista toimista klikkaamalla Skriptihistoria ja valitsemalla sitten minkä tahansa skriptin vierestä lokilauseet. Tutkimalla lokeja voit nähdä, milloin kukin skripti on suoritettu ja mikä sen tila oli. Voit nähdä tarkemman lokin klikkaamalla Muutokset.

Skripteihin liittyvien ongelmien ratkaiseminen

Jos sinulla on kysyttävää skriptien kirjoittamisesta, muokkaamisesta tai suorittamisesta, voit saada apua kehittäjien yhteisöfoorumilta. Sinne ovat tervetulleita kaikki mainostajat aloittelijoista asiantuntijoihin. Yhteisö muodostaa asiantuntijaverkoston, joka tarjoaa neuvoja ja tietoa parhaista käytännöistä.