Det här kan du göra med Gemini-mobilappen

Chatta med Gemini för att förverkliga dina idéer. Med Gemini-mobilappen får du direkt åtkomst till Googles bästa AI-modeller på telefonen, så att du kan

• få hjälp med att skriva, brainstorma idéer, lära dig saker med mera
  • sammanfatta och hitta information snabbt från Gmail eller Google Drive
  • generera bilder snabbt
  • skriva text eller använda rösten, foton och kameran för att få hjälp på nya sätt
  • säga “Hey Google” på Android för att be Gemini om hjälp med det som finns på skärmen
  • planera med Google Maps och Google Flights.

Du kan skriva, prata, använda en bild eller ta ett foto för att komma igång.

Innan du använder Gemini-mobilappen

• Förlita dig inte på Geminis svar som medicinska, juridiska, ekonomiska eller andra professionella råd.
  • Geminis svar representerar inte Googles åsikter och ska inte tillskrivas Google.
  • Du ansvarar för din användning av kod, som kan omfattas av en licens för öppen källkod. Läs mer om kod och citat.
  • Gemini kan ge felaktig eller olämplig information, inklusive om människor, så dubbelkolla de svar du får. Gemini-apparna blir säkrare och mer användbara med hjälp av din feedback. Läs mer om hur du ger feedback.

Läs mer om hur du kommer igång med Gemini-mobilappen.

Det här kan Gemini-mobilappen göra

Du kan skriva, prata eller använda ett foto för att chatta med Gemini. Du kan till exempel göra följande:

• Lära dig saker på nya sätt och få en djupare förståelse för nyanserade ämnen genom att samtala fram och tillbaka.
  • Ställa frågor om din omgivning. Tryck på Kamera i Gemini-appen, ta ett foto och ställ frågor om det.
  • Få hjälp med att skriva, kontrollera grammatiken och översätta.
  • Få inspiration till aktiviteter du kan göra och visualisera dina planer på en karta.
  • Sammanfatta eller få en översikt över ett ämne i valfritt format, till exempel en lista, en tabell eller ett diagram.
  • Be Gemini söka igenom ditt Gmail-konto för att hitta information du letar efter. Det kan till exempel vara viktig information i e-postmeddelanden om en kommande resa.
  • Skapa en anpassad resplan, inklusive hotell och flyg, baserat på dina specifika behov, till exempel destination, datum, längd och pris.
  • När du använder Gemini som mobil assistent på Android:
    • Du kan ställa frågor som handlar om det som visas på skärmen. Exempelvis kan du få en sammanfattning av en webbsida eller mer information om något som visas på en bild. Aktivera bara Gemini över valfri app, inklusive Chrome, tryck på Lägg till den här skärmen och ställ sedan dina frågor.
    • Vidta snabbåtgärder med rösten, så som att ställa in ett alarm eller en timer, ringa mamma eller tända lamporna.

Obs! Gemini lär sig fortfarande, så ibland kanske den inte kan hjälpa dig. Om Gemini inte kan hjälpa dig med något som Google-assistenten klarar kan du byta tillbaka till Google Assistent.

Så samarbetar Gemini-mobilappen och Google Assistent på Android-telefoner

När du väljer att använda Gemini på en Android-telefon ersätter den Google Assistent som primär assistent på telefonen. När du använder Gemini som mobil assistent kan den hjälpa dig med många av samma saker som Google Assistent. Det kan hända att vissa bekanta funktioner från Google Assistent inte stöds av Gemini, eftersom Gemini fortfarande utvecklas. På enheter där Gemini-mobilappen inte är tillgänglig, till exempel Smart Display-enheter och klockor, används fortfarande Google Assistent.

Tips! Om en funktion som du brukar använda inte stöds i Gemini-mobilappen kan du byta tillbaka till Google Assistent.

Så använder Gemini och Google Assistent din data

När Gemini och Google Assistent samverkar i Gemini-mobilappen sparas din aktivitet i din Gemini-appaktivitet (om den har aktiverats) och används enligt beskrivningen i integritetsmeddelandet för Gemini-apparna. När Google-assistenten styr funktioner eller enheter utanför Gemini-mobilappen sparas aktiviteten i din webb- och appaktivitet (om den har aktiverats). Läs mer om hur Google Assistent fungerar med din data.

