Skapa en fråga

Den här artikeln är för lärare.

Lärare i Classroom kan lägga upp frågor med korta svar eller flervalsfrågor. När du har lagt upp en fråga kan du hålla koll på hur många elever som har svarat. Du kan också spara frågor som utkast och lägga upp dem senare och ställa frågor till enskilda elever.

Skapa en fråga
Inlägg visas högst upp på sidan Klassuppgifter för klasser som har skapats efter den 17 april 2019.
När du skapar en fråga kan du:

Skapa en fråga

1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter.
  3. Tryck på Lägg till följt av Fråga.
  4. Skriv frågan och eventuella anvisningar.
  5. När det gäller frågor med korta svar kan eleverna redigera sina svar och svara varandra. Du kan stänga av eller slå på dessa funktioner.
    • Eleverna kan redigera svaren: Tryck på reglaget så att det sätts i läget På  om du vill att eleverna ska kunna redigera sina svar efter att ha skickat dem. Eleverna kan bara redigera sina svar innan du betygsätter det.
    • Eleverna kan svara varandra: Tryck på reglaget så att det sätts i läget På  om du vill ge eleverna möjlighet att läsa och kommentera klasskamraternas svar när de själva har besvarat frågan.
      Om du inte vill att eleverna ska kunna läsa varandras svar sätter du reglaget i läget Av .
Tips! Det finns ingen teckenbegränsning för frågor med korta svar.

Lägga upp till en eller flera klasser

1. Tryck på Nästa bredvid klassens namn.
  2. Tryck på eventuella ytterligare klasser följt av Klar.
Tips! Det går inte att lägga upp hemuppgifter till enskilda elever i flera klasser. Inlägg till flera klasser delas med alla elever i klasserna.

Ge som uppgift till en eller flera elever

Som standard läggs frågor upp till alla elever i klassen. Det går att lägga upp frågor till enskilda elever. Däremot kan du inte lägga upp något till enskilda elever om de går i olika klasser. Det går inte att lägga upp frågor till fler än 100 enskilda elever åt gången.
  1. Kontrollera att Alla elever inte är markerat uppe till höger.
    • Om alternativet Alla elever är markerat trycker du på Alla elever och avmarkerar det.
  2. Tryck på de elever du vill ställa en fråga till.
  3. Tryck på Klar.
Tips! I klassens flöde ser du hur många elever som har tilldelats frågan. Om du vill se elevernas namn trycker du på antal elever bredvid frågan.

Lägga till en betygskategori

Du kan ordna frågorna genom att lägga till betygskategorier. Med betygskategorier ser du och eleverna vilken kategori en fråga tillhör, t.ex. Hemuppgift eller Uppsats. För läraren visas kategorierna även på sidan Betyg.
Du kan tilldela kategorier på en mobil enhet, men det går bara att skapa nya kategorier på datorn.
  1. Tryck på Ingen kategori vid Betygskategori.
  2. Välj en kategori.
Du kan läsa mer i artikeln Lägga till en betygskategori i inlägg.

Ändra poängen

Du kan ändra poängen för en fråga eller göra så att den inte betygsätts. Som standard ger frågor 100 poäng.
  1. Tryck på ett värde bredvid Totalt antal poäng .
  2. Ange ett nytt poängvärde eller tryck på Ej betygsatt.
    • Eleverna ska trycka på Lämna in om det gäller uppgifter som inte har betygsatts. Om eleverna missar ett slutdatum visas statusen Saknas eller Sent inlämnat.
  3. Tryck på Spara.

Skapa en flervalsfråga

1. Tryck på Kort svar följt av Flerval följt av Lägg till svar.
  2. Tryck på Alternativ 1 och ange det första svarsalternativet.
  3. Tryck på Lägg till alternativ och lägg till önskat antal alternativ.
  4. Valfritt: Om du vill ta bort ett alternativ trycker du på Ta bort bredvid det.
  5. Som standard ser eleverna en översikt över klassens svar när de har lämnat in en fråga. Om du vill stänga av den här funktionen sätter du reglaget bredvid Eleverna kan se klassöversikten i läget Av .

Lägga till ett slutdatum eller en sluttid

Som standard har frågan inget slutdatum. Så här ändrar du detta:
  1. Tryck på Slutdatum .
  2. Välj ett datum.
  3. Tryck på OK.
  4. Valfritt: Om du vill lägga till en sluttid trycker du på Tid, anger ett klockslag och trycker på OK.
Tips! Arbetet markeras som Saknas eller Sent inlämnat så fort slutdatum eller sluttid infallit.

Lägga till ett ämne

1. Tryck på Ämne .
  2. Välj ett alternativ:
    • Om du vill skapa ett nytt ämne trycker du på Lägg till ämne och skriver ett ämnesnamn.
    • Om du vill välja ett ämne i listan trycker du på ämnesnamnet.
  3. Tryck på Spara.
Läs mer om hur du organiserar klassens flöde.

