Een vraag maken

Dit artikel is voor docenten.

Als Classroom-docent kun je korte openvragen of meerkeuzevragen posten. Nadat je een vraag hebt gepost, kun je bijhouden hoeveel leerlingen de vraag hebben beantwoord. Je kunt ook conceptvragen maken om later te posten en een vraag posten voor individuele leerlingen.

Een vraag maken
In lesgroepen die na 17 april 2019 zijn gemaakt, verschijnen posts die op de pagina Schoolwerk worden geplaatst bovenaan.
Wanneer je een vraag maakt, kun je het volgende doen:

Een vraag maken

1. Tik op Classroom  and then de lesgroep.
  2. Tik op Schoolwerk.
  3. Tik op Toevoegen  and then Vraag.
  4. Vul de vraag en eventuele instructies in.
  5. Bij korte openvragen kunnen leerlingen hun antwoord bewerken en op elkaar reageren. Je kunt deze opties aan- of uitzetten.
    • Leerlingen kunnen hun antwoord bewerken: Als je wilt toestaan dat leerlingen hun antwoord kunnen bewerken nadat ze het hebben ingeleverd, zet je de schakelaar op Aan . Leerlingen kunnen hun antwoord alleen bewerken voordat je ze een cijfer geeft.
    • Leerlingen kunnen op elkaars antwoorden reageren: Als je wilt dat leerlingen de antwoorden van hun klasgenoten kunnen zien en erop kunnen reageren nadat ze de vraag zelf hebben beantwoord, zet je de schakelaar op Aan .
      Als je niet wilt dat leerlingen elkaars antwoorden zien, zet je de schakelaar op Uit .
Tip: Er is geen tekenlimiet voor korte openvragen.

Posten in een of meer lesgroepen

1. Tik naast de naam van de lesgroep op Volgende .
  2. Tik op de andere lesgroepen and then Klaar.
Tip: Je kunt geen vraag posten voor individuele leerlingen in meerdere lesgroepen. Berichten die je post in meerdere lesgroepen, worden gedeeld met alle leerlingen in de lesgroepen.

Toewijzen aan een of meer leerlingen

Standaard wordt een vraag gepost voor alle leerlingen in de lesgroep. Je kunt een vraag ook voor individuele leerlingen posten. Dat kan niet als je de vraag in meerdere lesgroepen wilt posten. Je kunt een vraag ook niet posten voor meer dan 100 individuele leerlingen tegelijk.
  1. Check rechtsboven of Alle leerlingen niet is geselecteerd.
    • Als Alle leerlingen is geselecteerd, tik je op Alle leerlingen om de optie te deselecteren.
  2. Tik op de namen van de leerlingen voor wie je een vraag wilt posten.
  3. Tik op Klaar.
Tip: In de lesgroepupdates zie je het aantal leerlingen aan wie de vraag is toegewezen. Als je de namen van de leerlingen wilt zien, tik je bij de vraag op aantal leerlingen.

Een cijfercategorie toevoegen

Je kunt cijfercategorieën toevoegen aan vragen om deze te ordenen. Met cijfercategorieën zien jij en je leerlingen de categorie waar een vraag bij hoort, zoals Huiswerk of Werkstukken. Docenten zien de categorieën ook op de pagina Cijfers.
Op mobiele apparaten kun je categorieën toewijzen, maar je kunt nieuwe categorieën alleen maken op een computer.
  1. Tik naast Cijfercategorie op Geen categorie.
  2. Selecteer een categorie.
Zie Een cijfercategorie toevoegen aan posts voor meer informatie.

De puntwaarde wijzigen

Je kunt de puntwaarde van een vraag wijzigen of ervoor kiezen geen cijfer te geven aan een vraag. Standaard is de puntwaarde ingesteld op 100 punten.
  1. Tik naast Totaal aantal punten  op een waarde.
  2. Voer een nieuwe puntwaarde in of tik op Geen cijfer.
    • Als leerlingen geen cijfer krijgen voor werk, tikken ze op Inleveren. Als leerlingen een inleverdatum missen, zie je de werkstatus Ontbrekend of Te laat ingeleverd.
  3. Tik op Opslaan.

