Så testar Google Ads och Display & Video 360 remarketing utan tredjepartscookies

Målet med initiativet Privacy Sandbox är att skapa webbteknik som skyddar människors integritet online samtidigt som företag och utvecklare får de verktyg de behöver för att utveckla framgångsrika digitala företag. Det här medverkar till att hålla webben öppen och tillgänglig för alla. Privacy Sandbox är en pågående satsning på utveckling av alternativ till tredjepartscookies, med idéer från hela branschen, för att skapa nya metoder som sedan testas, diskuteras offentligt och vidareutvecklas.

En av de Privacy Sandbox-funktioner som testas i Chrome är Protected Audience API (hette tidigare FLEDGE). Protected Audience möjliggör nya integritetsskyddande sätt att använda remarketing och anpassade målgruppslösningar så att annonsörer kan anpassa inriktning, meddelanden och annonsmaterial för att nå relevanta användare.

Med Protected Audience API sparar användarens webbläsare på ett säkert sätt annonsörsdefinierade intressegrupper (som används i stället för dagens remarketinglistor efter utfasningen av tredjepartscookies). Webbläsaren står också värd för auktioner på enheten för att visa annonser. I likhet med hur remarketing fungerar i dag hjälper Protected Audience API marknadsförare att göra sådant som att visa upp olika produktkategorier, väcka intresse hos besökare som inte har konverterat och kommunicera med besökare som har övergett kundvagnen. Till skillnad från i dag samlas användarinformationen däremot inte in av cookies eller annonsservrar från tredje part för att delas med andra företag.

Så kan Google Ads och Display & Video 360 visa annonser med Protected Audience API

Anta att annonsören BestBikeShop kör remarketingkampanjer med Google Ads och Display & Video 360 integrerade med Protected Audience API. En användare besöker en sida på BestBikeShop.com som är avsedd för terrängcyklar. BestBikeShop kan sedan skicka signaler till Google Ads och Display & Video 360 om att användarens webbläsare ska gå med i intressegruppen Terrängcyklar. Användarens webbläsare tas bara med i intressegrupper under en begränsad tid. I riktlinjerna för API anges för närvarande upp till 30 dagar.

När samma användare sedan besöker en annan webbplats som också använder Protected Audience API, eller vars plattform på leverantörssidan (SSP) använder Protected Audience, kan BestBikeShop lägga bud för att visa en annons relaterad till terrängcyklar för användaren om det finns en tillgänglig annonsplats. Annonsörer kan bara delta i auktionen om ett minsta antal användare är kvalificerade att se annonsen. Chrome har angett offentligt att man för närvarande överväger att gränsen ska vara 50 användare under de senaste sju dagarna. Auktionen sker i webbläsaren.

Om BestBikeShop vinner auktionen visas deras annonser.

Alla restriktioner och samtyckeskontroller som finns i dag kommer att gälla även i Protected Audience API.

Så testar Google Ads och Display & Video 360 Protected Audience API

I mitten av 2022 integrerades Google Ads och Display & Video 360 med Protected Audience API och började testa API:ets huvudfunktioner. Syftet med det första teststadiet var att exempelvis fastställa om Google Ads och Display & Video 360 kunde integreras med Protected Audience API för att lägga till användarnas webbläsare i annonsörernas intressegrupper. I det här tidiga skedet renderades inga annonser som ett led av testningen.

I ett senare skede av testningen började Google Ads och Display & Video 360 visa annonser för en mycket liten andel av trafiken för att verifiera att alla aspekter av annonsvisning och rapportering fungerade som de skulle. Under de kommande månaderna arbetar Google Ads med Display & Video 360 på att utöka testningen med tredjepartsbörser.

I dag fortsätter vi att utföra tester där vi fokuserar på att kontrollera att våra remarketinglösningar kan uppfylla viktiga annonsörsbehov. Vi förväntar oss inte att det ska påverka annonsörernas kampanjresultat under testningen och det krävs ingen åtgärd från annonsörernas sida.

Under hela testprocessen fortsätter Googles annonsproduktteam att, i likhet med andra intressenter och testare, ge feedback om förbättringar och ytterligare funktioner i Chrome. Målet är att ge utgivare och annonsörer bättre resultat.

Om vi kan erbjuda en alfaversion riktad till annonsörer och du är kvalificerad att delta kontaktar Google-kontoteamet dig med mer information.

Välja bort origin-provperioden för Protected Audience API

Webbplatsutgivare eller annonsörer som föredrar att inte delta i testningen kan när som helst ange detta via behörighetspolicyn för Chrome. Användningen av de här API:erna omfattas av Googles policykrav för användarsamtycke i EU. Användare kan också visa och hantera listan med intressegrupper där de har lagts till, och de kan inaktivera Privacy Sandbox-API:er helt och hållet.