Visa en plagiatrapport

Den här artikeln är för lärare.

Om du aktiverade plagiatrapporter för en hemuppgift körs en rapport när eleven lämnar in sitt arbete. I rapporten markeras text från internet som eleven inte har citerat. Om administratören har aktiverat skolmatchningar jämförs arbetet även med tidigare elevers inlämningar från skolan eller skolområdet.

Tillgängliga språk

Plagiatrapporter är endast tillgängliga för Google Workspace for Education-konton som är inställda på följande språk:
  • arabiska
  • kinesiska (förenklad)
  • kinesiska (traditionell)
  • danska
  • holländska
  • engelska
  • filipino
  • finska
  • franska
  • tyska
  • hebreiska
  • hindi
  • indonesiska
  • italienska
  • japanska
  • koreanska
  • malaysiska
  • norska
  • polska
  • portugisiska
  • rumänska
  • spanska
  • svenska
  • thai
  • ukrainska

Öppna en plagiatrapport

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Klicka på hemuppgiftenföljt avVisa hemuppgiftföljt avelevens fil.
  4. Välj ett alternativ:
    • Klicka på antal flaggade stycken under Filer.
      Obs! Om det inte finns några matchande källor visas Inga flaggade stycken under filen.
    • Om du har aktiverat plagiatrapporter efter att ha tagit emot en elevs arbete ska du klicka på Utför plagiatkontroll (plagiatrapport).

Visa andel eller antal flaggade stycken

I plagiatrapporten kan du byta mellan antal flaggade stycken och procentandel flaggat innehåll genom att klicka på Antal eller %.

Procentandelen flaggat innehåll visar hur mycket källmaterial som eleven har använt. Om rapporten till exempel visar att 5 % av elevens innehåll har flaggats innebär det att 5 % av innehållet överensstämmer med källmaterial som inte har citerats.

Tips! Om du vill kommentera stycken som flaggats för webbmatchningar klickar du på Kommentera. Du kan också länka till den ursprungliga källan till webbmatchningen. Dina kommentarer ser ut på samma sätt som kommentarer i betygsvyn.

Markera citat

Du kan markera material som innehåller citerade stycken från eleven eller källan. Ställ reglaget i läget På  genom att klicka bredvid # citerade stycken.

Granska enskilda stycken

Så här granskar du flaggade stycken i plagiatrapporten:

1. Klicka på Webbmatchningar.
  2. Längst ned klickar du på Nästa eller Tillbaka för att scrolla igenom textstyckena.
  3. (Valfritt) Om du vill se matchningen för ett visst stycke klickar du på ett markerat stycke i dokumentet.
  4. Klicka på Tillbaka  för att återgå till sammanfattningen.

5. Klicka på Stäng  när du vill återgå till betygsverktyget.

Spara eller skriv ut en plagiatrapport

1. Öppna plagiatrapporten.
  2. Klicka på Skriv ut högst upp och välj ett alternativ:
    • Spara som PDF
    • Spara på Google Drive
    • Skriv ut rapporten

Relaterade ämnen