Veelgestelde vragen over het beleid voor toestemming van gebruikers in de EU voor uploadpartners van Klantenmatch

Dit artikel is bedoeld voor klanten die Klantenmatch-partners gebruiken om gegevens te uploaden voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER).

Als onderdeel van Google's voortdurende inzet voor een privacygericht ecosysteem voor digitaal adverteren, versterken we de handhaving van ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU.

Als u gebruikmaakt van een Klantenmatch-partner om gegevens te uploaden voor gebruikers in de EER, moet u er samen met uw Klantenmatch-partner voor zorgen dat u de vereiste toestemmingssignalen doorgeeft aan Google.

Hoe dit werkt

Met de Google Ads API v15 wordt het toestemmingsobject ingevoerd waarmee twee afzonderlijke soorten toestemming worden gespecificeerd. Om te voldoen aan het beleid voor toestemming van gebruikers in de EU en gebruik te kunnen blijven maken van Klantenmatch voor gebruikers in de EER, moeten uploadpartners van Klantenmatch worden geïntegreerd met de Google Ads API v15 en de toestemmingssignalen instellen tijdens het uploaden van gegevens voor Klantenmatch.

Als deze toestemmingen ontbreken, wordt de toestemmingswaarde vastgesteld als 'niet verleend'. Gegevens van gebruikers in de EER die geen toestemming hebben gegeven, worden niet verwerkt en kunnen niet worden gebruikt voor advertentiepersonalisatie met behulp van Klantenmatch.

Vanaf maart 2024 is het noodzakelijk dat in beide toestemmingsvelden van het ConsentStatus-type 'GRANTED' (verleend) vermeld staat om aan te geven dat u de vereiste gebruikerstoestemming heeft verkregen. Als dit ontbreekt, kunt u de Klantenmatch-lijsten niet gebruiken in de EER. Deze toestemmingsvelden zijn:

Naam Type Beschrijving
ad_user_data ConsentStatus Hiermee wordt toestemming ingesteld om gebruikersgegevens naar Google te sturen voor advertentiedoeleinden.
ad_personalization ConsentStatus Hiermee wordt toestemming ingesteld voor advertentiepersonalisatie.

Veelgestelde vragen

1. Hoe moeten de toestemmingsvelden worden geïnterpreteerd? Zijn ze van toepassing op alle gebruikersrecords in een taak of alleen op die in de EER?

De instelling voor toestemming is van toepassing op alle gebruikers die in een taak worden geüpload en adverteerders moeten gebruikmaken van verschillende taken om gebruikers met verschillende toestemmingssignalen te uploaden.

Dit houdt in dat als er gebruikersrecords van binnen en buiten de EER in 1 taak aanwezig zijn en de toestemmingsstatus is ingesteld op 'GRANTED', deze toestemmingsstatus wordt gebruikt voor alle records in die taak.

2. Kan een lijst met gebruikers leden hebben met verschillende toestemmingsniveaus? We hebben bijvoorbeeld twee taken die één doelgroep updaten, waarbij de eerste ID's verstuurt met de toestemming 'UNSPECIFIED' (niet gespecificeerd) en de tweede ID's verstuurt met de toestemming 'GRANTED'.

De instelling voor toestemming is van toepassing op alle gebruikers die in een taak worden geüpload en adverteerders moeten gebruikmaken van verschillende taken om gebruikers met verschillende toestemmingsstatussen te uploaden. In het gegeven voorbeeld zouden twee taken worden gebruikt: één voor het uploaden van gebruikers met de toestemmingsstatus 'UNSPECIFIED' voor de parameters ad_user_data en ad_personalization en een andere taak voor gebruikers die de toestemmingsstatus 'GRANTED' hebben voor de twee toestemmingsparameters.

3. Als een gebruikers-ID wordt verstuurd in twee taken, één met de toestemming 'GRANTED' (voor ad_user_data en ad_personalization) en één met de toestemming 'DENIED' (geweigerd) (ad_user_data en ad_personalization), hoe wordt dit dan opgelost? Wordt dit gebaseerd op de volgorde waarin wordt begonnen met de taken of wordt het gebaseerd op de volgorde waarin ze worden verwerkt?

Als u de toestemmingsstatus instelt op 'DENIED', krijgt u een foutmelding. Ontdek meer informatie over het gedrag als u DENIED instelt in de Google Ads API. Als dezelfde gebruikersrecord wordt gestuurd in 1 taak met de toestemmingsstatus GRANTED en in een andere taak met de toestemmingsstatus DENIED, krijgt u een foutmelding voor de 2e taak met de toestemmingsstatus DENIED. De toestemmingsstatus wordt opgelost in de volgorde waarin de taak wordt verwerkt.

4. Hoe moet de toestemmingswaarde 'DENIED' worden gebruikt door partners? Wat is het verschil met leden verwijderen uit een doelgroep?

