Vanliga frågor om policyn för användares medgivande inom EU vid datauppladdning via kundmatchningspartners

Denna artikel är avsedd för kunder som tar hjälp av kundmatchningspartner för att ladda upp data om användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Som ett led i Googles kontinuerliga strävan att skapa ett integritetsfokuserat ekosystem för digital annonsering stärker vi tillämpningen av vår policy för användares medgivande inom EU.

Om du anlitar en kundmatchningspartner för att ladda upp data om användare i EES måste du tillsammans med partnern säkerställa att nödvändiga samtyckessignaler skickas med till Google.

Så fungerar det

Google Ads API v15 innehåller det nya objektet Consent som specificerar två olika typer av samtycke. Kundmatchningspartners som laddar upp data om användare i EES måste integrera med Google Ads API v15 och ange samtyckessignalerna när de laddar upp data för Kundmatchning. Annars följer de inte policyn för användares medgivande inom EU och kan inte fortsätta använda Kundmatchning för användare i EES.

Om samtyckessignalerna saknas är det likvärdigt med att samtycke nekas. Data från användare utan samtycke i EES behandlas inte och kan inte användas för annonsanpassning med Kundmatchning.

Från och med mars 2024 gäller att om du vill använda kundmatchningslistor i EES måste båda samtyckesfälten av typen ConsentStatus anges till GRANTED för att indikera att du har inhämtat det användarsamtycke som krävs. Samtyckesfälten är följande:

Namn Typ Beskrivning
ad_user_data ConsentStatus Anger samtycke till att skicka användardata till Google i annonseringssyfte
ad_personalization ConsentStatus Anger samtycke till annonsanpassning

Vanliga frågor

1. Hur bör jag tolka samtyckesfälten? Gäller de all användardata i ett jobb eller bara data från användare i EES?

Samtyckesinställningarna gäller alla användare som laddas upp i ett jobb. Annonsörer som vill ladda upp användare med olika samtyckessignaler bör göra detta i separata jobb.

Detta betyder att om ett och samma jobb innehåller data om användare både inom och utanför EES och samtyckesstatusen är GRANTED tillämpas denna status på all användardata i jobbet.

2. Kan en användarlista ha medlemmar med olika samtyckesstatus? Anta att det finns två jobb som uppdaterar samma målgrupp. Det första skickar identifierare med samtyckesstatusen UNSPECIFIED och det andra med statusen GRANTED.

Samtyckesinställningarna gäller alla användare som laddas upp i ett jobb. Annonsörer som vill ladda upp användare med olika samtyckesstatusar bör använda separata jobb. I exemplet ovan bör du alltså använda två jobb: ett för att ladda upp användardata med samtyckesstatusen UNSPECIFIED för parametrarna ad_user_data och ad_personalization och ett annat för användare med samtyckesstatusen GRANTED för de båda samtyckesparametrarna.

3. Om en användaridentifierare skickas i två jobb, ett med samtyckesstatusen GRANTED (för ad_user_data och ad_personalization) och ett med samtyckesstatusen DENIED (ad_user_data och ad_personalization), hur hanteras detta? Körs jobben i den ordning de startas eller i den ordning de behandlas?

Om du anger samtyckesstatusen NEKAS visas ett felmeddelande. Läs mer om beteendet när inställningen nekas i Google Ads API. Om samma användarpost skickas i ett jobb med samtyckesstatusen GRANTED och i ett annat jobb med samtyckesstatusen DENIED, får du ett felmeddelande för det andra jobbet som har samtyckesstatusen DENIED. Samtyckesstatusen avgörs i den ordning som jobbet behandlas.

4. Hur bör samtyckesstatusen DENIED användas av partners? Hur skiljer sig detta från att ta bort medlemmar från en målgrupp?

Om du anger samtyckesstatusen NEKAS visas ett felmeddelande. Läs mer om beteendet när inställningen nekas i Google Ads API. Om du skickar NEKAS i samtyckesparametern ad_user_data eller ad_personalization returnerar Kundmatchning ett felmeddelande. Data i jobbet går då inte att använda för annonsanpassning.

Om användare i EES tidigare har gett sitt samtycke till uppladdning av data eller om denna data existerade före mars 2024, används informationen alltjämt i Kundmatchning.

Om du tar bort användarposten från målgruppslistan kan Kundmatchning inte använda denna data.

5. Hur bör kundmatchningspartners hantera ändringar av samtycke? Ska användardata tas bort från målgruppen eller kan kundmatchningspartnern ändra samtyckesflaggan för enskilda användare?

Om en slutanvändare som finns med på målgruppslistan drar tillbaka någon av de båda samtyckesparametrarna (ad_user_data eller ad_personalization) kan partners välja att använda Customer Match API:er för att ta bort användaren från befintliga målgruppslistor eller skapa en ny målgruppslista utan användaren som inte har gett samtycke.

Obs! Om en användare i EES tidigare har gett sitt samtycke till både ad_user_data och ad_personalization fortsätter denna data att användas i Kundmatchning tills listan går ut och/eller denna data uttryckligen tas bort av annonsören/partnern.

6. Vad kommer att hända med målgrupper som uppdateras regelbundet av kundmatchningspartners men som skapades före mars 2024? Krävs bara samtycke till uppladdning av ny användardata som läggs till i de uppdaterade målgrupperna?

Båda samtyckesfälten måste anges till GRANTED för all data om användare i EES som laddas upp eller uppdateras. Annars kan Kundmatchning inte längre användas för användare i EES efter mars 2024.

Kundmatchning fortsätter använda användarlistor som laddas upp före mars 2024 tills de går ut och/eller uttryckligen tas bort av annonsören/partnern. Sådana användarlistor kan bara fortsätta användas med de Google-tjänster som användes före mars 2024.

7. Vad händer om en partner anger UNSPECIFIED som standardvärde för annonsörer som inte tillhandahåller samtyckesinformation?

Om samtyckesstatusen anges till UNSPECIFIED hanteras den som att samtycke saknas. Det betyder att data om användare i EES inte kan användas för annonsanpassning.

8. Måste annonsörer skicka in separata uppladdningar/filer för olika samtyckesetiketter för att kunna använda butiksförsäljningsdata med Kundmatchning?

Nej, annonsörer behöver inte skicka in flera uppladdningsfiler eller jobb för olika samtyckesetiketter (gäller både API och manuella uppladdningar) när de laddar upp butiksförsäljningsdata för EES-användare. För att säkerställa efterlevnad av samtyckesetiketter bearbetar vi butiksförsäljningsdata och tillhörande samtyckesvärden på enskild radnivå i varje uppladdad fil. Detta säkerställer att alla samtyckesetiketter följs och att personuppgifter inte behandlas för rader där samtycke nekas. Både Kundmatchning och butiksförsäljning följer samtyckesetiketter som skickas till Google.

9. Vilka samtyckesparametrar krävs för att använda Kundmatchning med butiksförsäljningsdata?

Annonsörer måste skicka butiksförsäljningsdata med samtyckesvärden för både annonsanvändaruppgifter och annonsanpassning för EES-användare för att behålla åtkomsten till funktioner för Kundmatchning. Endast data med värdet Granted kan användas för Kundmatchning med butiksförsäljning. Läs mer om samtyckesuppdateringar i EES här.