Chrome en het Google-account van je kind

Kinderen die een Google-account hebben, kunnen inloggen bij Google Chrome op hun Android-apparaat of Chromebook.

Opmerking: Kinderen kunnen niet inloggen bij Google Chrome op een iPhone of iPad. Meer informatie over hoe iPhones en iPads werken met het Google-account van je kind

Hoe Chrome werkt op een Android-apparaat of Chromebook

Kinderen die met hun Google-account zijn ingelogd op een Android-apparaat of Chromebook, kunnen er op een vergelijkbare manier mee werken als volwassenen. Hieronder hebben we enkele verschillen in het gebruik op een rijtje gezet (houd er rekening mee dat de beschikbare functies zo nu en dan kunnen worden geüpdatet):

• Kinderen hebben geen toegang tot apps en extensies in de Chrome Web Store.
  • Kinderen kunnen de incognitomodus niet gebruiken.
  • Ouders kunnen beheren welke websites hun kinderen mogen bezoeken in Chrome, en bepalen of ze rechten aan websites mogen verlenen.
  • Als in Family Link de optie 'Sites voor volwassenen proberen te blokkeren' is ingeschakeld voor je kind, probeert de Chrome-browser seksueel expliciete en gewelddadige sites te blokkeren.

Voor inwoners van Japan wordt deze filterservice uitgebreid door Alps System Integration Co., Ltd.

• Bepaalde functies voor ouderlijk toezicht werken alleen met het Google-account van je kind als Chrome-synchronisatie is ingeschakeld. Je kunt bepaalde vormen van gegevensverzameling uitschakelen.
  • Afhankelijk van de Google-activiteitsopties die zijn ingesteld voor je kind, kan Google de browsegeschiedenis en browseactiviteit in Chrome gebruiken om Google-producten en -services te personaliseren voor je kind. Deze gegevens worden echter niet gebruikt om advertenties te personaliseren voor kinderen die jonger zijn dan dertien jaar (of de geldende minimum leeftijd in je land).

De activiteit van je kind in Chrome beheren

Opmerking: Je kunt Family Link alleen gebruiken om websites of machtigingen te beperken als je kind Chrome op een Android-apparaat of een Chromebook gebruikt.

De browseactiviteit van je kind in Chrome beheren
  1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome.
  4. Kies de instelling die geschikt is voor je gezin:
    • Alle sites toestaan: je kind kan alle sites bezoeken, behalve de sites die je blokkeert.
    • Sites voor volwassenen proberen te blokkeren: geen enkel filter is perfect, maar hiermee worden de meeste sites met gewelddadige en seksueel expliciete content verborgen.
    • Alleen bepaalde sites toestaan: je kind kan alleen de sites bezoeken die je toestaat.
  5. Tik op Sites beheren om bepaalde sites handmatig toe te staan of te blokkeren.

Belangrijk: Je kunt deze instelling ook beheren door naar families.google.com te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Bepaalde sites blokkeren of toestaan

Als je een bepaalde site blokkeert, kan een kind toestemming vragen aan de ouder om deze site te mogen bezoeken. Je ontvangt dan een melding in de Family Link-app waarin je het verzoek kunt goedkeuren of weigeren.

• Websites: Als je een bepaalde website blokkeert of toestaat, zoals www.google.com, geldt de blokkering of toestemming niet voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals www.google.co.uk of photos.google.com.
  • Domeinen: Als je een heel domein blokkeert of toestaat, zoals google, geldt de blokkering of toestemming ook voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals www.google.com of images.google.fr.

Een site blokkeren of toestaan

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Sites beheren en dan Goedgekeurd of Geblokkeerd.
  4. Tik rechtsonder op Een uitzondering toevoegen Een uitzondering toevoegen.
  5. Voeg een website (zoals www.google.com) of een domein (zoals google) toe. Als je een website toevoegt, moet je niet vergeten het www.-gedeelte van de URL toe te voegen (dus www.google.com en niet google.com).
  6. Tik linksboven op Sluiten Sluiten.

Belangrijk: Je kunt deze instelling ook beheren door naar families.google.com te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Rechten van websites wijzigen

Je kunt bepalen of je kind siterechten mag verlenen aan websites die het bezoekt, bijvoorbeeld toestemming geven om de locatie of de camera te gebruiken of om meldingen weer te geven.

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Schakel 'Rechten voor sites en apps' in of uit.

Opmerking: Je kunt deze instelling ook beheren door het Chrome-dashboard te openen en op de naam van je kind te klikken.

Als 'Rechten voor sites en apps' is uitgeschakeld, kunnen kinderen geen rechten aan websites verlenen. Maar de rechten die ze al hebben verleend, blijven nog steeds van kracht.

De Chrome-geschiedenis van je kind bekijken of verwijderen

Chrome-geschiedenis bekijken

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open de Chrome-app Chrome op het apparaat van je kind.
  2. Tik op Meer Meer en dan Geschiedenis. Op deze pagina wordt de recente Chrome-geschiedenis van je kind weergegeven.

Chrome-geschiedenis en -gegevens wissen

Van een Android-apparaat of Chromebook

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Tik in het gedeelte 'Geschiedenis' op Geschiedenis wissen

Opmerking: Er kan een ander type browsegeschiedenis voor het Google-account van je kind zijn opgeslagen op myactivity.google.com

Van een iPhone of iPad

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open de Chrome-app Chrome op de iPhone of iPad van je kind.
  2. Tik rechtsonder op Meer Meer en dan Geschiedenis.
  3. Tik linksonder op Browsegegevens wissen.
  4. Selecteer Browsegeschiedenis en alle andere gegevens die je wilt verwijderen.
  5. Tik op Browsegegevens wissen.

Opmerking: Er kan een ander type browsegeschiedenis voor het Google-account van je kind zijn opgeslagen op myactivity.google.com

Browsegegevens

Je kunt de browsegegevens van je kind wissen, zoals cookies, opgeslagen wachtwoorden en formuliergegevens voor automatisch aanvullen.

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open de Chrome-app Chrome op het apparaat van je kind.
  2. Tik op Meer Meer en dan Geschiedenis
  3. Tik linksonder op Browsegegevens wissen.
  4. Vink de vakjes aan naast de typen browsegegevens die je wilt verwijderen.
  5. Tik op Browsegegevens wissen.