Om målgruppskundtyper

Med målgruppskundtyper kan du märka dina förstapartsmålgruppslistor enligt deras relation till ditt företag. Det hjälper Googles AI att förstå hur dina kunder interagerar med ditt varumärke, vilket medverkar till bättre resultat för dina marknadsföringskampanjer.

Det finns tre huvudtyper av förstapartsmålgruppslistor:

• Kundlistor: Dessa listor innehåller kunder som har köpt från ditt företag, registrerat sig för din e-postlista eller på annat sätt interagerat med ditt varumärke.
  • Webbplatsbesökarlistor: Dessa listor innehåller kunder som har besökt din webbplats, även om de inte har köpt något.
  • Appanvändarlistor: Dessa listor innehåller kunder som har använt din app.

När du har lagt till kundtyper i dina målgruppslistor kan du använda dem för att styra dina marknadsföringskampanjer mer effektivt. Du kan till exempel skapa en kampanj som når personer som har besökt din webbplats men inte har köpt något. Du kan också skapa en kampanj som når personer som har visat intresse för en viss produkt eller tjänst.

Så fungerar kundtyper

Målgruppskundtyp är en etikett som du kan tilldela en målgruppslista för att hjälpa Google att förstå i vilken fas av kundlivscykeln som kunderna i din målgruppslista befinner sig. Denna funktion kan vara till hjälp när du vill optimera dina kampanjer för specifika kundtyper.

Vanliga målgruppskundtyper:

• Alla kunder
  • Köpare
  • Högt värderade kunder
  • Kunder som tappat intresset
  • Kvalificerade potentiella kunder
  • Konverterade potentiella kunder
  • Betalande prenumeranter
  • Registreringar för bonusprogram
  • Personer som övergav sin kundvagn

Om du märker dina målgrupper efter kundtyp kan du ge Googles AI-lösningar bättre underlag, till exempel:

• Förvärv av nya kunder: Om du använder målet Förvärv av nya kunder för att optimera en kampanj som endast är till för att värva nya kunder utesluter Google automatiskt målgrupper med etiketten Köpare från kampanjen. Om du lägger till en målgruppslista som ska uteslutas från målet Förvärv av nya kunder märks denna målgrupp automatiskt som Köpare.
  • Förvärv av nya kunder med högt värde: Om du använder målet Förvärv av nya kunder med högt värde använder Google målgruppslistor märkta med Högt värderade kunder för att definiera vilka kunder som förväntas ha ett högt livstidsvärde för ditt företag. När du lägger till en målgruppslista för målet Förvärv av nya kunder med högt värde får den automatiskt etiketten Högt värderade kunder.

Då Google lanserar fler mål för kundlivscykeln utöver förvärv av nya kunder, till exempel återengagemang av kunder som tappat intresset, blir det ännu viktigare att märka målgruppskundtyper.

Kundtyper är inte bara användbara för optimering utan också när du ska organisera och granska dina målgrupper.

Anvisningar

Följ anvisningarna nedan för att ange kundtyper för dina målgruppslistor. Se till att du är inloggad på det konto som äger dina målgruppslistor. Om dina målgruppslistor till exempel ägs av ditt förvaltarkonto måste du vara inloggad på ditt förvaltarkonto för att kunna göra ändringarna.

Obs! Du kan bara ange, visa eller redigera kundtyper för förstapartsmålgrupper.

Ange kundtyper

1. Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målgruppshantering.
  4. Välj Dina datasegment på menyn högst upp.
  5. Välj en kundlista som ska kopplas till kundtypen.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn Kundtyp och välj en kundtyp. Du kan även söka efter kundtypen du vill ange.
  7. Klicka på Använd.

Visa eller ta bort kundtyper

1. Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målgruppshantering.
  4. Välj Dina datasegment på menyn högst upp.
  5. Markera kryssrutan för målgruppslistan du vill redigera.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn Redigera i det blå fältet.
  7. Klicka på Ta bort.

Kundtyper kan även anges i andra flöden i Google Ads. Om du till exempel tillämpar en kundlista på målet Förvärv av nya kunder får den automatiskt etiketten Köpare, eftersom inriktningen förvärv av nya kunder ska utesluta befintliga köpare.