Over inzichten in zoektermen

Met inzichten in zoektermen begrijpt u beter hoe uw klanten naar uw bedrijf zoeken en er interactie mee hebben via Google. Het systeem analyseert de zoektermen waarvoor uw advertenties in de geselecteerde periode zijn getoond, groepeert deze in zoek- en subcategorieën, en levert voor elke categorie belangrijke prestatiestatistieken. Inzichten in zoektermen zijn nu beschikbaar in de Google Ads API. Ga naar de aankondiging voor meer informatie.

In dit artikel leggen we uit hoe inzichten in zoektermen werken, waar u ze kunt vinden en hoe u ze effectief kunt gebruiken.

Opmerking: Inzichten in zoektermen zijn momenteel beschikbaar voor de volgende campagnetypen:
  • Campagnes in het zoeknetwerk
  • Performance Max-campagnes
  • Shopping-campagnes

Op deze pagina

Voordelen

• Krijg inzicht in waar uw doelgroep naar zoekt met zoekcategorieën op basis van intentie zonder dat u het rapport Zoektermen hoeft uit te pluizen op afzonderlijke zoektermen.
  • Onderneem actie op basis van aanbevelingen om uw advertentiemateriaal, landingspagina's en beschrijvingen van Merchant Center-feeds te personaliseren en de vermelde of trending zoekcategorieën op te nemen. Dit kan tot betere prestaties leiden.
  • Stel aan de hand van de zoekcategorieën vast welke campagnes en advertentiegroepen de meeste vraag opleveren en pas relevante aanbevelingen toe om aan meer vraag te voldoen.

Inzichten in zoektermen vinden

U kunt toegang krijgen tot inzichten in zoektermen op accountniveau of op afzonderlijk campagneniveau.

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Icoon Campagnes.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Inzichten en rapporten.
  3. Klik op Inzichten.
  4. Scroll omlaag naar het gedeelte Consumer Spotlight om de kaart Inzichten in zoektermen te vinden.

Een geanimeerde gif die de relevante gedeelten op de pagina over Inzichten laat zien over consumenteninteresse.

Hoe het werkt

1. Check welke zoekcategorieën de prestaties positief beïnvloeden

Screenshot van de gebruikersinterface waarin u de niet-uitgevouwen tabel met consumenteninzichten ziet

Zoekcategorieën zijn automatisch gemaakte groepen van de zoektermen die verkeer naar uw campagnes leiden. In deze groepen wordt rekening gehouden met alle zoektermen, waaronder de zoektermen die om privacyredenen niet in het rapport Zoektermen staan. Deze worden automatisch ingedeeld op basis van klantintentie, en product- en servicekenmerken.

Opmerking: Zoektermen waarvoor u minder uitgeeft of waarvoor geen herkenbare zoekcategorie is, worden gegroepeerd als Andere zoektermen.

Voor elke gevonden zoekcategorie kunt u zien welke campagnes en advertentiegroepen verkeer hebben opgeleverd en welke van de volgende statistieken zijn verzameld:

• Klikken
  • Vertoningen
  • CTR (klikfrequentie)
  • Conversies
  • Conversiepercentage
  • Conversiewaarde
  • Zoekvolume (in alle getargete landen)
  • Bekijk een gedetailleerd rapport van zoekcategorieën die de prestaties op subcategorieniveau aangeven en de entiteiten (campagnes, advertentiegroepen en componentengroepen) waarin deze zoekcategorie voorkwam in zoekopdrachten van klanten.

Uw inzichten in zoektermen voor een aangepaste periode weergeven en downloaden

U kunt inzichten in zoektermen bekijken voor elke aangepaste periode na maart 2023. Selecteer 1 van de 3 datumopties in de kaartkop om een periode te selecteren.

Volg de stappen hieronder om inzichten in zoektermen te downloaden voor een aangepaste periode:

1. Ga naar Inzichten.
  2. Scroll omlaag naar het gedeelte Consumer Spotlight en selecteer een aangepaste periode.
  3. Klik op de downloadknop Downloaden en selecteer een bestandstype.
  4. Het gedownloade bestand heeft een vergelijkbare structuur als de weergave op de pagina Inzichten. Voor elke zoekcategorie is er een rij met verzamelde statistieken, gevolgd door meerdere rijen met gegevens over subcategorieën voor zoeken in die categorie.

Inzichten in zoektermen omvatten nu alle categorieën en subcategorieën, niet alleen de 1000 belangrijkste categorieën. U heeft nu toegang tot meer gegevens waarmee u uw campagneprestaties kunt bijhouden.

