Een originaliteitsrapport bekijken voor je werk

Dit artikel is bedoeld voor leerlingen.

Als je docent originaliteitsrapporten aanzet voor een opdracht, kun je per opdracht maximaal 3 rapporten laten maken om je werk te controleren op niet-geciteerde content en onbedoeld plagiaat. In de rapporten wordt je Google Documenten- of Presentaties-bestand vergeleken met webpagina's en boeken op internet. Als je een Workspace Enterprise for Education-account hebt, wordt je bestand ook vergeleken met ander werk van leerlingen dat in je domein is ingeleverd.

Originaliteitsrapporten zijn alleen beschikbaar voor Workspace for Education-accounts die zijn ingesteld op Engels, Frans, Indonesisch, Italiaans, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Een rapport openen

1. Ga naar classroom.google.com en klik op een lesgroep.
  2. Klik op Schoolwerkand thende opdrachtand thenOpdracht bekijken.
  3. Kies een optie:
    • Als je een nieuw originaliteitsrapport wilt laten maken, klik je rechts op Uitvoeren.
    • Als je een bestaand originaliteitsrapport wilt openen, klik je rechts op Originaliteitsrapport bekijken.

Gemarkeerde passages bekijken

Gemarkeerde passages markeren tekst van internet die je niet hebt geciteerd of aangehaald. Bekijk elke gemarkeerde passage en voeg een bronvermelding toe. Als je geciteerde of aangehaalde tekst in de resultaten wilt weergeven, zet je de schakelaar naast # geciteerde of aangehaalde passages op Ingeschakeld .

Ga als volgt te werk om gemarkeerde passages te bekijken in het originaliteitsrapport:

1. Klik op Webovereenkomsten.
  2. Klik onderaan op Volgende  of Terug  om door de passages te scrollen.
  3. (Optioneel) Klik op een specifieke gemarkeerde passage om de overeenkomst ervan te bekijken.
  4. Klik op Terug  om terug te gaan naar het overzicht.

Het aantal of het percentage gemarkeerde passages bekijken

Met het percentage gemarkeerde content kun je zien hoeveel bronmateriaal je hebt gebruikt. Als in het rapport bijvoorbeeld staat dat er 5% gemarkeerde content is, betekent dit dat 5% van het document bronmateriaal bevat dat je niet hebt geciteerd of aangehaald.

Als je wilt schakelen tussen het aantal gemarkeerde passages en het percentage gemarkeerde content, klik je op Aantal of %.

Je werk bewerken

Als je je werk wilt bewerken, klik je onderaan het originaliteitsrapport op Bewerken.

Bewerkingen die je aanbrengt in je werk worden pas in het rapport weergegeven als je een nieuw rapport laat maken.

Het rapport afdrukken of opslaan

1. Open de opdrachtand thenklik op Originaliteitsrapport bekijken.
  2. Klik bovenaan op Afdrukken  en kies een optie:
    • Opslaan als pdf
    • Opslaan in je Google Drive
    • Het rapport afdrukken