Attributiemodellen op basis van eerste klik, tijdsverval en positie en lineaire attributiemodellen verdwijnen

6 april 2023

Op regels gebaseerde attributiemodellen wijzen waarde toe aan elk advertentiecontactpunt op basis van vooraf gedefinieerde regels. Deze modellen bieden niet de flexibiliteit die gebruikers nodig hebben om in te spelen op veranderende klanttrajecten. Daarom is data-driven attributie nu het standaard attributiemodel in Google Ads en Google Analytics 4. Het gebruikt Google AI om inzicht te krijgen in de impact van elk contactpunt op een conversie. In combinatie met automatisch bieden levert data-driven attributie betere prestaties op. Data-driven attributie is nu het meestgebruikte attributiemodel voor conversies met automatisch bieden in Google Ads1. Hierdoor is het totale gebruik van op regels gebaseerde modellen gedaald. Tegenwoordig wordt nog geen 3% van de Google Ads-webconversies toegeschreven aan modellen op basis van eerste klik, tijdsverval en positie en lineaire modellen.2

Om deze redenen worden attributiemodellen op basis van eerste klik, tijdsverval en positie en lineaire attributiemodellen in Google Ads en Google Analytics 4 beëindigd. Dit heeft geen gevolgen voor data-driven attributie, laatste klik en externe attributie.

Vanaf juni 2023 verwijderen we de mogelijkheid om attributiemodellen op basis van eerste klik, tijdsverval en positie en lineaire attributiemodellen te selecteren voor conversieacties in Google Ads die deze modellen nog niet gebruiken. Vanaf september 2023 zetten we alle conversieacties die deze modellen nog gebruiken over naar data-driven attributie. Als u niet wilt dat uw conversies data-driven attributie gebruiken, kunt u het model op basis van laatste klik gebruiken. Vanaf september 2023 worden de op regels gebaseerde modellen ook verwijderd uit rapporten in de rest van Google Ads, waaronder de overzichtspagina en het rapport Modelvergelijking in het tabblad Attributie.

Gepost door Sheba Rasson, Product Manager, Attribution

1. Google-gegevens, wereldwijd, conversieattributie, september 2022.
2. Google-gegevens, wereldwijd, conversieattributie, februari - maart 2023.