2. Duik dieper in subzoekcategorieën

U kunt meer informatie vinden over een bepaalde zoekcategorie door deze uit te vouwen en de bijbehorende subcategorieën te bekijken.

Opmerking: Zoektermen waarvoor geen herkenbare zoekcategorie is, worden gegroepeerd als Zoektermen zonder categorie.

Een screenshot van de gebruikersinterface waarin u de uitgevouwen tabel met consumenteninzichten ziet.

Loop de zoekterminformatie na om de hele lijst van subcategorieën, de bijbehorende prestatiestatistieken en zoektermen te bekijken. U kunt ook campagnes, advertentiegroepen of componentengroepen bekijken waarin het thema was te zien.

Zoektermen met minder conversies of klikken, of die niet zijn gezocht door een groot aantal mensen, worden gegroepeerd als Andere zoektermen.

Screenshot van het venster met schuifbalk op de pagina over inzichten

3. Update uw campagne en creatieve strategie op basis van wat u heeft geleerd

Nadat u heeft vastgesteld welke belangrijke zoekcategorieën de meeste vraag voor uw account of campagne opleveren, kunt u aan de hand van deze inzichten uw advertentie- en optimalisatiestrategie bepalen.

• Gebruik alle aanbevelingen die u kunt vinden naast inzichten in zoektermen om makkelijker in te spelen op nieuwe vraag.
  • Overweeg uw creatieve strategie of uw targetingstrategie aan te passen, zodat deze beter aansluit bij de populairste zoekcategorieën.
  • Naast de wijzigingen in uw targeting kunt u ook uw budget verhogen. Dan heeft uw campagne voldoende middelen om deze nieuwe groep gebruikers aan te spreken.

Veelgestelde vragen

Hoe definiëren we categorieën in Inzichten in zoektermen?

Categorieën zijn op intentie gebaseerde, gegroepeerde zoektermen die ertoe leidden dat de advertenties van een adverteerder werden getoond. Labels voor deze categorieën worden gemaakt door het systeem en zijn de meest intuïtieve weerspiegeling van het thema van de afzonderlijke termen in de categorie.
Als u wilt weten uit welke termen elke categorie bestaat, kunt u een categorie openen door op de pijl ernaast te klikken.
Een screenshot van de gebruikersinterface waarin de uitgevouwen tabel met consumenteninzichten geel is gemarkeerd.

Waarom vind ik uitgesloten zoekwoorden als zoekcategorieën, of zoektermen in categorieën?

Het label van de zoekcategorie in Inzichten in zoektermen is niet per se een van de zoektermen, maar is de beste weerspiegeling van de hele groep termen. U kunt de zoektermen checken om na te gaan of ze zijn uitgesloten. Zo weet u of er een probleem is met het label of met de zoektermen die worden getoond.
Uitgesloten zoektypen werken anders dan hun positieve tegenhangers. Het belangrijkste verschil is dat u synoniemen, het enkelvoud of het meervoud, spelfouten en andere nauwe varianten moet toevoegen als u ze wilt uitsluiten.

Voorbeeld

U kunt de categorie Google zien, zelfs als u de term Google uitsluit. Gebruikers kunnen zoeken naar 'gogle' of 'cardboard vr-viewer' van het merk, zelfs als deze termen niet worden uitgesloten via de uitgesloten zoekwoorden.
Als u uitgesloten getargete termen in de inzichten in zoektermen vindt, kan dit komen omdat uw advertenties zijn getoond voor verkeerd gespelde varianten die niet zijn opgenomen in uw lijst met uitgesloten zoekwoorden. In deze gevallen tonen de inzichten in zoektermen 'gecorrigeerde' varianten van de verkeerd gespelde zoektermen. Meer informatie over uitgesloten zoekwoorden

Waarom bevatten mijn categorielabels in Inzichten in zoektermen merktermen?

Het label van de categorie in Inzichten in zoektermen is niet noodzakelijkerwijs een van de zoektermen, maar is de beste weerspiegeling van de hele groep termen. Als een merknaam de gegroepeerde termen het best vertegenwoordigt, wordt die als categorielabel gebruikt. We respecteren alle beheeropties die u in de campagne heeft opgenomen.
Als u de exacte termen wilt bekijken waarmee uw advertenties zijn getoond, kunt u de afzonderlijke categorielabels openen om de termen te bekijken.