Een originaliteitsrapport bekijken

Dit artikel is voor docenten.

Als je originaliteitsrapporten voor een opdracht hebt ingeschakeld, wordt er een rapport gemaakt wanneer een leerling het werk inlevert. In het rapport wordt tekst van internet gemarkeerd die de leerling niet heeft geciteerd of aangehaald.Als de beheerder schoolovereenkomsten heeft aangezet, wordt in het rapport ook gekeken naar eerder ingeleverde opdrachten van leerlingen van je school.

Beschikbare talen

Originaliteitsrapporten zijn alleen beschikbaar voor Google Workspace for Education-accounts die op deze talen zijn ingesteld:
  • Arabisch
  • Vereenvoudigd Chinees
  • Traditioneel Chinees
  • Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Filipijns
  • Fins
  • Frans
  • Duits
  • Hebreeuws
  • Hindi
  • Indonesisch
  • Italiaans
  • Japans
  • Koreaans
  • Maleis
  • Noors
  • Pools
  • Portugees
  • Roemeens
  • Spaans
  • Zweeds
  • Thai
  • Oekraïens

Een originaliteitsrapport openen

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroepand thenSchoolwerk.
  3. Klik op de opdrachtand thenOpdracht bekijkenand thenhet bestand van de leerling.
  4. Kies een optie:
    • Klik onder Bestanden op # gemarkeerde passages.
      Opmerking: Als er geen overeenkomende bronnen zijn, staat er Geen gemarkeerde passages onder het bestand.
    • Als je originaliteitsrapporten inschakelt nadat je al leerlingenwerk hebt ontvangen, klik je op Controleren op plagiaat (originaliteit).

Het percentage of het aantal gemarkeerde passages bekijken

Klik in het originaliteitsrapport op Aantal of % om te schakelen tussen het aantal gemarkeerde passages en het percentage gemarkeerde content.

Met het percentage gemarkeerde content kun je zien hoeveel bronmateriaal een leerling heeft gebruikt. Als in het rapport van een leerling bijvoorbeeld staat dat er 5% gemarkeerde content is, betekent dit dat 5% van het document bronmateriaal bevat dat niet is geciteerd of aangehaald.

Tip: Als je een reactie wilt toevoegen bij passages die zijn gemarkeerd omdat ze overeenkomen met passages op het web, klik je op Opmerking toevoegen. Je kunt ook een link toevoegen naar de oorspronkelijke bron van de webovereenkomst. De reacties zien er hetzelfde uit als in de nakijkweergave.

Geciteerde of aangehaalde passages markeren

Als je materiaal wilt markeren dat geciteerde of aangehaalde passages bevat, zet je de schakelaar naast # geciteerde of aangehaalde passages op Ingeschakeld .

Individuele passages bekijken

Ga als volgt te werk om gemarkeerde passages te bekijken in het originaliteitsrapport:

1. Klik op Webovereenkomsten.
  2. Klik onderaan op Volgende  of Terug  om door de passages te scrollen.
  3. (Optioneel) Klik op een specifieke gemarkeerde passage om de overeenkomst ervan te bekijken.
  4. Klik op Terug  om terug te gaan naar het overzicht.

5. Klik op Sluiten  om terug te gaan naar de nakijktool.

Een originaliteitsrapport opslaan of afdrukken

1. Open het originaliteitsrapport.
  2. Klik bovenaan op Afdrukken  en kies een optie:
    • Opslaan als pdf
    • Opslaan in je Google Drive
    • Het rapport afdrukken