Hantera ogiltig trafik

Ogiltig trafik kan identifieras med Googles avancerade övervakningssystem. Det kan hjälpa dig att rapportera, identifiera och åtgärda ogiltiga klick och exponeringar. Läs mer om ogiltig trafik

Så hanterar Google ogiltig trafik

När vårt system upptäcker ogiltig trafik till dina annonser filtreras den automatiskt bort från dina rapporter. Du debiteras inte för dem men du kan fortfarande visa datan.

Du får tillgodohavanden för ogiltiga interaktioner som undgått vår automatiska identifiering under de senaste två månaderna. Så här kan du se om du har kompenserats för ogiltiga interaktioner:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Översikt.

Alla tillgodohavanden för ogiltiga interaktioner får etiketten "Ogiltiga klick" i rullgardinsmenyn "Justeringar" på månadskortet och krediteras till dig.

Ogiltiga exponeringar i ditt konto påverkar inte den klickfrekvens som används för att avgöra dina sökords kvalitetsresultat.

Rapportredigeraren

Med analysverktyget Rapportredigeraren kan du visa din data i flerdimensionella tabeller och diagram.

• Med det lättanvända dra och släpp-gränssnittet kan du snabbt skapa och manipulera flerdimensionella tabeller och diagram så att du inte behöver ladda ned informationen online när du vill göra djupgående analyser.
  • Med flersegmentsanalys kan du analysera informationen på ännu större detaljnivå i tabellerna och diagrammen.
  • Med anpassade diagram kan du snabbt visualisera mönster och trender i informationen.
  • Med avancerad filtrering och sortering kan du filtrera informationen efter segmenterade mätvärden (till exempel klick från mobila enheter) och sortera efter flera kolumner samtidigt.

Läs om hur du analyserar data med Rapportredigeraren.

Övervaka ogiltig trafik själv

Om du är orolig för ogiltiga interaktioner i ditt konto finns det ett antal saker du kan göra för att övervaka aktiviteten i ditt konto.

• Spåra ogiltiga interaktioner i kontostatistiken: Om du vill se antalet och procentandelen ogiltiga interaktioner i ditt konto kan du lägga till kolumnerna för ogiltiga interaktioner i tabellen med kampanjstatistik. Kom ihåg att du inte debiteras för sådana interaktioner och att de inte heller påverkar kontostatistiken.
  • Optimera kontot: Det bästa sättet att förhindra ogiltiga åtgärder är att optimera ditt konto så att dina annonser bara tar emot de mest inriktade klicken och exponeringarna. Tänk på att konverteringsfrekvensen är en av de bästa måttstockarna på att annonseringen är framgångsrik. Identifiera och korrigera områden med låg konvertering i ditt konto för att hitta potentiella områden med ogiltig aktivitet.
  • Bevaka ditt konto med Google Analytics: Google Analytics är ett kostnadsfritt verktyg som hjälper dig att bevaka olika aspekter av ditt Google Ads-konto, som konverteringsfrekvens, besökarnas beteende och kampanjresultat. Google Analytics innehåller rapporter som du kan använda när du vill finjustera trafiken till dina annonser. Du kan även spåra sökordens resultat med hjälp av automatisk taggning.
  • Bevaka konverteringsfrekvensen i Display-nätverket: För kampanjer i Display-nätverket kan du bevaka annonsernas konverteringsfrekvens på webbplatser i Display-nätverket i placeringsrapporten. Om du märker att klick från Display-nätverket inte ger lika många konverteringar som klick från Google eller Söknätverket kan du överväga att sänka dina bud för Display-nätverket. Om du märker att en specifik webbplats i Display-nätverket inte ger bra konverteringsfrekvens kan du överväga att utesluta den från kampanjen.

