Over klanttypen voor doelgroepen

Met klanttypen voor doelgroepen kunt u uw first-party doelgroeplijsten labelen op basis van hun relatie met uw bedrijf. Zo krijgt AI van Google inzicht in de manier waarop uw klanten interactie hebben met uw merk, waardoor u betere resultaten met uw marketingcampagnes kunt behalen.

Er zijn 3 hoofdtypen voor first-party doelgroeplijsten:

• Klantenlijsten: Deze lijsten bevatten klanten die iets bij uw bedrijf hebben gekocht, zich hebben aangemeld voor uw mailinglijst of op een andere manier interactie met uw merk hebben gehad.
  • Lijsten van webbezoekers: Deze lijsten bevatten klanten die uw website hebben bezocht, maar niet per se een aankoop hebben gedaan.
  • Lijsten van app-gebruikers: Deze lijsten bevatten klanten die uw mobiele app hebben gebruikt.

Nadat u klanttypen aan uw doelgroeplijsten heeft toegevoegd, kunt u deze lijsten gebruiken om uw marketingcampagnes effectiever te maken. U kunt bijvoorbeeld een campagne maken om mensen te bereiken die uw website hebben bezocht, maar geen aankoop hebben gedaan. U kunt ook een campagne maken om mensen te bereiken die interesse hebben getoond in een bepaald product of bepaalde service.

Hoe klanttypen werken

Het klanttype voor een doelgroep is een label dat u aan een doelgroeplijst kunt toewijzen zodat Google weet in welke fase van de levenscyclus de klanten op uw doelgroeplijst zich bevinden. Deze functie kan handig zijn als u uw campagnes wilt optimaliseren voor specifieke typen klanten.

Veelvoorkomende klanttypen voor doelgroepen:

• Alle klanten
  • Kopers
  • Waardevolle klanten
  • Niet meer betrokken klanten
  • Gekwalificeerde leads
  • Geconverteerde leads
  • Betalende abonnees
  • Aanmeldingen voor loyaliteitsprogramma's
  • Winkelwagenverlaters

Als u uw doelgroepen labelt met klanttypen, kunt u de AI-oplossingen van Google beter benutten, bijvoorbeeld op deze manieren:

• Acquisitie van nieuwe klanten: Als u het doel Acquisitie van nieuwe klanten gebruikt om uw campagne alleen hiervoor te optimaliseren, sluit Google automatisch doelgroepen met het label Kopers uit van uw campagnes voor acquisitie van nieuwe klanten. Als u een aanvullende doelgroeplijst uitsluit van uw doel Acquisitie van nieuwe klanten, krijgt deze doelgroep automatisch het label Kopers.
  • Acquisitie van waardevolle nieuwe klanten: Als u dit doel gebruikt, gebruikt Google uw doelgroeplijsten met het label Waardevolle klanten om te bepalen welke klanten een hoge voorspelde lifetime value hebben voor uw bedrijf. Als u een doelgroeplijst toevoegt aan uw doel Acquisitie van waardevolle nieuwe klanten, wordt deze automatisch gelabeld als Waardevolle klanten.

Het wordt steeds belangrijker om de klanttypen voor uw doelgroep te labelen omdat Google, naast Acquisitie van nieuwe klanten, meer doelen voor de levenscyclus van klanten beschikbaar maakt, zoals re-engagement van niet meer betrokken klanten.

Klanttypen zijn niet alleen nuttig voor optimalisatie, maar ook om uw doelgroepen te ordenen en te controleren.

Instructies

Volg de instructies hieronder om klanttypen toe te passen op uw doelgroeplijsten. Zorg dat u bent ingelogd op het account dat eigenaar is van uw doelgroeplijsten. Als uw doelgroeplijsten bijvoorbeeld eigendom van uw manageraccount zijn, moet u zijn ingelogd op uw manageraccount om deze wijzigingen aan te brengen.

Opmerking: U kunt alleen klanttypen instellen, bekijken of bewerken voor first-party doelgroepen.

Klanttypen instellen

1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik op het dropdownmenu Gedeelde bibliotheek in het submenu.
  3. Klik op Doelgroepbeheer.
  4. Selecteer Uw gegevenssegmenten in het menu bovenaan de pagina.
  5. Selecteer een klantenlijst die u wilt koppelen aan het klanttype.
  6. Klik op het dropdownmenu Klanttype en selecteer een klanttype dat wordt getoond. U kunt ook zoeken naar het klanttype waarvoor u zich wilt aanmelden.
  7. Klik op Toepassen.

Klanttypen bekijken of verwijderen

1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik op het dropdownmenu Gedeelde bibliotheek in het submenu.
  3. Klik op Doelgroepbeheer.
  4. Selecteer Uw gegevenssegmenten in het menu bovenaan de pagina.
  5. Vink het selectievakje aan voor de doelgroeplijst die u wilt bewerken.
  6. Klik op het dropdownmenu Bewerken in de blauwe balk.
  7. Klik op Verwijderen.

Klanttypen kunnen ook worden ingesteld in andere stromen in Google Ads. Als u bijvoorbeeld een klantenlijst toepast op het doel Acquisitie van nieuwe klanten, wordt deze automatisch gelabeld als Kopers, omdat Acquisitie van nieuwe klanten is bedoeld om bestaande kopers uit te sluiten van targeting.