Om målgruppskundtyper

Med målgruppskundtyper kan du märka dina förstapartsmålgruppslistor enligt deras relation till ditt företag. Det hjälper Googles AI att förstå hur dina kunder interagerar med ditt varumärke, vilket medverkar till bättre resultat för dina marknadsföringskampanjer.

Det finns tre huvudtyper av förstapartsmålgruppslistor:

• Kundlistor: Dessa listor innehåller kunder som har köpt från ditt företag, registrerat sig för din e-postlista eller på annat sätt interagerat med ditt varumärke.
  • Webbplatsbesökarlistor: Dessa listor innehåller kunder som har besökt din webbplats, även om de inte har köpt något.
  • Appanvändarlistor: Dessa listor innehåller kunder som har använt din app.

När du har lagt till kundtyper i dina målgruppslistor kan du använda dem för att styra dina marknadsföringskampanjer mer effektivt. Du kan till exempel skapa en kampanj som når personer som har besökt din webbplats men inte har köpt något än.

Så fungerar kundtyper

Målgruppskundtyp är en etikett som du kan tilldela en målgruppslista för att hjälpa Google att förstå i vilken fas av kundlivscykeln som kunderna i din målgruppslista befinner sig. Denna funktion kan vara till hjälp när du vill optimera dina kampanjer för specifika kundtyper.

Vanliga målgruppskundtyper:

• Alla kunder
  • Köpare
  • Högt värderade kunder
  • Kunder som tappat intresset
  • Kvalificerade potentiella kunder
  • Konverterade potentiella kunder
  • Betalande prenumeranter
  • Registreringar för bonusprogram
  • Personer som övergav sin kundvagn

Etiketter som du tillämpar på dina målgrupper används för att avgöra vilka kundsegment som ska användas i mål för kundlivscykel, till exempel:

• Läget Nytt kundvärde: Kampanjer som är optimerade för att lägga högre bud på nya kunder använder kunderna i listan Köpare för att se vilka som är nya respektive befintliga kunder.
  • Läget Värdefulla nya kunder: Kampanjer som är optimerade för att lägga högre bud på värdefulla kunder använder listan Värdefulla kunder för att förutse vilka nya kunder som mest sannolikt ger ditt företag högt livstidsvärde.
  • Läget Vinn tillbaka kunder: Kampanjer som är optimerade för att engagera inaktiva kunder på nytt använder listan Inaktiva kunder för att lägga högre bud på kunder som inte har interagerat med ditt företag nyligen.
  • Läget Vinn tillbaka värdefulla kunder: Kampanjer som är optimerade för att återengagera inaktiva värdefulla kunder använder listan Inaktiva kunder och listan Värdefulla kunder för att lägga högre bud på inaktiva kunder som har ett högt förväntat livstidsvärde.
Obs! När du ställer in ett livscykelmål märks de målgrupper du lägger till automatiskt med relevant kundtyp. När du till exempel ställer in målet förvärv av nya kunder märks alla målgrupper som du lägger till med inställningen läget Nytt kundvärde eller Endast ny kund automatiskt som Köpare.

Google Ads utvecklas ständigt för att stödja fler mål för kundlivscykeln. I takt med att vi utökar utbudet av mål för livscykeln blir det allt viktigare att märka målgruppstyper för att nå dina marknadsföringsmål.

Utöver optimering hjälper kundtyper till att organisera och analysera dina målgrupper på ett effektivt sätt.

Typer av målgruppskunder i Google Analytics

När Google Analytics är länkat till Google Ads visas en Ads-länk med anpassning aktiverat och dina Google Analytics-målgrupper exporteras till Google Ads. Google Analytics-målgrupper blir tillgängliga i Målgruppshantering för användning i Google Ads.

Du kan märka dina Google Analytics-målgrupper manuellt i Google Ads med valfri kundtyp för att vägleda kampanjoptimeringen.

Dessutom markeras specifika typer av Google Analytics-målgrupper automatiskt med etikett för relevant kundtyp i Google Ads enligt följande:

Google Analytics-målgrupp Kundtyp i Google Ads
Köpare Köpare
Personer som övergav sin kundvagn Personer som övergav sin kundvagn
Påbörjat kassaprocess Personer som övergav sin kundvagn

Anvisningar

Följ anvisningarna nedan för att ange kundtyper för dina målgruppslistor. Se till att du är inloggad på det konto som äger dina målgruppslistor. Om dina målgruppslistor till exempel ägs av ditt förvaltarkonto måste du vara inloggad på ditt förvaltarkonto för att kunna göra ändringarna.

Obs! Du kan bara ange, visa eller redigera kundtyper för förstapartsmålgrupper.

Ange kundtyper

1. Klicka på verktygsikonen Verktygsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målgruppshantering.
  4. Välj Dina datasegment på menyn högst upp.
  5. Välj en kundlista som ska kopplas till kundtypen.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn Kundtyp och välj en kundtyp. Du kan även söka efter kundtypen du vill ange.
  7. Klicka på Använd.

Visa eller ta bort kundtyper

1. Klicka på verktygsikonen Verktygsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målgruppshantering.
  4. Välj Dina datasegment på menyn högst upp.
  5. Markera kryssrutan för målgruppslistan du vill redigera.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn Redigera i det blå fältet.
  7. Klicka på Ta bort.