Driftsavgifter i konton i argentinska pesos som visar annonser utanför Argentina

Från och med den 1 augusti 2023 debiteras Google Ads-konton som använder argentinska pesos som betalningsvaluta om annonser visas för användare utanför Argentina. Observera att denna avgift endast tillämpas på konton med månadsvis fakturering och Banelco som betalningsmetoder.

Denna nya avgift är kopplad till driftskostnader kopplade till argentinska marknadsvariationer.

Den nya driftsavgiften tas endast ut för utgifter som härrör från annonsexponeringar eller klick från användare utanför Argentina. Exempel: Om du spenderar 100 ARS i Google Ads under augusti, varav 90 ARS kommer från annonser som visats i det argentinska territoriet och de återstående 10 ARS kommer från annonser som har visats utanför Argentina tas driftsavgiften endast ut på 10 ARS. Om driftsavgiftens nivå i augusti till exempel är 100 % blir den nya extraavgiften 10 ARS. Det innebär att det totala beloppet som ska betalas för augusti månad blir 110 ARS plus tillämpliga skatter.

Hur stor blir driftsavgiften

Nivån för denna avgift kan justeras efter behov, utifrån marknadsförhållandena i Argentina. Den aktuella driftsavgiften för efterföljande månader finns nedan (uppdateras varje månad).

12/2023: 20%

01/2024: 20%

02/2024: 20%

03/2024: 20%

04/2024: 20%

05/2024: Nivån för driftsavgiften beräknas varje månad. Den uppdateras här när den blir tillgänglig.

När faktureras driftsavgiften?

Månadsvis fakturering

Om ditt annonskonto använder argentinska pesos och visar annonser utanför Argentina ser du en debitering som kallas driftsavgift* som läggs till utöver dina Google Ads-kostnader en gång i slutet av varje månad när din faktura har genererats. Information om denna avgift visas på din faktura och finns även tillgänglig i slutet av månaden på sidan Transaktioner under raden Driftsavgift i ditt Google Ads-konto.

Dessa avgifter läggs också till utöver din kontobudget, om du har angett en sådan. Om du till exempel har en budget på 100 ARS och samlar på dig 90 ARS i driftsavgifter debiteras du 190 ARS (plus eventuella skatter, som moms, som gäller i ditt rättskipningsområde). Läs mer om hur du justerar din kontobudget

Obs! Eventuella skatter, till exempel moms, som kan gälla i ditt rättskipningsområde gäller också den nya avgiften.

Manuella betalningar och förskottsbetalningar

Om ditt annonskonto använder argentinska pesos och visar annonser utanför Argentina kommer en ny avgift, kallad driftsavgift, att läggas till i dina Google Ads-kostnader en gång i slutet av varje månad. Driftsavgiften kan läggas till på ditt konto efter att förskottsbetalningen har förbrukats och du kan ha ett utestående saldo som dras av från nästa förskottsbetalning.

Denna avgift visas på översiktssidan i ditt Google Ads-konto under Beräknade skatter och avgifter som en driftsavgiftsrad. Observera att eventuella skatter som kan gälla i ditt rättskipningsområde, till exempel moms, även tillämpas på den nya avgiften.

Ytterligare information

Det kan hända att en kampanj som är inriktad på ett visst rättskipningsområde, till exempel Argentina, visar annonser för användare utanför Argentina eftersom ditt företag kan finnas på en plats av intresse för de användarna. Det är därför ditt ansvar som annonsör att se till att dina inställningar för kampanjinriktning är korrekta och att annonserna visas i rätt rättskipningsområde. Google varken återbetalar eller ger något tillgodohavande för kostnader som tillkommit på grund av klick och exponeringar som är giltiga enligt dina inriktningsinställningar för en kampanj.

Om du vill kontrollera i vilka rättskipningsområden dina annonser visas kan du skapa en anpassad rapport i plats- och avståndsrapporter. Gör så här:

1. Skapa en fördefinierad avståndsrapport.
  2. Ta bort alla standardrader.
  3. Lägg till en rad för Land/område (användarplats).
  4. Sök efter kostnader utanför Argentina.

Om du inte vill att ditt ARS-konto ska visa annonser utanför Argentina uppdaterar du platsalternativen så att du endast inriktar dig på ”Närvaro: Personer som befinner sig på eller regelbundet besöker dina inriktade platser” om kontot hade konfigurerats felaktigt. Uppdatera platsalternativen

Om du inte är bosatt i Argentina och inte har för avsikt att ditt Google Ads-konto ska använda ARS (argentinska pesos) som betalningsvaluta ska du migrera dina kampanjer till ett nytt konto med en annan valuta än argentinska pesos (du kan inte ändra valutan för ett befintligt konto).

Obs! När du ändrar valuta faktureras du inte längre från Google Argentina-enheten och får därför inga lokala dokument. Den nya valutan/det nya landet avgör vilka dokument och skatter som gäller för det nya kontot.