For assistance with Fitbit Ace LTE, visit support.google.com/fitbitacelte.

Hva bør jeg vite om Fitbit-søvnstadier?

Hvis du bruker en Fitbit-enhet med pulssporing (unntatt Fitbit Charge HR og Fitbit Surge) til å spore søvnen, kan du se historikken for søvnstadiene du var gjennom i løpet av natten. I denne artikkelen finner du svar på vanlige spørsmål om søvnstadier.

Du finner andre spørsmål om søvn i Hvordan sporer jeg søvn med Fitbit-enheten?

Vis alt Skjul alt

Hva er søvnstadier?

Når du sover, går kroppen din som regel gjennom flere søvnsykluser som i gjennomsnitt varer i 90 minutter. Du veksler mellom to typer søvn i hver av syklusene:

Lett søvn og dyp søvn – NREM-søvn (non-rapid eye movement) har mindre hjerneaktivitet enn REM-søvn og inkluderer stadiene for både lett og dyp søvn. Perioder med dyp søvn er som regel lengre tidlig på natten.

REM-søvn (Rapid Eye Movement) – dette er stadiet som kjennetegnes av livlige drømmer. Periodene med REM-søvn blir som regel lengre utover natten (kilde).

I en søvnsyklus er det mest vanlig å gå fra lett søvn til dyp søvn, tilbake til lett søvn og deretter til REM-søvn. Etter det gjentas som regel syklusen, men søvnmønstre varierer naturlig.
Hvordan registrerer Fitbit-enheten søvnstadiene automatisk?

Søvnstadier måles tradisjonelt i et laboratorium med elektroencefalografi for å registrere hjerneaktivitet, samt andre systemer som overvåker øye- og muskelaktivitet. Selv om dette er den mest nøyaktige måten å måle søvnstadier på (kilde), kan enheten din beregne søvnstadiene på en mer komfortabel og praktisk måte.

Fitbit beregner søvnstadier med en kombinasjon av bevegelsene og pulsmønstrene dine. Hvis du ikke har beveget deg på en time, antar armbåndet eller klokken at du sover. Andre data – for eksempel hvor lenge bevegelsene dine indikerer søvnatferd (som når du snur deg rundt osv.) – bidrar til å bekrefte at du sover. Når du sover, sporer enheten endringene mellom hjerteslagene – som kalles pulsvariabilitet – som varierer i overgangen mellom stadiene for lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Når du synkroniserer enheten om morgenen, bruker vi bevegelsene og pulsmønstrene til å beregne søvnsyklusene fra den forrige natten.

Hva betyr hvert søvnstadium?

Fitbit-søvnforskerne og National Sleep Foundation beskriver følgende søvnstadier. Vi har valgt å bruke navnene på disse stadiene i Fitbit-søvnloggen din.

Lett søvn

Lett søvn fungerer som inngangspunktet til selve søvnen hver natt når kroppen slapper av. Dette stadiet begynner som regel innen noen minutter etter at du har sovnet. I løpet av den første delen av lett søvn veksler man ofte mellom å være våken og sove. Du er kanskje i en viss grad våken og også enkel å vekke. Pusten og pulsen begynner som regel å gå saktere i dette stadiet.

Lett søvn bidrar til mental og fysisk restitusjon.

Dyp søvn

Dyp søvn forekommer som regel i løpet av de første timene etter at du har sovnet. Hvis du våkner og føler deg opplagt om morgenen, har du som regel hatt gode perioder med dyp søvn i løpet av natten. Når du er i dyp søvn, er det vanskeligere å bli vekket, siden kroppen blir mindre mottakelig for stimulering utenfra. Pusten går saktere og musklene slapper av, mens pulsen som regel blir mer stabil. Voksne kan oppleve mindre dyp søvn etter hvert som årene går, men søvnmønstre varierer også fra person til person.

Dyp søvn bidrar til fysisk restitusjon og styrker hukommelsen og evnen til å lære. Dette stadiet har også vist seg å styrke immunforsvaret.