Gemini kan hjälpa dig med samtal eller sms på samma sätt som Google Assistent gjorde tidigare.

Google Assistent-funktioner i Gemini-mobilappen

På Android får Gemini-mobilappen hjälp av Google Assistent att utföra vissa bekanta funktioner med snabba röstkommandon. Du kan även prata med Gemini genom att använda Hey Google och Voice Match, som drivs av Google Assistent. På vissa enheten kan du även utföra en del uppgifter med hjälp av snabbfraser, som att svara på ett samtal eller snooza ett alarm. Detta gör att du slipper säga ”Hey Google.”

Gemini lär sig fortfarande, så Google-assistenten hjälper till att utföra vissa bekanta, snabba röståtgärder. Det inkluderar promptar, som när du ber den att

• skapa eller ändra alarm och timers
  • ringa telefonsamtal, skicka meddelanden och läsa inkommande meddelanden
  • styra enheten, till exempel aktivera ficklampan eller Bluetooth, eller öppna en app
  • styra lampor, säkerhetssystemet hemma och andra smarta hemenheter
  • sända ut meddelanden på anslutna enheter i hemmet
  • ställa in påminnelser och skapa kalenderhändelser.

När Gemini förlitar sig på Google-assistenten för att utföra ett snabbt röstkommando tillämpas vissa inställningar för Google Assistent, till exempel personliga resultat. Du kan styra dem i inställningarna för Gemini-mobilappen. Så här ändrar du inställningarna:

1. Öppna Gemini-appen.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen högst upp följt av Inställningar följt av Google Assistent-funktioner i Gemini.
  3. Välj inställningen som du vill ändra.

Obs! Om en Google Assistent-funktion som du brukar använda inte stöds av Gemini kan du byta tillbaka till Google Assistent.

Få röststyrd hjälp av Gemini med Hey Google och Voice Match, som drivs av Google Assistent

Du kan få röststyrd hjälp av Gemini-mobilappen med Hey Google och Voice Match, som drivs av Google Assistent.

• När telefonen är upplåst kan du säga ”Hey Google” för att chatta med Gemini-mobilappen med rösten.
  • När Hey Google och Voice Match har aktiverats kan du även få röststyrd hjälp med vissa snabba röstkommandon (som att ställa in timers) när telefonen är låst, om inställningen för låsskärmen är aktiverad.
  • När telefonen är låst kan du också snabbt starta en chatt med Gemini-mobilappen genom att säga ”Hey Google”, men du kan behöva låsa upp telefonen för att få svaret från Gemini.

Om du redan använder Hey Google och Voice Match för Google Assistent på en Android-enhet när du väljer att använda Gemini-mobilappen kan du börja använda Hey Google för att komma åt Gemini direkt.

Så aktiverar du Hey Google och Voice Match:

1. Öppna Gemini-mobilappen på Android-telefonen.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen följt av Inställningar följt av Google Assistent-funktioner i Gemini följt av Hey Google och Voice Match.
  3. Aktivera Hey Google.
  4. Om du vill ställa in Voice Match följer du anvisningarna så att assistenten känner igen dig när du säger ”Hey Google”.
    • Du kan granska eller radera de ljudklipp som du spelade in när du ställde in Voice Match på g.co/assistant/enrollment-clips.

Så stänger du av Hey Google:

1. Öppna Gemini-mobilappen på Android-telefonen.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen följt av Inställningar följt av Google Assistent-funktioner i Gemini följt av Hey Google och Voice Match.
  3. Inaktivera Hey Google.
    • Om du vill ta bort röstmodellen för Voice Match från enheten trycker du på Radera röstmodellen för Voice Match. Du måste ställa in Voice Match igen om du vill aktivera Hey Google på nytt.

Så driver Google-assistenten Hey Google och Voice Match för Gemini-mobilappen

Du kan få röststyrd hjälp av Gemini-mobilappen med Hey Google och Voice Match, som drivs av Google Assistent.

