De Google Assistent gebruiken om te typen met je stem

Via spraakgestuurd typen met de Assistent op Gboard kun je tekst dicteren met je stem. De interpunctie wordt automatisch toegevoegd terwijl je praat. Terwijl je dicteert met je stem, kun je ook op je toetsenbord tikken om te typen, ook als de microfoon nog aanstaat. De tekst die je spreekt, blijft op je apparaat staan en wordt niet naar de servers van Google gestuurd.

Als je meerdere talen gebruikt, kan Spraakgestuurd typen met de Assistent je gesproken taal nu naadloos herkennen op de Pixel 8 en hoger (binnenkort beschikbaar op de Pixel 7). Met de microfoon voor Spraakgestuurd typen met de Assistent kun je de nieuwe taaltag vinden. Deze tag toont de taal die is waargenomen terwijl je praat. Je kunt altijd handmatig tussen talen schakelen door over te schakelen naar het relevante taaltoetsenbord.

Tip: De taaltag toont de taal die je spreekt terwijl je de microfoon voor Spraakgestuurd typen met de Google Assistent gebruikt.

Wat je nodig hebt

Als je Spraakgestuurd typen met de Assistent wilt gebruiken, heb je het volgende nodig:

Spraakgestuurd typen met de Assistent aan- of uitzetten

1. Open op je telefoon of tablet een app waarin je kunt typen, zoals Berichten of Gmail.
  2. Tik op een plek waar je tekst kunt invullen.
  3. Tik bovenaan het toetsenbord op Instellingen Instellingen en dan Spraakgestuurd typen.
  4. Zet Spraakgestuurd typen met de Assistent aan of uit.

Tip: Op basis van woorden die je hebt gecorrigeerd in Gboard, wordt spraakgestuurd typen met de Assistent specifiek voor jou verbeterd. Je kunt je personalisatie voor spraakgestuurd typen altijd wijzigen.

Spraakopdrachten gebruiken

Belangrijk: Spraakgestuurd typen met de Assistent staat standaard aan, tenzij je meerdere talen gebruikt op je apparaat. Je kunt spraakgestuurd typen met de Assistent op elk moment uitzetten.

1. Als je Spraakgestuurd typen met de Assistent wilt activeren, open je een app waarin je kunt typen en tik je op de microfoon van het toetsenbord Microfoon.
    • De microfoon aan laten en meerdere berichten achter elkaar sturen: Dubbeltik op de microfoon van het toetsenbord Microfoon.
    • De microfoon uitzetten: Tik op de microfoon van het toetsenbord Microfoon, sluit het toetsenbord of zeg 'Stop'.
  2. Spreek de tekst uit die je wilt typen. Als je microfoon nog steeds aanstaat, blijft het microfoonicoon oplichten.
  3. Spreek een opdracht uit. Bijvoorbeeld:
    • Het laatste woord verwijderen: Zeg 'Laatste woord verwijderen'.
    • De laatste zin verwijderen: Zeg 'Wissen'.
    • De tekst wissen: Zeg 'Alles wissen'.
    • Een bericht sturen: Zeg 'Sturen'.
    • Het volgende open veld invullen in een formulier: Zeg 'Volgende'.
    • Een emoji toevoegen: Zeg de naam van de emoji, zoals 'Smiley-emoji'.
    • Spraakgestuurd typen stoppen: Zeg 'Stop'.
Tip: Tik op Info  om meer spraakopdrachten te bekijken terwijl je spreekt.

Meerdere talen gebruiken met spraakgestuurd typen met de Assistent

1. Zet Spraakgestuurd typen met de Assistent aan. Meer informatie over hoe je spraakgestuurd typen met de Assistent aanzet
  2. Als je tussen talen wilt schakelen, tik je op je toetsenbord op de wereldbol Wereldbol. Meer informatie over hoe je een taal aan je toetsenbord toevoegt
  3. Tik op de microfoon van het toetsenbord Microfoon.

Tips:

• Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans en Spaans worden ondersteund door Spraakgestuurd typen met de Assistent.
  • Voor ondersteunde talen staat spraakgestuurd typen standaard aan en kun je automatisch schakelen tussen talen. De taal die je spreekt, wordt waargenomen door de Assistent.

