Morseaakkosten käyttäminen

Voit käyttää morseaakkosia tekstin kirjoittamiseen mobiililaitteellasi.

Tania’s Story: Morse code meets machine learning

Huom. Morseaakkoset ovat käytettävissä laitteilla, joiden kieleksi on valittu amerikanenglanti ja joiden käyttöjärjestelmä on Android 5.0 tai uudempi.

Vaihe 1: Lataa Gboard

Asenna Gboard Android-puhelimelle tai ‑tabletille.

Vaihe 2: Määritä morsenäppäimistö

1. Avaa Asetukset-sovellus Android-puhelimella tai ‑tabletilla.
  2. Valitse Järjestelmä ja sitten Kielet ja syöttötapa.
  3. Valitse Virtuaalinen näppäimistö ja sitten Gboard.
  4. Valitse Kielet ja sitten englanti (Yhdysvallat).
  5. Selaa vaihtoehtoja pyyhkäisemällä oikealle ja valitse Morseaakkoset.
  6. Valitse Valmis.

Vaihe 3: Käytä morseaakkosia

1. Avaa Android-puhelimella tai ‑tabletilla sovellus, jolla voit kirjoittaa, kuten Gmail tai Keep.
  2. Kosketa kohtaa, johon voit kirjoittaa tekstiä.
  3. Kosketa välilyöntiä pitkään.
  4. Valitse Morseaakkoset.
  5. Kirjoita tekstiä käyttämällä pisteen (.) ja yhdysmerkin (-) näppäimiä.

Morseaakkoset tukevat esteettömyyspalveluja, kuten TalkBackia, kytkimen käyttöä ja Teksti puhuttuna ‑palvelua.

Vinkki: Voit pelata peliä ja tutustua muihin oppimistyökaluihin osoitteessa g.co/morse.

Ulkoisen kytkimen yhdistäminen

Voit kirjoittaa morseaakkosia ulkoisella kytkinlaitteella käyttämällä Androidin kytkimen käyttöä.

1. Avaa Asetukset-sovellus Android-puhelimella tai ‑tabletilla.
  2. Valitse Järjestelmä ja sitten Kielet ja syöttötapa ja sitten Fyysinen näppäimistö.
  3. Ota käyttöön Näytä virtuaalinen näppäimistö.

Gboard tunnistaa automaattisesti näppäimet, jotka vastaavat pistettä (.) ja yhdysmerkkiä (-) kytkinlaitteellasi.

Vinkki: Jos sinulla on enemmän kytkimiä, voit määrittää niille eri toimintoja.

Morseaakkosten asetusten muuttaminen

1. Avaa Asetukset-sovellus Android-puhelimella tai ‑tabletilla.
  2. Valitse Järjestelmä ja sitten Kielet ja syöttötapa.
  3. Valitse Virtuaalinen näppäimistö ja sitten Gboard.
  4. Valitse Kielet ja sitten Morseaakkoset.
  5. Tästä valikosta voit ottaa käyttöön asetuksia, kuten Toista ääni näppäimiä painettaessa, Merkin aikakatkaisu ja näppäimen toisto.

Äänipalautteen toistaminen kirjoitettaessa

1. Käy läpi Morseaakkosten asetusten muuttaminen ‑kohdan vaiheet 1–4 Android-puhelimella tai ‑tabletilla.
  2. Ota käyttöön Toista ääni näppäimiä painettaessa.

Merkin aikakatkaisun muuttaminen

Voit valita, kuinka kauan Gboard odottaa, ennen kuin se muuttaa morseaakkosten sarjan kirjaimeksi. Voit myös lähettää kirjaimet tekstikenttään manuaalisesti.

• Gboardin odotusajan muuttaminen: Kosketa välilyöntiä pitkään. Valitse sitten Kieliasetukset ja sitten Morseaakkoset (Yhdysvallat) ja sitten Merkin aikakatkaisu.
  • Kirjaimen lähettäminen tekstikenttään manuaalisesti: Valitse Merkin aikakatkaisu ‑asetukseksi Ei koskaan. Kosketa sitten välilyöntiä, kun näet haluamasi morseaakkoset.

Sanan aikakatkaisun määrittäminen

Jos otat tämän ominaisuuden käyttöön, voit määrittää, kuinka pitkän ajan jälkeen kirjaimet muutetaan sanoiksi kirjoittamisen aikana.

• Oletuksena tämä asetus on pois käytöstä eikä aikarajaa ole.
  • Jos määrität aikarajaksi yhden sekunnin ja kirjoitat "hei", näppäimistö lisää sanan ja välilyönnin tekstikenttään yhden sekunnin kuluttua.

Huom. Näppäimistö ehdottaa, ennakoi ja korjaa automaattisesti sanoja myös sanan aikakatkaisun ollessa käytössä.

Näppäinpainallusten toisto

Näppäinpainallusten toisto: Kosketa pitkään pisteen (.) tai yhdysmerkin (-) näppäintä.

Kun näppäinpainallusten toisto on käytössä, voit

• määrittää, milloin toisto alkaa
  • määrittää toistonopeuden.