Als u de toestemmingsstatus instelt op 'DENIED', krijgt u een foutmelding. Ontdek meer informatie over het gedrag als u DENIED instelt in de Google Ads API. Als u de toestemming 'DENIED' stuurt voor de toestemmingsparameters ad_user_data of ad_personalization, geeft Klantenmatch een foutmelding en kunnen de gegevens in de taak niet worden gebruikt voor advertentiepersonalisatie.

Als voor de gegevens van de gebruiker in de EER eerder wel toestemming is verleend of als deze aanwezig was vóór maart 2024, blijft Klantenmatch deze gegevens gebruiken.

Het verwijderen van de gebruikersrecord uit de doelgroeplijst houdt in dat Klantenmatch de gegevens van die gebruiker in de EER waarvoor eerder toestemming is verleend of waarvoor toestemming aanwezig was vóór maart 2024, niet kan gebruiken.

5. Hoe moeten Klantenmatch-partners wijzigingen in de toestemming beheren? Moeten de gebruikersgegevens worden verwijderd uit een doelgroep of kan de Klantenmatch-partner de toestemmingsmarkering wijzigen voor afzonderlijke gebruikers?

Nadat een eindgebruiker is toegevoegd aan de doelgroeplijst, hebben de partners, als een van de twee toestemmingen (ad_user_data of ad_personalization) later wordt ingetrokken door de eindgebruiker, de optie om de Klantenmatch-API's te gebruiken om de gebruiker te verwijderen uit de bestaande doelgroeplijsten OF om de doelgroeplijst te vervangen zonder de gebruiker die geen toestemming heeft gegeven.

Opmerking: Als een gebruiker in de EER eerder toestemming heeft verleend voor zowel ad_user_data als ad_personalization, worden die gegevens gebruikt door Klantenmatch totdat die lijst verloopt en/of de gegevens uitdrukkelijk worden verwijderd door de adverteerder/partner.

6. Wat gebeurt er met doelgroepen die regelmatig worden geüpdatet door Klantenmatch-partners, maar die vóór maart 2024 zijn gemaakt? Hoeven alleen nieuwe records die worden toegevoegd aan de vernieuwde doelgroepen de toestemming te uploaden?

De toestemmingsvelden moeten beide zijn ingesteld op 'GRANTED' voor nieuw geüploade/geüpdatete gegevens van gebruikers in de EER om Klantenmatch te blijven gebruiken voor gebruikers in de EER na maart 2024.

Klantenmatch blijft de gebruikerslijsten gebruiken die zijn geüpload vóór maart 2024 totdat ze zijn verlopen en/of uitdrukkelijk worden verwijderd door de adverteerder/partner. Deze gebruikerslijsten worden alleen gebruikt voor de Google-services die vóór maart 2024 werden gebruikt.

7. Wat gebeurt er als een partner 'UNSPECIFIED' verstuurt als standaardwaarde voor adverteerders die geen informatie over toestemming verstrekken?

Als de toestemmingsstatus is ingesteld op UNSPECIFIED, wordt dit behandeld als ontbrekende toestemming. Dat houdt in dat de gegevens van de gebruiker in de EER niet kunnen worden gebruikt voor advertentiepersonalisatie.

8. Moeten adverteerders afzonderlijke uploadtaken/-bestanden voor verschillende toestemmingslabels indienen om winkelverkoopgegevens te kunnen gebruiken met Klantenmatch?

Nee, adverteerders hoeven niet meerdere uploadtaken/-bestanden in te dienen voor verschillende toestemmingslabels (van toepassing op zowel API- als handmatige uploads) als ze winkelverkoopgegevens uploaden voor gebruikers in de EER. We verwerken winkelverkoopgegevens en bijbehorende toestemmingswaarden op het niveau van de afzonderlijke rij in elk geüpload bestand om te zorgen dat we de toestemmingslabels naleven. Met deze aanpak worden alle toestemmingslabels gerespecteerd en worden er geen persoonsgegevens verwerkt voor rijen waarvoor toestemming is geweigerd. Zowel voor Klantenmatch als winkelverkoopgegevens worden de toestemmingslabels gerespecteerd die aan Google zijn doorgegeven.

9. Welke toestemmingsparameters zijn vereist om Klantenmatch te gebruiken met winkelverkoopgegevens?

Adverteerders in de EER moeten winkelverkoopgegevens doorgeven met toestemmingswaarden voor zowel advertentiegebruikersgegevens als advertentiepersonalisatie, zodat gebruikers in de EER toegang houden tot Klantenmatch-functies. U kunt alleen gegevens met toegewezen waarden gebruiken voor Klantenmatch met winkelverkopen. U vindt hier meer informatie over updates van toestemming in de EER.