Een video-experiment maken

U kunt een video-experiment maken om te bepalen welke van uw videoadvertenties effectiever is op YouTube. Met een video-experiment kunt u verschillende videoadvertenties met dezelfde doelgroep testen. Daarna bepaalt u aan de hand van de resultaten van het experiment welke advertentie meer impact heeft. In dit artikel leggen we uit hoe u een video-experiment maakt.

Illustratie van experimenten met advertentiemateriaal voor videocampagnes

Hoe het werkt

1. Stel 2 tot 4 verschillende groepen in (ook wel experiment-armen genoemd).
  2. De campagnes kiezen die u in het experiment wilt opnemen (met in elke campagne een andere videoadvertentie)
  3. Selecteer hieronder een successtatistiek om de prestaties van de campagnes te meten en te vergelijken.
    • Absolute merkimpact (niet beschikbaar als onderdeel van de bèta voor Genereren van vraag)
    • CTR (klikfrequentie)
    • Conversiepercentage (Conv.perc.)
    • Kosten per conversie (Kosten/conv.)
    • Kosten per klik (CPC)
    • Kosten per duizend vert. (CPM)
    • Kosten per weergave (CPV)
    • Weergaveratio video

Voorbeeld

Een autofabrikant wil weten welke videoadvertentie voor een nieuwe SUV de meeste conversies oplevert. De fabrikant target gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe luxe of krachtige auto. Het team heeft een experiment opgezet om de prestaties van 2 videoadvertenties te vergelijken (1 in elke campagne). Het team kiest Conversies als successtatistiek. Na afloop van het experiment blijkt dat de ene advertentie 8 keer zo veel conversies heeft opgeleverd als de andere advertentie.

Voordat u begint

• Formuleer eerst een hypothese om uw teststrategie te bepalen. De hypothese moet gekoppeld zijn aan het algemene doel van de campagne. Bijvoorbeeld: welke van deze videoadvertenties levert een hoger conversiepercentage op voor mijn campagne voor de acquisitie van klanten: een tutorial van 2 minuten of een video van 15 seconden met een rechtstreekse aanbieding?
  • Maak ten minste 2 videocampagnes met verschillend advertentiemateriaal voordat u een experiment opzet.
  • Gebruik in elke campagne dezelfde instellingen (zoals doelgroepen, biedingen en advertentie-indelingen) om inzicht te krijgen in hoe elke videoadvertentie los van andere campagnekenmerken presteert.
  • Houd er rekening mee dat Merkimpact niet voor alle Google Ads-accounts beschikbaar is. Als u de merkimpact in een video-experiment wilt meten, neemt u contact op met uw Google-accountvertegenwoordiger. Als u geen Google-accountvertegenwoordiger heeft, kunt u de merkimpact niet meten in het experiment.

Begrippen voor video-experimenten

Misschien bent u niet bekend met sommige begrippen die relevant zijn voor video-experimenten. Vouw het onderstaande gedeelte uit om een lijst van begrippen en definities te bekijken.

Alles uitvouwen

• Hypothese: Een hypothese is een stelling of vraag die als uitgangspunt voor uw experiment dient.
  • Experiment-arm: Een experiment-arm is een campagne of een groep campagnes met specifieke instellingen. U gebruikt in een video-experiment minimaal 2 experiment-armen, zodat u de prestaties ervan kunt vergelijken.
  • Verkeerssplitsing: De verkeerssplitsing geeft aan hoe het experiment wordt gesplitst. De meeste experimenten met 2 experiment-armen hebben een gelijkmatige verkeerssplitsing van 50% per arm.
  • Statistische significantie: De vaststelling dat een relatie tussen 2 of meer variabelen wordt veroorzaakt door iets anders dan kans. Wanneer een experiment statistische significantie heeft bereikt, kunt u erop vertrouwen dat de resultaten niet alleen op willekeurige of toevallige factoren zijn gebaseerd.

Instructies

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Een video-experiment maken

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Campagnes.
  3. Klik op Experimenten.
  4. Klik op Video-experimenten.
  5. Klik op de plusknop om een nieuw experiment te starten.
  6. Geef een naam en een doel voor het experiment op.
  7. Geef voor elke experiment-arm een naam op.
  8. Klik op Selecteer campagnes en wijs aan elke groep een campagne toe. U kunt voor elke groep maar 1 campagne selecteren.
    Als u een effectief experiment wilt uitvoeren, moet u campagnes met verschillende videoadvertenties in het experiment opnemen. Zo kunt u nagaan welke advertentie beter presteert bij uw doelgroep.
  9. (Optioneel) Klik op Experiment-arm toevoegen om meer experiment-armen toe te voegen. Het experiment heeft standaard 2 experiment-armen, maar u kunt er maximaal 4 gebruiken.
  10. Klik op het dropdownmenu Selecteer een statistiek en selecteer één successtatistiek uit:
    • Absolute merkimpact (niet beschikbaar als onderdeel van de bèta voor Genereren van vraag)
    • CTR (klikfrequentie)
    • Conversiepercentage (Conv.perc.)
    • Kosten per conversie (Kosten/conv.)
    • Kosten per klik (CPC)
    • Kosten per duizend vert. (CPM)
    • Kosten per weergave (CPV)
    • Weergaveratio video
      Terwijl u een experiment instelt, worden er in Google Ads inzichten en aanbevelingen getoond. Als een inzicht of aanbeveling groen is, kunt u doorgaan met het experiment. Als een inzicht of aanbeveling geel of rood is, moet u het probleem oplossen waar het bericht over gaat voordat u het experiment opslaat.
  11. Klik op Opslaan.
  12. (Optioneel) Als u de successtatistiek Merkimpact heeft gekozen, klikt u in de getoonde melding op Product of merk maken om een onderzoek naar merkimpact te maken. Meer informatie over hoe u onderzoeken naar merkimpact maakt

Gerichte versus overtuigende resultaten

U kunt de vermoedelijke winnaar van uw experimentele armen bekijken terwijl het video-experiment nog actief is en gegevens verzamelt. Op die manier kunt u eerder de gewenste resultaten zien. We raden u aan te wachten tot het experiment is beëindigd voor overtuigende resultaten. Als u echter geen tijd heeft en genoegen neemt met gerichte resultaten, kunt u ze al bekijken al vanaf moment dat het experiment de drempel van 70% zekerheid bereikt. U kunt ook wachten tot het experiment een zekerheid van 80% heeft (nog steeds beschouwd als gerichte resultaten) of wachten totdat het experiment met een zekerheid van 95% heeft bereikt (resultaten in deze fase worden als overtuigende resultaten beschouwd).

Een drempelwaarde van 70% zekerheid of een 'zekerheidsinterval' betekent dat als u dit experiment zou herhalen, u 70% van de tijd hetzelfde resultaat zou krijgen. Als u ervoor kiest te wachten op overtuigende resultaten, hebben die een zekerheidsinterval van 95%.

Een video-experiment beëindigen

Zolang een video-experiment actief is, wordt het verkeer gelijkmatig over de campagnes verdeeld. Voordat u wijzigingen aanbrengt in uw campagnes, moet u het experiment beëindigen. Nadat u het experiment heeft beëindigd, worden de vorige verkeersdistributieniveaus van de campagnes hersteld.

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Campagnes.
  3. Klik op Experimenten.
  4. Klik op Video-experimenten.
  5. Zoek het experiment dat u wilt beëindigen.
  6. Klik op Experiment beëindigen.

Volgende stappen

groen vinkje De prestaties bijhouden voor een video-experiment

groen vinkje Een video-experiment uitvoeren op YouTube