Een meerkeuzevraag maken

1. Tik op Kort antwoord  and then Meerkeuzevraag and then Antwoorden toevoegen.
  2. Tik op Optie 1 en voer de 1e antwoordoptie in.
  3. Tik op Optie toevoegen en voeg zo veel opties toe als je wilt.
  4. Optioneel: Als je een optie wilt verwijderen, tik je naast de optie op Verwijderen .
  5. Als leerlingen een vraag inleveren, zien ze standaard een overzicht met antwoorden van hun klasgenoten. Als je deze functie wilt uitzetten, zet je de schakelaar naast Leerlingen kunnen het lesgroepoverzicht zien op Uit .

Een inleverdatum of -tijd toevoegen

Standaard heeft de vraag geen inleverdatum. Dat wijzig je zo:
  1. Tik op Inleverdatum .
  2. Selecteer een datum.
  3. Tik op OK.
  4. Optioneel: Als je een inlevertijd wilt toevoegen, tik je op Tijd. Voer een tijd in en tik op OK.
Tip: Zodra de inleverdatum of -tijd is bereikt, krijgt werk de markering Ontbrekend of Te laat ingeleverd.

Een onderwerp toevoegen

1. Tik op Onderwerp .
  2. Kies een optie:
    • Tik om een nieuw onderwerp te maken op Nieuw onderwerp en geef een onderwerpnaam op.
    • Als je een onderwerp in de lijst wilt selecteren, tik je op de naam van het onderwerp.
  3. Tik op Opslaan.
Bekijk meer informatie over hoe je lesgroepupdates organiseert.

Bijlagen toevoegen

Je kunt Drive-bestanden, links, afbeeldingen of YouTube-video's toevoegen aan de vraag. Op apparaten met Android 7.0 Nougat en hoger kun je materialen vanuit een andere app naar Classroom slepen wanneer de 2 apps zijn geopend in de modus voor gesplitst scherm.
Tik op Bijvoegen  en kies een optie:
Tips:
  • Als je de melding ziet dat je geen toestemming hebt om een bestand bij te voegen, tik je op Kopiëren. Classroom maakt dan een kopie om bij de vraag te voegen en slaat deze op in de Drive-map van de lesgroep.
  • Als je:
    • een Drive-item wilt toevoegen: Tik op Drive  Zie je het Drive-icoon niet? and then het item dat je wilt bijvoegen and then Selecteren.
    • een link wilt bijvoegen: Tik op Link , geef een URL op en tik op Toevoegen.
    • een bestand wilt bijvoegen vanaf je apparaat: Tik op Bestand  and then het bestand dat je wilt bijvoegen and then Selecteren.
    • een YouTube-video wilt bijvoegen: Tik op YouTube  en kies een optie:
      • wilt zoeken naar een video om bij te voegen: Vul zoekwoorden in het zoekvak in en tik op Zoeken  and then de video die je wilt bijvoegen and then Invoegen.
      • een videolink wilt bijvoegen: Vul een URL in en tik op een video and then Invoegen.
    • een foto wilt maken: Tik op Foto maken , maak een foto en tik op Klaar .
    • een video wilt opnemen: Tik op Video opnemen , neem een video op en tik op Klaar .
    • een nieuwe pdf wilt toevoegen: Tik op Nieuwe pdf  Je kunt aantekeningen en tekeningen maken in de pdf. Tik als je klaar bent op Meer  and then Opslaan.
    • een bijlage wilt verwijderen: Tik naast een bijlage op Verwijderen .