REM-søvn

Den første fasen av REM-søvn skjer som regel etter at du først har falt i dyp søvn. Man opplever som regel en lengre periode med REM-søvn i løpet av søvnsykluser som finner sted i den andre halvdelen av natten. Hjernen blir mer aktiv i denne siste søvnfasen. Drømmer skjer bare i løpet av REM-søvn, og øynene beveger seg raskt i forskjellige retninger. Pulsen øker, og pusten blir mer uregelmessig. Musklene fra nakken og ned er i praksis lammet for å hindre deg i å utføre drømmene.

REM-søvn har vist seg å spille en viktig rolle for regulering av humøret, læringsevnen og hukommelsen, da hjernen behandler og forsterker informasjon fra dagen før, slik at den kan lagres i langtidshukommelsen.

Hvordan ser jeg søvnstadiene mine?

Følg trinnene nedenfor for å se data om søvnstadiene i Fitbit-appen:

1. Åpne Fitbit-appen på morgenen, og synkroniser Fitbit-enheten.
  2. Trykk på Søvnvarighet-infobrikken. (Hvis det står «Analyserer søvnen din», har ikke enhetsdataene blitt synkronisert ennå.)
  3. Sveip ned til Søvntidslinje.
  4. Trykk på Søvnstadier.
  5. Trykk og hold på skjermen. Rull til venstre eller høyre for å se søvnstadiene.
Hvordan bruker jeg referansemålingen for søvnstadier?

Referansemålingen er basert på publiserte data og viser beregningene av søvnstadiene fra forrige natt sammenlignet med gjennomsnittet for andre personer i samme aldersgruppe og med samme kjønn (kilde). I diagrammet vises det vanlige området for hvert søvnstadium som et skyggelagt område. Husk at søvnsykluser varierer naturlig, og at du mest sannsynlig opplever at søvndataene dine ikke alltid passer inn i de vanlige områdene. En annen måte å analysere søvnstadiene på er å sammenligne dataene fra forrige natt med gjennomsnittet ditt for 30 dager (under 30-dagers snitt-fanen), siden søvnmønstrene kan variere over tid.

Hvordan ser jeg start- og sluttiden for søvnstadiene?

Du kan se start- og sluttidene for de forskjellige søvnstadiene for å få informasjon om søvnmønstrene dine.

Velg en del nedenfor for veiledning:

Fitbit-appen
  1. Trykk på I dag-fanen  og deretter på Søvnvarighet-infobrikken .
  2. Rull ned til Søvntidslinje for å se hvor lenge du har vært i hvert søvnstadium.
  3. Trykk på Referansemåling for å se hvor mange prosent av tiden du har tilbrakt i hvert søvnstadium.
fitbit.com-oversikten
  1. Gå til fitbit.com-oversikten og klikk på Søvn-infobrikken  Se mer.
  2. Klikk på søvnregistreringen du vil ha mer informasjon om.
  3. Hold markøren over søvndiagrammet for å se de anslåtte søvnstadiene som ble registrert på forskjellige tidspunkt.
Kan dette fortelle meg om jeg har apné eller andre søvnforstyrrelser?
Dataene for søvnstadiene hjelper deg med å spore mønstre og legge merke til avvik. Hvis du er bekymret for søvnhelsen, anbefaler vi at du deler informasjonen med legen din. National Sleep Foundation er en god kilde til mer informasjon.
Hvorfor ser jeg minutter våken?

Det er normalt å se minutter våken i søvnstadiene. Forskning viser at en vanlig voksen kan våkne i korte perioder 10–30 ganger per natt (kilde). Det er ikke sikkert at du husker at du har våknet, da du mest sannsynlig sovnet igjen ganske raskt. Dette gjelder spesielt hvis du var våken i mindre enn 2–3 minutter hver gang. Hvis du våkner om morgenen og føler at du har hatt en urolig natt, kan det hende du ser flere minutter våken i søvnstadiene enn for andre netter.

Hvis du tidligere har sporet søvnen din med Fitbit, inkluderte loggen din hvor lenge du var våken, hvor lenge du var rastløs, og hvor lenge du sov. Vi har fininnstilt mekanismen vi bruker for å spore søvn, for å kunne beregne søvnstadiene ved å bruke puls og andre data. Som et resultat av dette kombinerer vi tiden du er våken, og tiden du er rastløs, for å få totalt antall våkne minutter, slik at det blir lettere å forstå søvnsyklusene.

