Studiemateriaal voor de Mobile Advertising-kennistest

Over zoekwoorden in campagnes in het zoeknetwerk

Zoekwoorden zijn woorden of woordgroepen die worden gebruikt om uw advertenties te koppelen aan de termen waarmee mensen zoeken.

Als u voor uw advertentiecampagne relevante zoekwoorden van hoge kwaliteit selecteert, kan dat ertoe bijdragen dat uw advertenties op het door u gewenste tijdstip aan de door u gewenste klanten worden weergegeven.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe zoekwoorden werken en waar uw advertenties worden weergegeven.

Hoe ze werken

Als u ervoor wilt zorgen dat uw advertenties worden weergegeven wanneer mensen naar uw product of service zoeken, is het belangrijk dat u zoekwoorden kiest die overeenkomen met de woorden of woordgroepen waarop wordt gezocht.

Voorbeeld

Als uw bedrijf bijvoorbeeld frisbees verkoopt via internet, kunt u 'frisbee kopen' gebruiken als zoekwoord in uw Google Ads-campagne. Als mensen de zoekopdracht 'frisbee kopen' opgeven in Google Zoeken, kan uw advertentie worden weergegeven op de pagina met zoekresultaten. Als uw campagne in het zoeknetwerk ook het Display Netwerk target, kan uw advertentie ook worden weergegeven op websites over frisbees.

Als een klant zoekt naar een term die overeenkomt met uw zoekwoord, doet uw advertentie mee aan de advertentieveiling. Hierin wordt bepaald of uw advertentie wordt weergegeven.

De kosten voor een zoekwoord verschillen, afhankelijk van de kwaliteit van het zoekwoord, de concurrentie van andere adverteerders in de veiling en andere factoren. Zorg ervoor dat uw zoekwoorden en bestemmingspagina nauw samenhangen met de termen waarmee klanten mogelijk zoeken. Aan elk zoekwoord is een kwaliteitsscore toegekend. Deze score geeft u inzicht in de kwaliteit van uw zoekwoorden.

De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van de verwachte klikfrequentie, de advertentierelevantie en de ervaring op de landingspagina. Advertenties van hogere kwaliteit die relevanter zijn voor zoekopdrachten van gebruikers leiden doorgaans tot lagere kosten en een hogere advertentiepositie. Meer informatie over de kwaliteitsscore

Hoe uw zoekwoorden overeenkomen met zoekopdrachten

U kunt zoektypen voor zoekwoorden gebruiken om het bereik van de zoekopdrachten voor uw zoekwoorden te kiezen. Met exact zoeken wordt uw zoekwoord alleen weergegeven voor zoekopdrachten die dezelfde betekenis hebben als het zoekwoord. Met zoeken op woordgroep kan uw zoekwoord worden weergegeven voor zoekopdrachten die de betekenis van uw zoekwoord omvatten.

Als u geen zoektype opgeeft, wordt uw zoekwoord standaard ingesteld op breed zoeken en kan het overeenkomen met zoekopdrachten die zijn gerelateerd aan uw zoekwoorden. Ontdek meer informatie over zoektypen voor zoekwoorden.

Opmerking: Op Google Maps kan de term 'bij mij in de buurt' worden toegevoegd aan de zoekterm van een gebruiker wanneer deze naar locaties in de buurt zoekt. Zo kan uw advertentie gebruikers op Maps bereiken door bedrijven en locaties in hun omgeving te tonen. Als een gebruiker bijvoorbeeld in de buurt van de eigen locatie naar een restaurant op Google Maps zoekt, kan uw zoekwoord 'restaurant bij mij in de buurt' worden weergegeven. Als 'bij mij in de buurt' wordt toegevoegd aan uitgesloten zoekwoorden, worden uw advertenties mogelijk niet getoond in dit scenario.

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor advertenties in de volgende talen: Duits, Engels, Frans en Spaans. Google gebruikt de vertaling van 'bij mij in de buurt' op basis van de taal van uw advertenties en de zoekopdracht van de gebruiker. Spaanse advertenties worden bijvoorbeeld weergegeven voor: cerca de mi.

Zoekopdrachten uitsluiten

Als u wilt voorkomen dat uw advertentie wordt weergegeven voor bepaalde zoekopdrachten, kunt u ook uitgesloten zoekwoorden toevoegen.

Met uitgesloten zoekwoorden kunt u ervoor zorgen dat uw advertentie alleen wordt weergegeven voor de door u gewenste zoekopdrachten. Meer informatie over uitgesloten zoekwoorden

Voorbeeld

Als u hondenkleding verkoopt, kunt u zoekopdrachten voor 'kleding voor huisdieren' targeten en 'katten' toevoegen als uitsluitingszoekwoord om ervoor te zorgen dat uw advertentie niet wordt weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar kattenkleding.

Waar uw advertenties worden weergegeven

U kunt ervoor kiezen uw advertenties te targeten op verschillende advertentienetwerken. Zoekwoorden werken in elk netwerk anders:

• Google Zoeken en sites van zoekpartners: Wanneer u advertentiegroepen samenstelt, selecteert u zoekwoorden die relevant zijn voor de termen waarmee mensen online zoeken. Zo bereiken uw advertenties potentiële klanten op het moment dat ze op zoek zijn naar wat u te bieden heeft.
    • Voor gebruikers die deel uitmaken van Search Labs en Generatieve AI in Zoeken (Search Generative Experience, SGE) gebruiken, kunnen er ook advertenties worden getoond in dit experiment. Zoekopdrachten in de gespreksmodus maken gebruik van het inzicht van Google Ads in de contextuele intentie voor advertentieovereenkomsten en rapportage. Meer informatie over Zoeken effectiever maken met generatieve AI
  • Google Display Netwerk: Als u advertenties weergeeft op sites in het Display Netwerk, gebruikt Google Ads uw zoekwoorden om uw advertenties te plaatsen naast content die overeenkomt met deze advertenties. De zoektechnologie van Google scant de content en URL van een webpagina en geeft automatisch advertenties bij zoekwoorden weer die nauw aansluiten bij het onderwerp of het webadres van de pagina. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat Google Ads op een pagina met recepten voor brownies advertenties weergeeft over chocoladebrownies of heerlijke nagerechten. Meer informatie over hoe u zoekwoorden voor campagnes in het Display Netwerk kiest

Tips

• Wees zorgvuldig bij het kiezen van uw zoekwoorden. Neem termen of woordgroepen op die uw klanten zouden gebruiken om uw producten of services te beschrijven. Zorg ervoor dat uw zoekwoorden rechtstreeks betrekking hebben op het thema van uw advertentiegroep en landingspagina. Zoekwoorden die bestaan uit een woordgroep van 2 tot 3 woorden, zijn meestal het effectiefst.
  • Groepeer vergelijkbare zoekwoorden in advertentiegroepen. Groepeer uw zoekwoorden in thema's. Deze thema's kunnen gebaseerd zijn op uw producten, services en andere categorieën. Als u bijvoorbeeld ringen verkoopt, kunt u een groep zoekwoorden maken voor verlovingsringen en een groep voor trouwringen. Vervolgens maakt u afzonderlijke advertentiegroepen voor deze groepen zoekwoorden en voegt u specifieke advertenties toe voor verlovingsringen en voor trouwringen.