Over Drive-bestanden met oudere versies van Android

Hoe je bestanden uit Drive bijvoegt op je Android-apparaat, hangt af van de versie die je gebruikt. Als je wilt controleren welke versie van Android je apparaat gebruikt, ga je naar Je Android-versie controleren en updaten.
Als je Android 4.4 KitKat gebruikt: Je ziet het Drive-icoon  niet, maar je kunt nog steeds Drive-bestanden toevoegen:
  • Tik op Bestand and then selecteer het bestand dat je wilt bijvoegen.
Als je Android 4.3 Jelly Bean gebruikt: Als je op het Drive-icoon  tikt, krijg je de vraag om je apparaat te updaten. Zie Je Android-versie updaten voor instructies. De update werkt misschien niet op sommige oudere apparaten. Gebruik dan een van deze opties:
  • Kopieer de bestandslink in je mobiele browser and then tik op Link toevoegen  om de link bij te voegen.
  • Gebruik een computer in plaats van een mobiel apparaat.
Een conceptvraag posten, inplannen of opslaan
Belangrijk: Als je de melding ziet dat je geen toestemming hebt om een bestand bij te voegen, tik je op Kopiëren. Classroom maakt dan een kopie om bij de vraag te voegen en slaat deze op in de Drive-map van de lesgroep.
  • Als je de vraag direct wilt posten, tik je op Toewijzen .
  • De vraag inplannen voor een latere datum:
    1. Tik op Meer  and then Plannen.
    2. Tik bij Plannen voor datum op de datum. Selecteer een datum en tijd.
    3. Tik op Plannen. De vraag wordt automatisch gepost op de geplande datum en tijd.
  • Als je de vraag wilt opslaan als concept, tik je op Meer  and then Concept opslaan.
  • Als je ingeplande en conceptvragen wilt zien, tik je op Schoolwerk.
Een vraag bewerken
Belangrijk: Als een vraag in verschillende lesgroepen is gepost en je wijzigt deze in één lesgroep, wordt deze niet gewijzigd in de andere lesgroepen.
  1. Tik op Classroom  and then de lesgroep.
  2. Tik op Schoolwerk.
  3. Tik naast de vraag op Meer  and then Bewerken.
  4. Kies een optie:
    • Voor een geposte vraag: Breng je wijzigingen aan and then tik op Opslaan.
    • Voor een ingeplande vraag: Breng je wijzigingen aan and then tik op Plannen.
    • Voor een conceptvraag: Breng je wijzigingen aan and then tik op Meer  and then Concept opslaan.
Een lesgroepreactie toevoegen aan een vraag
  1. Tik op Classroom  and then de lesgroep.
  2. Tik op Schoolwerk and then de vraag.
  3. Tik bovenaan op Vraag.
  4. Tik onderaan op Lesgroepreactie toevoegen. Vul je reactie in and then tik op Posten .
Een vraag opnieuw gebruiken
Zie Een post opnieuw gebruiken om een vraag opnieuw te gebruiken.
Een vraag verwijderen
Als je een vraag verwijdert, worden alle cijfers en reacties bij de vraag ook verwijderd. Bijlagen of bestanden die jij of de leerlingen hebben gemaakt, zijn nog wel beschikbaar in Google Drive.
Waarschuwing! Nadat een vraag is verwijderd, kan dit niet ongedaan worden gemaakt.
  1. Tik op Classroom  and then de lesgroep.
  2. Tik op Schoolwerk.
  3. Tik naast de vraag op Meer  and then Verwijderen.
  4. Tik opnieuw op Verwijderen om te bevestigen.

Zorgen dat leerlingen reacties bij een vraag kunnen zien of er reacties aan kunnen toevoegen

Als je een vraag maakt, kun je leerlingen vragen een lesgroepreactie achter te laten. Leerlingen kunnen lesgroepreacties lezen en erop reageren voor zowel meerkeuzevragen als korte openvragen. Leerlingen kunnen ook een privéreactie sturen naar een docent.
Zie Rechten instellen voor posten en reageren voor leerlingen voor informatie over hoe je reacties van leerlingen kunt beheren.