Låg konverteringsfrekvens

Låg konverteringsfrekvens innebär inte alltid att du får ogiltiga interaktioner. Det finns flera faktorer som kan leda till hög trafik men relativt låg försäljning. Här följer några vanliga orsaker till låg konverteringsfrekvens samt förslag på åtgärder:
  • Förändringar i omständigheter på marknaden, användarnas beteende och webbinnehåll kan påverka kampanjresultatet: Vissa av våra annonsörer får lägre avkastning på sin investering när konkurrensen ökar från andra onlineannonsörer. Vi rekommenderar att du noggrant följer upp avkastningen på investering för alla dina sökord och annonser. Du bör också justerar buden på lämpligt sätt inom en budget som passar din verksamhet. Läs om hur du kan maximera avkastningen på din investering strategiskt genom budgivning
  • Webbplatser som är svåra att navigera på kan få potentiella kunder att tappa intresset: Bedöm webbplatsens allmänna design, layout och funktion. Med Google Analytics kan du ta reda på om besökarna brukar lämna din webbplats vid en viss punkt, innan de gör ett köp.
  • Dina sökord och din annonstext kanske inte är tillräckligt specifika: Om du använder sökord och annonstext som är generella kan det hända att besökarna förväntar sig att hitta något på din webbplats som du inte erbjuder. Med väl inriktade sökord och annonstexter kan du försäkra dig om att dina annonser bara visas för kunder som är intresserade av din produkt eller tjänst.
  • Kampanjen kanske inte är optimerad för Display-nätverket: Om du har valt att köra din kampanj i Display-nätverket men kampanjen inte är optimerad kan det hända att dina annonser visas på webbplatser i Display-nätverket som inte är relevanta för dina produkter eller tjänster. Chansen är större att besökarna gör ett köp på din webbplats om dina annonser har en tydlig koppling till webbplatsen där användarna befinner sig. För att du ska få bästa möjliga resultat är det viktigt att var och en av dina annonsgrupper innehåller en kort och specifik sökordslista som fokuserar på en enda produkt eller tjänst. Läs mer om optimering för Display-nätverket
Obs! I sällsynta fall kan det hända att ett klick anses vara ogiltigt och därför tas bort, men en konvertering som görs från det klicket anses vara giltigt. Detta kan leda till fler konverteringar än klick i vissa sällsynta fall.

Läs mer om hur du får en bättre förståelse för annonstrafiken

Flera klick från samma IP-adress

Att du får flera klick från samma IP-adress är inte nödvändigtvis ett tecken på ogiltig aktivitet. Det finns flera möjliga orsaker till detta:
  • Återbesök: Enskilda besökare kan klicka på din annons flera gånger när de jämför priser eller återvänder till din webbplats för att läsa mer.
  • Delade IP-adresser: Flera klick från en och samma källa kan bero på att en internetleverantör tilldelar flera användare identiska IP-adresser. Vissa internetleverantörer fördelar ett relativt litet antal delade IP-annonser på ett stort antal användare. Därmed kan flera besökare besöka din webbplats från identiska IP-adresser, vilket ger intrycket av upprepade klick från en och samma besökare.
  • Webbserverloggar: Webbserverloggarna för din webbplats innehåller information om samtliga besökare på din webbplats, inte bara de som kommer dit efter att ha klickat på en annons. Du kan se hänvisningsadressen ”Google.se” från besökare som kommer till din webbplats via Googles sökresultat och inte via din annons. Ditt konto debiteras bara för faktiska klick på dina annonser.
  • Programvara från tredje part: Vi har märkt att vissa rapporteringsprogram registrerar klick mellan sidor när besökarna surfar runt på en webbplats. Det kan se ut som att du fått ett stort antal klick från en enda besökare under en kort tidsperiod. Om du vill ha ett mer exakt sätt att enbart spåra Google Ads-klick rekommenderar vi att du använder automatisk taggning.

Klick från Google

Klick på annonser från Google debiteras inte till ditt konto. Du kanske ser aktiviteten i dina webbserverloggar, men du kan vara säker på att du inte debiterats för den. Samma sak gäller Googles sökrobotar.

Rapportera ogiltig trafik

Det finns många vanliga orsaker till att trafiken ökar som inte beror på ogiltiga interaktioner. Om du ändå misstänker att ditt konto faktiskt påverkas av ogiltiga interaktioner granskar vi detta.

Våra specialister använder sig av en mängd olika signaler, bland annat information om klick och exponeringar, för att hitta källor till ogiltiga åtgärder. På grund av den stora mängden datapunkter som analyseras kan det ta flera arbetsdagar att undersöka ditt konto. När du begär granskning ber vi dig uppge så mycket information som möjligt om trafiken du funderar över.

Läs mer om hur du begär en granskning av klick