På grunn av denne endringen kan det hende du legger merke til flere våkne minutter i søvnstadiene enn i tidligere søvndata. Hvis du er bekymret for om du klarer å nå Fitbit-målene, kan du endre søvnmålet slik at du er sikker på at du oppnår det. Du finner veiledning for dette i Hvordan sporer jeg søvn med Fitbit-enheten?

Merk at søvnstadiene ikke påvirkes av enhetsinnstillingene for søvnfølsomhet. Du finner mer informasjon i Hvordan sporer jeg søvn med Fitbit-enheten?

Hvorfor ser jeg ingen søvnstadier i dag?

Det er noen scenarier der du kanskje ser søvnmønsteret (som viser hvor lenge du var våken, hvor lenge du var rastløs, og hvor lenge du sov) i stedet for søvnstadiene:

• Hvis du sov i en stilling som hindret enheten i å kontinuerlig registrere pulsen, eller enheten satt for løst på. For å få best mulig resultat bør du ha enheten høyere opp på håndleddet (rundt 2–3 fingerbredder over håndleddsknokkelen). Remmen skal sitte godt, men ikke for stramt.
  • Hvis du brukte alternativet Start søvn nå i Fitbit-appen (i stedet for å bare ha på deg enheten når du legger deg). Du finner mer informasjon om automatisk søvnsporing i Hvordan sporer jeg søvn med Fitbit-enheten?
  • Hvis du sov i mindre enn 3 timer.
  • Hvis enheten har kritisk batterinivå.

Hvis du vil ha mer informasjon om hvorfor du ser søvnmønsteret ditt, kan du trykke eller klikke på søvnregistreringen som viser søvnmønsteret.

Hvorfor ser jeg ikke søvnstadier for når jeg tar meg en blund?
Enheten trenger minst 3 timer med søvndata for å beregne søvnstadiene, og derfor ser du ikke søvnstadier for korte blunder.
Kan jeg endre dataene for søvnstadiene?
Hvis start- og sluttidene for søvnen ikke er riktige, kan du manuelt endre søvnloggen så den gjenspeiler når du sov. Merk at dersom du utvider tiden du sov, kan du se tomme felt på begynnelsen eller slutten av søvnstadiene. Du finner trinnvis veiledning i Hvordan sporer jeg anslått oksygenvariasjon i Fitbit-appen?
Hva er noen gode tips for å få en god natts søvn?

Det er flere ting du kan gjøre for å øke sjansene for en god natts søvn. National Sleep Foundation anbefaler at du holder deg til en søvntidsplan, unngår blunder på ettermiddagen, har en avslappende sengetidsrutine og trener hver dag, i tillegg til andre anbefalinger.

Fitbit har også flere verktøy som kan hjelpe deg med å sove bedre. Du kan angi en søvntidsplan i Fitbit-appen som kan hjelpe deg med å opprettholde et mer konsekvent søvnmønster. Du kan også finne ut mer om søvnvanene dine gjennom informasjonen om søvnen og angi en påminnelse om leggetid i Fitbit-appen, slik at du får tid til å slappe av før du legger deg. Du finner mer informasjon i Hvordan sporer jeg søvn med Fitbit-enheten?

Hvis du vil ha mer informasjon om søvnstadier, kan du se blogginnleggene våre, REM, lett, dyp: Hvor mye av hvert søvnstadium får du? og Pulsen er nøkkelen til smartere søvnstadier. Dette er grunnen:

For å få mer søvninformasjon og tips for å føle deg uthvilt, gå til Fitbit-bloggen.

Kan Fitbit-enheten justere alarmen basert på de nåværende søvnstadiene mine?
Når du angir en alarm på Fitbit-enheter som støtter Smart oppvåkning, kan du slå på Smart oppvåkning for å ikke bli vekket mens du er i dyp søvn. Smart oppvåkning prøver å finne den beste tiden å vekke deg på, fra 30 minutter før alarmtiden du angir. Funksjonen unngår å vekke deg under dyp søvn, slik at det er mer sannsynlig at du føler deg uthvilt når du våkner. Hvis Smart oppvåkning ikke finner den beste tiden å vekke deg på, går alarmen av på den angitte tiden. Du finner mer informasjon i Hvordan administrerer jeg alarmer på Fitbit-enheten?