De advertentieveiling

Het concept

Telkens wanneer een AdWords-advertentie wordt weergegeven, doorloopt deze een proces dat we de advertentieveiling noemen. Tijdens de veiling wordt bepaald welke advertenties in aanmerking komen voor weergave en in welke volgorde (en of advertenties aan het minimumvereiste voor advertentierangschikking voldoen om ze te kunnen tonen). Het is niet zoals bij een kunstveiling waarbij de hoogste bieder altijd wint. Google Ads maakt het iets interessanter:

1. De zoekopdracht

Jos zoekt naar 'pizza bezorgen'.

2. De geschikte advertenties worden gezocht

Het Google Ads-systeem vindt alle advertenties waarvan de zoekwoorden voldoende aansluiten bij de woorden 'pizza bezorgen'. Het systeem negeert daarna alle niet-geschikte advertenties in de desbetreffende set advertenties, zoals advertenties die een ander land targeten of die zijn afgekeurd.

3. Bepaalde advertenties worden verwijderd

Het systeem bepaalt vervolgens welke advertenties een voldoende hoge advertentierangschikking hebben om in aanmerking te komen voor weergave. De advertenties moeten bijvoorbeeld een voldoende hoge verwachte klikfrequentie hebben en de advertenties en bestemmingspagina's moeten een goede gebruikerservaring bieden. Advertenties die niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen voor weergave, worden eveneens verwijderd.

4. De advertenties worden gerangschikt

De resterende advertenties worden gerangschikt op de pagina weergegeven. De advertentierangschikking wordt bepaald door de combinatie van het biedingsbedrag, de kwaliteit van de advertenties en de landingspagina, de drempels voor advertentierangschikking, de concurrentiepositie binnen de veiling, de context van de zoekopdracht en de verwachte impact van componenten en andere advertentie-indelingen.

Steps in an Google ads auction

5. De advertenties worden weergegeven

Jos ziet relevante advertenties en bestelt zijn favoriete pizza.

6. Het proces wordt herhaald

Telkens wanneer iemand een pizza wil bestellen en een zoekopdracht uitvoert, begint het hele veilingproces opnieuw met mogelijk een ander resultaat, afhankelijk van de context van de zoekopdracht van de persoon en de concurrentie tussen adverteerders op het exacte moment van de zoekopdracht.

Waarom dat belangrijk is

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat tijdens het veilingproces de advertentierangschikking wordt gebruikt om te bepalen of uw advertentie in aanmerking komt en, als dat het geval is, om de positie te bepalen. Zelfs als uw concurrenten hoger bieden dan u, kunt u dus een hogere positie (tegen lagere kosten) winnen met behulp van advertenties en landingspagina's van hoge kwaliteit.

Vergeet ook niet dat het hele veilingproces voor elke zoekopdracht via Google wordt herhaald en de potentiële resultaten telkens kunnen verschillen, afhankelijk van de concurrentie op dat moment en de advertentie die u gebruikt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer uw positie op de pagina fluctueert. Het is normaal dat deze per keer verschilt.

Hoe u dit ziet

In stap 4 hierboven worden de advertenties op de pagina gerangschikt (dat is uw advertentiepositie) op basis van een formule die Advertentierangschikking wordt genoemd. De belangrijkste componenten van de advertentierangschikking zijn uw biedingen, de kwaliteit van uw advertenties en website, de drempels voor advertentierangschikking, de concurrentiepositie binnen een veiling, de context van de zoekopdracht van de persoon die zoekt en de verwachte impact van componenten en andere advertentie-indelingen. Als u een hogere positie wilt bereiken, moet u uw concurrenten zien te verslaan op basis van kwaliteit, de hoogte van uw bod of een combinatie van beide.