Lägga till bilagor

Du kan lägga till Drive-filer, länkar, bilder och YouTube-videor i frågan. På enheter med Android 7.0 Nougat eller senare kan du dra material till Classroom från en annan app om du har båda apparna öppna i läget för delad skärm.
Tryck på Bifoga och välj ett alternativ:
Tips!
  • Om du ser ett meddelande om att du inte har behörighet att bifoga en fil trycker du på Kopiera. En kopia som kan bifogas frågan sparas då i klassens Drive-mapp.
  • Så här gör du:
    • Bifoga ett objekt i Drive: Tryck på Drive Visas inte Drive-ikonen? följt av objektet du vill bifoga följt av Välj.
    • Bifoga en länk: Tryck på Länk och ange en webbadress. Tryck sedan på Lägg till.
    • Bifoga en fil från enheten: Tryck på Fil följt av filen du vill bifogaföljt av Välj.
    • Bifoga en YouTube-video: Tryck på YouTube och välj sedan ett alternativ:
      • Så här söker du efter en video att bifoga: Skriv ett sökord i sökrutan och tryck på Sök följt av videon du vill bifoga följt av Infoga.
      • Så här bifogar du en videolänk: Ange en webbadress genom att trycka på en video följt av Infoga.
    • Ta ett foto: Tryck på Ta foto , ta ett foto och tryck sedan på Klar .
    • Spela in en video: Tryck på Spela in video , spela in videon och tryck på Klar .
    • Lägg till en ny PDF-fil: Tryck på Ny PDF . Du kan anteckna eller rita i PDF-filen. När du är klar trycker du på Mer följt avSpara.
    • Radera en bilaga: Tryck på Ta bort bredvid den bifogade filen.

Om Drive-filer med tidigare versioner av Android

Hur du bifogar filer från Drive på en Android-enhet beror på vilken version som används. Ta reda på vilken Android-version som används på enheten på Kontrollera Android-versionen.
Om du använder Android 4.4 Kit Kat visas inte Drive-ikonen , men det går ändå att bifoga Drive-filer:
  • Tryck på Fil följt av välj den fil du vill bifoga.
Om du använder Android 4.3 Jelly Bean blir du ombedd att uppdatera enheten när du trycker på Drive-ikonen . Du hittar anvisningar på Uppdatera Android-versionen. Uppdateringen kanske inte fungerar på vissa äldre enheter, men du kan välja ett annat alternativ:
  • Kopiera länken till filen från webbläsaren på telefonen följt av tryck på Lägg till länk  för att bifoga den.
  • Använd en dator i stället för en mobil enhet.
Lägga upp, schemalägga eller spara en fråga som utkast
Obs! Om du ser ett meddelande om att du inte har behörighet att bifoga filer trycker du på Kopiera. En kopia som kan bifogas frågan sparas då i klassens Drive-mapp.
  • Om du vill publicera frågan direkt trycker du på Tilldela .
  • Så här schemalägger du frågan till ett senare datum:
    1. Tryck på Mer  följt av Schemalägg.
    2. Tryck på datumet och välj datum och klockslag vid Schemalägg för datum.
    3. Tryck på Schemalägg. Frågan läggs automatiskt upp på angivet datum och klockslag.
      • Om du vill schemalägga frågan i en annan klass schemalägger du den för en klass och återanvänder frågan i den andra klassen.
  • Om du vill spara frågan som ett utkast trycker du på Mer följt av Spara utkast.
  • Tryck på Klassuppgifter om du vill se frågor som schemalagts eller sparats som utkast.
Redigera en fråga
Obs! Om du har lagt upp en fråga i flera klasser och redigerar den i en klass ändras den inte för de andra klasserna.
  1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter.
  3. Tryck på Mer bredvid frågan följt av Redigera
  4. Välj ett alternativ:
    • Så här redigerar du en upplagd fråga: Gör ändringarna följt av tryck på Spara.
    • Så här redigerar du en schemalagd fråga: Gör ändringarna följt av tryck på Schemalägg.
    • Så här redigerar du en fråga som har sparats som utkast: Gör ändringarna följt av tryck på Mer följt av Spara utkast.
Lägga till en klasskommentar i en fråga
  1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter följt av frågan.
  3. Tryck på Fråga högst upp.
  4. Tryck på Lägg till klasskommentar längst ned, skriv kommentaren följt av tryck på Lägg upp .
Återanvända en fråga
Läs mer om att återanvända frågor i Återanvända ett inlägg.
Radera en fråga
Om du raderar en fråga tas alla betyg och kommentarer som rör den bort. Alla bilagor eller filer som du eller eleverna har skapat finns kvar på Google Drive.
Varning! När du har raderat en fråga går det inte att ångra åtgärden.
  1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter.
  3. Tryck på Mer bredvid frågan följt av Radera.
  4. Tryck på Radera igen för att bekräfta.

Låta eleverna se eller lägga till kommentarer i en fråga

När du skapar en fråga kan du ge eleverna anvisningar om hur de skriver klasskommentarer. Eleverna kan läsa och svara på klasskommentarer i både flervalsfrågor och frågor med korta svar. Eleven kan också kommentera privat till läraren.
Du kan läsa mer om hur du hanterar elevkommentarer i Ange elevers behörighet att göra inlägg och kommentera.