Tekst bewerken met spraakopdrachten

1. Als de Assistent een woord verkeerd heeft gehoord, tik je op het woord om het te selecteren.
  2. Wil je een verkeerd gehoord woord corrigeren, dan spreek, typ of spel je een correctie of tik je op een van de voorgestelde alternatieven.

Automatische interpunctie uitzetten

1. Open op je telefoon of tablet een app waarin je kunt typen, zoals Berichten of Gmail.
  2. Tik op een plek waar je tekst kunt invullen.
  3. Tik bovenaan het toetsenbord op Instellingen Instellingen en dan Spraakgestuurd typen.
  4. Zet Automatische interpunctie uit.

Personalisatie voor spraakgestuurd typen beheren

1. Open op je telefoon of tablet een app waarin je kunt typen, zoals Berichten of Gmail.
  2. Tik op een plek waar je tekst kunt invoeren.
  3. Tik bovenaan het toetsenbord op Instellingen Instellingen en dan Privacy.
  4. Zet onder Gboard en spraakgestuurd typen verbeteren de optie Personaliseren voor jou aan of uit.
    • Als deze optie aanstaat, worden transcripten van wat je zegt en typt, opgeslagen op dit apparaat. Je kunt ze op elk moment verwijderen op je toetsenbord door te tikken op Instellingen Instellingen en dan Privacy en dan Geleerde woorden en gegevens verwijderen.

Problemen met spraakgestuurd typen met de Assistent op Gboard oplossen

Probeer deze oplossingen als je spraakgestuurd typen met de Assistent niet kunt aanzetten.
Je hebt je nieuwe Pixel ingesteld, maar Spraakgestuurd typen met de Assistent is nog steeds niet beschikbaar
In sommige gevallen kan het een paar uur duren voordat de telefoon de nodige updates heeft gedownload voordat Spraakgestuurd typen met de Assistent werkt. Als spraakgestuurd typen nog steeds niet werkt:
  • Zorg dat je telefoon verbinding heeft met wifi.
  • Start je telefoon opnieuw op.
  • Laad je telefoon 's nachts op.
Spraakgestuurd typen met de Assistent moet worden geüpdatet. Maak verbinding met wifi om de update automatisch te downloaden.

Inschakelen en verbinding maken

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet en dan Internet.
  3. Tik op een netwerk in de lijst. Netwerken waarvoor een wachtwoord is vereist, hebben een hangsloticoon Vergrendelen.

Meer informatie over hoe je verbinding met wifi-netwerken maakt op je Android-apparaat

Spraakgestuurd typen met de Assistent is niet beschikbaar in je huidige Gboard-taal.

Voor ondersteunde talen staat spraakgestuurd typen standaard aan en kun je automatisch schakelen tussen talen. De taal die je spreekt, wordt waargenomen door de Assistent.

Spraakgestuurd typen met de Assistent is beschikbaar in het:

• Engels
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • Japans
  • Spaans
Meer informatie over typen in een andere taal
Als je spraakgestuurd typen met de Assistent wilt gebruiken, moeten je primaire Gboard- en apparaattalen gelijk zijn.

Schakelen tussen talen op Gboard

Belangrijk: Je moet misschien eerst een taal toevoegen aan Gboard.
  1. Open op je Android-telefoon of -tablet een app waarmee je kunt typen, zoals Gmail of Keep.
  2. Tik op een plek waar je tekst kunt invullen.
  3. Tik op de spatietoets en houd deze vast om tussen talen te schakelen.

Schakelen tussen talen op je apparaat

1. Tik op je Android-apparaat op Instellingen Instellingen.
  2. Tik op Systeem en dan Talen en invoer en dan Talen.
    • Als je Systeem niet ziet, tik je onder Persoonlijk op Talen en invoer en dan Talen.
  3. Tik op Taal toevoegen Gebruiker toevoegen en kies de taal die je wilt gebruiken.
  4. Sleep je taal naar de bovenste plaats in de lijst.
Als je spraakgestuurd typen met de Assistent wilt gebruiken, update je de Android System Intelligence-app op Google Play.
Als je Android 12 gebruikt, moet je de Android System Intelligence-app misschien updaten.