När Hey Google har aktiverats försätts Google-assistenten i viloläge tills den upptäcker en aktivering, till exempel om du säger ”Hey Google”. När Google Assistent är i viloläge skickas ingenting du säger till Google eller någon annan. När Google-assistenten har aktiverats och identifierar dig med hjälp av Voice Match avslutas viloläget och begäran skickas till Googles servrar. Detta kan också hända om något låter som ”Hey Google”.

Hey Google kräver att du använder Voice Match för att känna igen dig. Om du samtycker till att ställa in Voice Match skapar Google Assistent en unik modell för din röst från klipp som du spelar in under konfigureringen. Röstmodellen skapas på Googles servrar men lagras endast på de enheter där du har aktiverat Voice Match. När enheten identifierar ”Hey Google” kan Google Assistent tillfälligt skicka det identifierade ljudet och din röstmodell till Googles servrar för att jämföra och avgöra om det är du. Google raderar röstmodells- och jämförelsedata från servrarna omedelbart efter att begäran har behandlats. Tänk på att en liknande röst eller en inspelning av din röst kan få Voice Match att tro att det är du. Om du kommer fram till att Voice Match inte är något för dig kan du ta bort din röstmodell för Voice Match från Android-telefonen och alla dina Assistent-anslutna enheter från inställningen för Hey Google och Voice Match (du hittar den i Gemini-inställningarna eller Google Assistent-inställningarna).

När du använder Hey Google och Voice Match för Gemini-mobilappen detekterar Google Assistent aktiveringen, identifierar dig med Voice Match, omdirigerar din begäran till Gemini och hjälper Gemini att utföra din begäran om det är ett snabbt röstkommando som Gemini fortfarande håller på att lära sig att hantera direkt.

Om du redan använder Hey Google och Voice Match för Google Assistent på din Android-enhet när du byter till Gemini-mobilappen kan du använda Hey Google och Voice Match för att komma åt Gemini direkt.

Andra funktioner som drivs av Google Assistent på den mobila enheten

Även om du byter till Gemini-mobilappen som primär assistent från Google på enheten fortsätter vissa funktioner att drivas direkt av Google Assistent. Dessa omfattar:

• När du använder mikrofonen i sökfältet i Google Maps-appen och när du aktiverar Google Assistent medan du navigerar, till exempel genom att trycka på mikrofonen på skärmen eller säga ”Hey Google”, samt när du använder Körläge med assistenten.
    • Tips: Du kan använda Gemini för att börja navigera i Google Maps. Google Assistent hjälper dig när navigeringen har startat.
  • När du använder Google Assistent via Android Auto genom att ansluta telefonen till skärmen i bilen.
  • När du använder mikrofonen i sökfältet i Waze-appen och när du aktiverar Google Assistent med Waze-appen i förgrunden.
  • På Gboard när du använder röstinmatning via Assistent.
  • När du får Android-aviseringar från Google Assistent-enheter.

Även om du byter till Gemini som mobil assistent ersätter den inte Google Assistent på dina andra enheter. På andra icke-mobila enheter, inklusive Smart Display-enheter, smarta högtalare, tv:ar, bilar, smarta klockor, hörlurar och hörsnäckor med inbyggd Google-assistent, samt på Pixel Tablet-enheter fortsätter Google Assistent att svara när du säger ”Hey Google”.

Tips: Om en Google Assistent-funktion som du brukar använda inte stöds av Gemini kan du byta tillbaka till Google Assistent.

Vissa funktioner och tjänster från Google Assistent stöds inte av Gemini

När Gemini är aktiverad stöds inte vissa funktioner och tjänster som du använde med Google-assistenten. Dessa omfattar:

• Medietjänstleverantörer: Poddar, nyheter och radiokanaler, och musikleverantörer från tredje part saknar för närvarande stöd i Gemini.
  • Rutiner: Det finns inget stöd för att starta en rutin i Gemini. På Android-telefoner går det inte längre att använda kortkommandon för att starta en rutin eller rutiner kopplade till alarm i appen Klocka.
    • Du kan fortfarande starta en rutin med Google Assistent på Home-enheter, till exempel högtalare och Smart Display-enheter.
  • Tolkläge: Byt tillbaka till Google Assistent för att använda tolkläget.

Obs! Gemini lär sig fortfarande. Om en funktion som du brukar använda inte stöds i Gemini-mobilappen kan du byta tillbaka till Google Assistent.