Stämma av dina bokningar i Google Ads

Obs! Provision (per vistelse) är en ny funktion för automatisk budgivning för hotellkampanjer. Kontakta Googles kontoteam om du vill veta mer om hur du aktiverar provision (per vistelse) för ditt konto.

När du har fått bokningar från din kampanj med provision (per vistelse) måste du stämma av med Google inom 45 dagar efter bokningens utcheckningsdatum.

Exempel

• En bokning (konvertering) sker den 1 januari från din kampanj med Provision (per vistelse) med utcheckningsdatum den 1 mars.
  • Du måste stämma av bokningen senast den 14 april (1 mars plus 45 dagar). Om du inte stämmer av bokningen betraktas den som slutförd och du debiteras för provisionen för vistelsen.
    • Om vistelsen inträffade: Välj statusen Vistelsen är avslutad och ange det avstämda värdet tillsammans med vistelsens slutliga värde.
    • Om vistelsen avbokades: Välj statusen Avbruten och ange värdet till noll. Om vistelsen avbokades och du tog emot en avbokningsavgift ska du inkludera denna.

Så här stämmer du av bokningar:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer och klicka sedan på Tillgångar.
  3. Klicka på Hotell.
  4. Klicka på fliken Provision.
  5. Ladda ned en avstämningsrapport genom att klicka på Ladda ned högst upp till höger i rapporten.
    • Rapporten finns i .csv- och .xlsx-format.
    • Du kan filtrera rapporten efter utcheckningsdatum eller status (filtrera till exempel endast på statusen Avstämning krävs) för att se de bokningar du behöver stämma av.

En animering som visar hur du laddar ned avstämningsfilen.

1. Uppdatera avstämningsrapporten för att informera Google om vilka bokningar som avbröts eller avslutades. Läs noga igenom hur du skapar en avstämningsrapport innan du laddar upp den.
    • Du måste uppdatera följande kolumner för att märka en bokning som avbruten eller avslutad:
      • Status: Uppdatera till Vistelsen är avslutad eller Avbruten.
      • Avstämt värde: Uppdatera det slutliga värdet för vistelsen med kontots faktureringsvaluta. Detta kan vara samma värde som i fältet Bokningsvärde om vistelsens värde inte har ändrats. Om bokningen avbokades ska detta värde anges till noll.
      • Du kan också uppdatera följande kolumner om de har ändrats sedan bokningen (konverteringen) skedde:
        • Partners hotell-id
        • Incheckningsdatum
        • Utcheckningsdatum
      • De övriga kolumnerna i rapporten går inte att redigera. Om du ändrar och laddar upp dem ignorerar Google Ads de ändrade värdena eller avvisar den ändrade bokningen och visar ett fel.
  2. Spara den uppdaterade filen.
  3. Klicka på Ladda upp på sidan Provision i Google Ads för att ladda upp filen.

En animation som visar hur man laddar upp filen för provision (per vistelse).

Tänk på följande:

• Avstämningsrapporterna måste följa syntaxen som beskrivs i Skapa en avstämningsrapport. Läs igenom det här avsnittet noggrant innan du laddar upp filen.
  • Ladda ned filen i .xlsx-format om du redigerar rapporten i Excel. Om du använder Google Kalkylark ska du ladda ned filen i .csv-format.
  • CSV- eller Excel-filen gäller hela Google Ads-kontot (kund-id) och är inte begränsad till enskilda filtervyer, kampanjer eller annonsgrupper.
    • Om du använder flera Google Ads-konton (kund-id:n) måste du ladda upp en separat avstämningsfil för varje konto.
    • Om du har flera kampanjer med Provision (per vistelse) i samma Google Ads-konto (kund-id) behöver du bara ladda upp en avstämningsfil för alla kampanjer med Provision (per vistelse) i kontot.
  • Du kan ändra vistelsen upp till 45 dagar från utcheckningsdatumet. Om du laddar upp samma bokning mer än en gång inom 45 dagar efter utcheckningsdatumet skrivs tidigare bokningsuppgifter och status över med den nya uppladdningen, förutsatt att den har samma provisions-id. När bokningen har fakturerats (45 dagar efter utcheckningsdatum) kan du inte ändra bokningen längre.
  • Du kan se eventuella fel och avvisade rader efter uppladdningen genom att gå till sidan Uppladdningar (Verktyg och inställningar > Massåtgärder > Uppladdningar). På den här sidan kan du felsöka problem med avstämningsfilen och ladda upp den igen vid behov.
Skapa en avstämningsrapport
I det här avsnittet beskriver vi hur du skapar en avstämningsrapport som du kan ladda upp till Google Ads.

Grundläggande krav

Alla CSV- eller Excel-avstämningsfiler måste innehålla

• en rubrikrad med kolumnnamn
  • noll eller fler bokningsrader (en för varje bokning).

