Skriva med morsealfabetet

Det går att skriva med morsealfabetet på mobila enheter.

Tania’s Story: Morse code meets machine learning

Obs! Morsealfabetet är tillgängligt på engelska (USA) på enheter med Android 5.0 och senare.

Innehåll

Steg 1: Ladda ned Gboard

Steg 2: Konfigurera morsetangentbordet

Steg 3: Använda morsealfabetet

Ansluta en extern brytare

Ändra inställningarna för morselayouten

Få hjälp

Steg 1: Ladda ned Gboard

Installera Gboard på en telefon eller surfplatta med Android.

Steg 2: Konfigurera morsetangentbordet

1. Öppna appen Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på System följt av Språk och inmatning.
  3. Tryck på Virtuellt tangentbord följt av Gboard.
  4. Tryck på Språk följt av engelska (amerikansk).
  5. Svep åt höger genom alternativen och tryck på Morsealfabetet.
  6. Tryck på Klart.

Steg 3: Använda morsealfabetet

Layouten för morsealfabetet går att använda med tillgänglighetstjänster som TalkBack, brytarsyrning eller Textuppläsning.

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva.
  3. Tryck på jordgloben Jordglob. Om du har konfigurerat andra språk trycker du igen tills du kommer till Morsealfabetet.
  4. Skriv text med punkten (.) och strecket (-).

Tips! Du kan spela spel och ta del av andra läroverktyg på g.co/morse.

Ansluta en extern brytare

Gboard identifierar automatiskt vilka tangenter som brytarenheten har tilldelat punkten (.) och strecket (-).

Med brytarstyrning för Android kan du skriva morsealfabetet med en extern brytarenhet.

1. Öppna appen Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på System följt av Språk och inmatning följt av Fysiskt tangentbord.
  3. Aktivera Visa virtuellt tangentbord.

Tips! Om du har fler än två brytare kan du tilldela fler åtgärder till andra brytare.

Ändra inställningarna för morselayouten

1. Öppna appen Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på System följt av Språk och inmatning.
  3. Tryck på Virtuellt tangentbord följt av Gboard.
  4. Tryck på Språk följt av Morsealfabetet.
  5. Här kan du aktivera inställningar som Ljud vid knapptryck, Tidsgräns för tecken och Aktivera tangentupprepning.

Få talad feedback när du skriver

1. Följ steg 1–4 under Ändra inställningarna för morselayouten på en mobil eller surfplatta med Android.
  2. Aktivera Ljud vid knapptryck.

Ändra tidsgräns för tecken

Du kan ändra hur länge Gboard ska vänta innan den förvandlar en morsekodsekvens till en bokstav. Du kan också skicka varje bokstav manuellt.

• Ändra hur länge Gboard väntar: Tryck länge på blankstegstangenten. Tryck sedan på Språkinställningar följt av Morsealfabet (USA) följt av Tidsgräns för tecken.
  • Skicka en bokstav i textfältet manuellt: Ställ in Tidsgräns för tecken på Aldrig. Tryck sedan på blankstegstangenten där morsealfabetet visas.

Ange tidsgräns för ord

Om du aktiverar den här funktionen kan du styra hur länge det tar innan bokstäver förvandlas till ord när du skriver.

• Inställningen är inaktiverad som standard, så ingen tidsgräns har angivits.
  • Om du anger att tidsgränsen ska vara en sekund och sedan skriver ”Hej” lägger tangentbordet till ordet och ett blanksteg i textfältet efter en sekund.

Tips! När du aktiverar tidsgräns för ord korrigeras och föreslås ord av tangentbordet som vanligt.

Upprepa tangenttryckningar

Upprepa tangenttryckningar: Tryck länge på punkten (.) eller strecket (-).

När tangentupprepning är aktiverat kan du

• ange när upprepningen ska börja
  • ange hastighet för upprepningsintervallet.

Få mer hjälp

Om du behöver mer hjälp med morsealfabetet kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.