Gebruikerstoegang tot Classroom beheren

Dit artikel is bestemd voor G Suite-beheerders.

Als G Suite-beheerder geef je docenten en leerlingen toegang tot Classroom via de Google-beheerdersconsole.

Over gebruikersaccounts

Gebruikersaccounttypen

Gebruikers kunnen inloggen bij Classroom met een van de volgende gebruikersaccounttypen:
  • Schoolaccount: Dit is een G Suite for Education-account, het wordt ingesteld door een erkende school.
  • Persoonlijk Google-account: Dit wordt ingesteld door de leerling, ouder of verzorger. Meestal wordt een persoonlijk Google-account buiten de schoolomgeving gebruikt, zoals wanneer een leerling thuisonderwijs volgt.
  • G Suite-account: Dit account wordt ingesteld door de beheerder van je organisatie.

Support voor Classroom

De versie van G Suite die je gebruikt, bepaalt welk service- en supportniveau je kunt krijgen voor Classroom.

G Suite-versie Type ondersteuning
G Suite for Education of Nonprofits
G Suite Basic, Business of Enterprise Classroom is een aanvullende Google-service. Deze vallen niet onder een serviceovereenkomst (SLA) en je kunt er geen ondersteuning voor krijgen. Ga voor hulp naar de Help-community van Google Classroom of het Helpcentrum voor Classroom.

Hoe werkt lidmaatschap van lesgroepen in verschillende domeinen?

Gebruikers van verschillende G Suite-versies kunnen niet altijd deelnemen aan lesgroepen van gebruikers in een andere organisatie (of met een andere domeinnaam). In de volgende tabel zie je of bepaalde G Suite-domeinen werken met andere domeinen.
Als een leerling Classroom gebruikt met... En de primaire docent Classroom gebruikt met... Kan de leerling dan deelnemen aan de lesgroep?

G Suite for Education of Nonprofits

G Suite for Education of Nonprofits Ja, als de lesgroepinstellingen in beide organisaties dit toestaan.
G Suite Basic, Business of Enterprise G Suite Basic, Business of Enterprise Ja, als de lesgroepinstellingen in beide organisaties dit toestaan.
G Suite for Education of Nonprofits G Suite Basic, Business, Enterprise of een persoonlijk Google-account Nee
G Suite Basic, Business of Enterprise G Suite for Education of Nonprofits Nee
Persoonlijk Google-account Persoonlijk Google-account Ja

Belangrijk: G Suite Basic-, Business- en Enterprise-klanten moeten Classroom niet gebruiken met gebruikers jonger dan dertien jaar of op een school met leerlingen.

Gebruikerstoegang tot Classroom beheren

Stap 1: Gebruikers in organisatie-eenheden plaatsen

Als je Classroom wilt in- of uitschakelen voor bepaalde groepen gebruikers, plaats je de accounts van die gebruikers in een organisatie-eenheid. Meer informatie over de organisatiestructuur.

Stap 2: Gebruikers toegang geven tot Classroom

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Maak een keuze:
    • Als je G Suite for Education of Nonprofits gebruikt, klik je op Apps en vervolgens G Suite en vervolgens Classroom.
    • Als je G Suite Basic, Business of Enterprise gebruikt, klik je op Apps en vervolgens Aanvullende Google-services en vervolgens Classroom.
  3. Klik rechtsboven in het grijze vak op Service bewerken.
    Links zie je de organisatie-eenheid op het hoogste niveau en eventuele onderliggende organisatie-eenheden.

Ga als volgt te werk om een service alleen in of uit te schakelen voor gebruikers in een organisatie-eenheid:

1. Selecteer links de organisatie-eenheid.
  2. Selecteer Ingeschakeld of Uitgeschakeld.
  3. Als wilt dat een service wordt in- of uitgeschakeld, zelfs als de service is in- of uitgeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, klikt u op Overschrijven.
  4. Als de organisatie-eenheid al de status Overschrijven heeft, kiest u een optie:
    • Overnemen: de instelling wordt teruggezet op dezelfde instelling als in de bovenliggende organisatie-eenheid.
    • Opslaan: de nieuwe instelling wordt opgeslagen (en blijft zo, zelfs als de instelling wordt gewijzigd in de bovenliggende organisatie-eenheid).

Meer informatie over de organisatiestructuur.

Het kan 24 uur duren voor wijzigingen zijn doorgevoerd voor alle gebruikers.

Stap 3: De lesgroepinstellingen configureren

Je kunt twee instellingen configureren voor Classroom:

• Lidmaatschap van lesgroepen: Bepalen wie kan deelnemen aan lesgroepen in je domein en aan welke lesgroepen gebruikers in je domein kunnen deelnemen.

• Domeinen op de witte lijst: Toestaan dat gebruikers uit domeinen die je vertrouwt, deelnemen aan lesgroepen en dat docenten en leerlingen uit andere domeinen informatie delen.

Zie Lesgroepinstellingen configureren voor meer informatie.