CSV- och Excel-filformaten som vi använder för avstämningsrapporten följer RFC 4180. Följande allmänna regler gäller:

• UTF-8-kodning tillämpas.
  • Byteordningsmärken är tillåtna (men inte nödvändiga).
  • Punkt (.) ska användas som decimalavgränsare i stället för kommatecken (,). Till exempel ska ”10 EUR” ha formatet ”10.00”, inte ”10,00”.
  • Strängar som innehåller kommatecken, citattecken eller radbrytningar/radmatningar ska omges av dubbla citattecken (”).
  • Varje rad ska sluta med en CRLF (vagnretur/radmatning).

Exempel på CSV-fil

Den här CSV-exempelfilen visar rubrikraden. Vi rekommenderar starkt att du laddar ned filen från Google Ads på fliken Provision för att uppdatera statusen för dina bokningar.

Kolumn Källa Exempel Godkända värden Godkänt format
Provisions-id Ifyllt på förhand. Det här är en unik identifierare som tilldelas av Google för varje bokning. 123456 Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Beställnings-id Ifyllt på förhand. Värdet hämtas från parametern transaction_id i konverteringspingen. Använd det om du vill matcha en bokning som har rapporterats av Google med dina interna uppgifter. Ange inte uppgifter som kan kopplas till en specifik individ (PII), till exempel gästens telefonnummer eller e-postadress, i den här konverteringsparametern. ABCD123 Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Konverteringsdatum Ifyllt på förhand. Hämtas från konverteringspingen. 2021-01-23 Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Partners hotell-id Ifyllt på förhand. Hämtas från parametern id i konverteringspingen. DEF456 Du kan uppdatera hotell-id:t om det har ändrats sedan bokningen. Sträng
Konto-id för Hotel Center Ifyllt på förhand. Hämtas från flödet (Hotel Center-kontot) som kampanjen visades från. 7890123 Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Incheckningsdatum Ifyllt på förhand. Hämtas från parametern start_date i konverteringspingen. 2021-01-31 Du kan uppdatera incheckningsdatumet om det har ändrats sedan bokningen. Sträng. Formatet måste vara ÅÅÅÅ-MM-DD.
Utcheckningsdatum Ifyllt på förhand. Hämtas från parametern end_date i konverteringspingen. 2021-02-03 Du kan uppdatera utcheckningsdatumet om det har ändrats sedan bokningen. Sträng. Formatet måste vara ÅÅÅÅ-MM-DD.
Kampanj Ifyllt på förhand. Kampanjen som annonsen visades från. Mobile_NA_PPS Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Provision Ifyllt på förhand. Provisionen som fastställdes vid auktionstillfället. 10 % Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Bokningsvärde Ifyllt på förhand. Hämtas från parametern value i konverteringspingen och ska motsvara bokningsvärdet. 456.78 Kan inte redigeras Inte tillämpligt

Avstämt värde

(Indata från annonsören krävs under avstämning.)

Vistelsens slutliga värde. Värdet ska anges till noll om vistelsen avbokades. Om vistelsen avbokades och du tog emot en avbokningsavgift ska du inkludera denna. 500.12 Du kan ange ett valutavärde i samma valuta som kontots faktureringsvaluta. Decimaltal
Provisionskostnad Beräknas automatiskt enligt formeln (avstämt värde × provision). Alla värden som laddas upp av annonsören i den här kolumnen ignoreras. 50 Kan inte redigeras Inte tillämpligt
Valuta Ifyllt på förhand. Kontots faktureringsvaluta. USD Kan inte redigeras Inte tillämpligt

Status

(Indata från annonsören krävs under avstämning.)

Bokningens status. Här visas en standardstatus baserad på listan som du måste uppdatera under avstämningen. Se nedan.

• (Automatisk) Bokning aktiv: Utcheckningsdatumet har inte passerat och vistelsen är inte avslutad än. Bokningen är inte klar för avstämning om inte utcheckningsdatumet har ändrats.
  • (Automatisk) Avstämning krävs: Vistelsen är avslutad eftersom utcheckningsdatumet har passerat. Du måste uppdatera bokningens status inom 45 dagar från utcheckningsdatumet.
  • (Partnerinmatning) Vistelsen är avslutad: Om vistelsen är avslutad ska du uppdatera bokningen till den här statusen.
  • (Partnerinmatning) Avbruten: Om vistelsen avbokades ska du uppdatera bokningen till den här statusen.
Vistelsen är avslutad Du kan uppdatera statusen till Vistelsen är avslutad eller Avbruten i uppladdningen. Du kan inte ändra en rad efter att bokningen har fakturerats.

Sträng. Följande uppladdningsstatusar stöds:

• Vistelsen är avslutad: Om vistelsen är avslutad ska du uppdatera bokningen till den här statusen.
  • Avbruten: Om vistelsen avbokades ska du uppdatera bokningen till den här statusen.
Fakturerad Ifyllt på förhand. Anger om du har fakturerats för bokningen. Nej Kan inte redigeras Inte tillämpligt

Rapporteringspolicy

Alla bokningar som inte har stämts av antas automatiskt vara avslutade 45 dagar efter utcheckningsdatumet. Därför faktureras du för avslutade vistelser om du inte stämmer av bokningen.

