Så fungerar tillgodohavanden och kontojusteringar i ditt konto

Då och då kan Google finjustera ditt Google Ads-saldo. Detta kallas kontojustering. Oftast sker kontojusteringar i form av tillgodohavanden. Krediteringar minskar ditt saldo medan debiteringar ökar det.

Du kan se eventuella justeringar i ditt konto genom att klicka på ikonenFakturering Faktureringsikon i den vänstra navigeringsmenyn och sedan välja Översikt. Klicka på lämplig månad för att visa faktureringsaktiviteten. Detta är de vanligaste kreditjusteringarna:

• Ersättning: Visas när en kampanjkod eller engångsjustering har tillämpats på ditt konto. Detta tillgodohavande kan endast användas till framtida annonsering och kan inte återbetalas till dig.
  • Ogiltig aktivitet (eller Ogiltiga klick): inbegriper ogiltiga klick och exponeringar som genereras av robotar, automatiserade klickverktyg och annan bedräglig programvara. Google förbjuder denna typ av negativt beteende, så du behöver inte betala för dessa ogiltiga klick och exponeringar.

Vi visar information om vilken tjänst som är kopplad till den ogiltiga trafik som tillgodohavandet gäller. Uppgifterna innefattar ursprungligt fakturanummer, ursprunglig månad då tjänsten användes, inköpsordernummer, kontobudgetens namn och namnet på den kampanj där den ogiltiga trafiken skedde. Du hittar den här informationen på sidorna Översikt, Faktureringsaktivitet eller Transaktioner i ditt Google Ads-konto samt på din månadsfaktura.

Obs! Om det skedde en återfakturering kan inköpsordernumret och fakturanumret som är kopplade till den ogiltiga aktiviteten ha ändrats. I så fall anges det inköpsorder- och fakturanummer som gällde före återfaktureringen.
  • Överleverans: Ibland visar Google din annons för mycket. Till följd av detta samlar ditt konto på sig mer kostnader än din genomsnittliga dagliga budget tillåter. Om det inträffar krediterar vi ditt konto så att det täcker de överskjutande kostnaderna.
  • Överskriden: Du ser detta om dina annonseringskostnader överskrider ditt förbetalda saldo. Google sätter in det överskjutande beloppet på ditt konto igen så att du inte behöver betala för aktiviteten. Detta sker bara i konton med manuella betalningar.
  • Överskottssaldo har lagrats för framtida användning: Om du får fler krediteringar än vad du spenderar under en viss månad kan saldot på ditt konto bli negativt. Ett sådant negativt saldo kallas överskottssaldo. I länder där Google på grund av lokala bestämmelser inte kan generera negativa fakturor (till exempel Kina, Taiwan och Turkiet) kan överskottssaldot inte visas som negativt saldo på fakturan. I stället lagras det för att tillämpas på framtida utgifter. Under perioden då detta gäller får du en nollfaktura. Överskottssaldot tillämpas sedan automatiskt på annonsutgifter som du samlar på dig en efterföljande månad.
  • Överskottssaldo har tillämpats från tidigare månader: Om det finns ett överskottssaldo från tidigare månader och du har annonsutgifter under innevarande månad tillämpar Google det lagrade överskottssaldot på dina annonsutgifter upp till kreditgränsen. Denna rad visar hur mycket av överskottssaldot som tillämpades på dina annonsutgifter under en viss månad. Om ditt konto avslutas visar detta det överskottssaldo som kan återbetalas till dig.
  • Återstående belopp för framtida användning: När överskottssaldot har tillämpats på dina annonsutgifter men det fortfarande finns ett resterande saldo på ditt konto visar den här raden det återstående belopp som kan tillämpas på annonsutgifter under en efterföljande månad. Beloppet avser tillgängligt saldo efter skatter. Om beloppet som visas till exempel är 1 100 kronor och skattesatsen i ditt land är 10 % innebär det att du har 1 000 kronor tillgängliga för annonsutgifter.

Nästa steg