Om Google inte anser att dina rapporter är tillräckligt exakta kan vi med minst sju dagars varsel och med rimliga skäl begära att du tillhandahåller dokument eller uppgifter som krävs för att Google ska kunna avgöra om dina rapporter eller betalningar var korrekta. Om du inte tillhandahåller sådana dokument eller uppgifter eller om Google inte anser att de visar att rapporterna är korrekta kan vi sluta visa annonser för ditt hotell.

Automatisk avstämning

Du kan automatisera avstämningsprocessen med Google Ads API och schemalägga en massuppladdning av avstämningsrapporten. Du kan upprepa processen nedan enligt ett schema:
  1. Ladda ned bokningsrapporten med hjälp av Google Ads API. Läs mer om hur du använder API:et hotel_reconciliation.
  2. Förbered avstämningsrapporten som du tänker ladda upp och gör den tillgänglig via Google Kalkylark, HTTPS eller SFTP.
  3. Schemalägg en regelbunden massuppladdning i Google Ads. Läs mer om hur du ställer in en regelbunden massuppladdning.

Vanliga frågor

Hur faktureras kampanjer med Provision (per vistelse)?

Bokningar från kampanjer med Provision (per vistelse) kan faktureras 45 dagar efter bokningens utcheckningsdatum som rapporteras på fliken Provision. Om du gör avstämningarna tidigare faktureras du inte förrän minst 45 dagar efter utcheckningsdatumet.

Din kampanj med Provision (per vistelse) faktureras via det länkade Hotel Center-kontot.

Tas bokningar bort från avstämningsrapporten om jag använder funktionen för att dra tillbaka konverteringar i Google Ads?

Nej, den här funktionen fungerar för närvarande inte tillsammans med provisionsavstämning.

Vad kan jag göra om jag glömmer att ändra en vistelse i en avstämningsrapport?

Du har 45 dagar på dig från utcheckningsdatumet för varje bokning att ändra avstämningsrapporten och bokningsstatusen. I annat fall faktureras du automatiskt för bokningen. Vi rekommenderar att du kontrollerar fliken Provision minst en gång i månaden för att kontrollera om vistelser saknas.

Vilka språk stöds i avstämningsrapporten?

Vi stöder alla språk som redan stöds av Google Ads. Om du använder ett annat språk än engelska i ditt konto rekommenderar vi att du laddar ned rapporten direkt från fliken Provision som mall för rubrikraderna. Försök inte att själv översätta rubrikraderna i avstämningsfilen eftersom det kan leda till att avstämningsöverföringen misslyckas.

Måste jag ladda upp provisions-id:t med understreck?

Nej, du kan ladda upp provisions-id:t med eller utan understreck. Understrecken är bara till för att förhindra formateringsproblem för Excel-användare under nedladdningen.

Jag gjorde fel i min senaste uppladdning. Kan jag korrigera det?

Du har 45 dagar på dig från utcheckningsdatumet att korrigera den uppladdade avstämningen. Du kan korrigera uppladdade avstämningar genom att ladda upp en annan fil för bokningen som du vill korrigera med samma provisions-id. Du kan ladda upp så många gånger du vill fram till 45 dagar efter utcheckningsdatumet. Vi rekommenderar att du stämmer av så tidigt som möjligt för att hinna korrigera eventuella fel.

Faktureras jag när jag laddar upp en avstämningsfil?

Nej, du faktureras inte förrän minst 45 dagar efter utcheckningsdatumet. Det faktiska fakturadatumet kan inträffa senare beroende på betalningsinställningarna. Vi rekommenderar att du stämmer av så tidigt som möjligt för att hinna korrigera eventuella fel.

Måste jag ladda upp en avstämningsfil för varje konto om jag har flera Google Ads-konton?

Ja. Samla inte avstämningsrapporter från flera konton i en rapport. Det kan medföra att du faktureras fel belopp och att budgivningen från ditt konto påverkas negativt.

Hotell-id, incheckningsdatum och/eller utcheckningsdatum har ändrats sedan den första bokningen eftersom användaren ändrade bokningen (till exempel ökade antalet nätter). Kan jag uppdatera fälten i avstämningsfilen?

Ja, du kan uppdatera fälten i avstämningsfilen. Rapporten uppdateras när du laddar upp den. Läs kraven på kolumnformat innan du redigerar fälten.

Hur påverkas avstämning och fakturering av budjusteringar?

Eventuella tillämpliga budjusteringar tillämpas automatiskt på den provision som inkluderas i provisionsrapporten. Läs mer om budjusteringar för hotellkampanjer

Jag hittar inga beställnings-id:n i min provisionsrapport. Vad ska jag göra?

Om du inte skickar beställnings-id:n till Google i konverteringspingarna visas inga rapporterade beställnings-id:n. Läs dessa anvisningar i hjälpcentret om hur du ställer in konverteringsspårning med beställnings-id som parameter.

Relaterad länk