Kysymyksen luominen

Tämä artikkeli on tarkoitettu opettajille

Opettajat voivat julkaista Classroomiin monivalintakysymyksiä ja kysymyksiä, joihin vastataan lyhyesti. Kysymyksen julkaisemisen jälkeen voit seurata vastanneiden oppilaiden määrää Striimi-sivulla. Voit myös tehdä luonnoksia myöhemmin julkaistavista kysymyksistä tai julkaista kysymyksen yksittäisille oppilaille.

Kun oppilaat ovat palauttaneet valmiit työt, voit arvostella ja palauttaa ne takaisin oppilaille.

Kysymyksen luominen
Huhtikuun 17. päivän 2019 jälkeen luoduissa ryhmissä Tehtävät-sivun viestit näkyvät yläreunassa.

Kun luot kysymyksen, voit

Kysymyksen luominen

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Valitse ryhmä ja sitten Tehtävät.
  3. Klikkaa yläreunasta Luo ja sitten Esitä kysymyksiä.
    Luo kysymys
  4. Kirjoita kysymys ja mahdolliset ohjeet.
  5. Lyhyissä kysymyksissä oppilaat voivat kommentoida toistensa vastauksia ja muokata vastaustaan. Voit ottaa nämä asetukset käyttöön tai poistaa ne käytöstä.
    • Oppilaat voivat kommentoida toistensa vastauksia – Voit sallia oppilaiden katsella ja kommentoida luokkatovereiden vastauksia sen jälkeen, kun he ovat vastanneet kysymykseen, napauttamalla valitsimen käytössä-asentoon Päällä.
      Jos haluat estää oppilaita näkemästä toistensa vastauksia, napauta valitsin pois käytöstä ‑asentoon Ei päällä.
    • Oppilaat voivat muokata vastausta – Voit sallia oppilaiden muokata vastaustaan lähettämisen jälkeen napauttamalla valitsimen käytössä-asentoon Päällä.

Huom. Lyhyissä kysymyksissä ei ole merkkirajoitusta.

Julkaiseminen yhdelle tai useammalle ryhmälle

Klikkaa Vastaanottajat-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli ja sitten valitse haluamasi ryhmät.
Valitse ryhmä

Huom. Et voi julkaista sisältöä eri ryhmiin kuuluville yksittäisille oppilaille. Useisiin ryhmiin lähetetyt julkaisut jaetaan ryhmien kaikille oppilaille.

Määrittäminen yhdelle tai useammalle oppilaalle

Kysymys julkaistaan oletuksena kaikille ryhmän oppilaille, mutta voit lähettää kysymyksen myös yksittäisille oppilaille. Et kuitenkaan voi lähettää kysymystä yksittäisille oppilaille, elleivät kaikki heistä ole samalla kurssilla. Et voi myöskään julkaista yli 100 oppilaalle kerrallaan.

1. Klikkaa Kaikki oppilaat ‑kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli ja sitten poista valinta Kaikki oppilaat ‑kohdasta.
    Valitse oppilaat
  2. Valitse oppilaat, joille haluat julkaista kysymyksen.

Huom. Näet kysymyksen saaneiden oppilaiden lukumäärän Striimi-sivulla. Saat oppilaiden nimet näkyviin klikkaamalla kysymyksen kohdalta lukumäärä oppilasta.

Arvosanaluokan lisääminen

Voit pitää kysymykset järjestyksessä lisäämällä niihin arvosanaluokat. Arvosanaluokat osoittavat sinulle ja oppilaillesi, mihin luokkaan kukin kysymys kuuluu. Luokkia voivat olla vaikkapa Kotitehtävät ja Esseet. Opettajat näkevät luokat myös Arvosanat-sivulla.

Klikkaa Arvosanaluokka-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli ja sitten valitse luokka valikosta.
Lisätietoja arvosanaluokista on artikkeleissa Arvosanaluokan lisääminen postauksiin ja Arvioinnin määrittäminen.
Valitse luokka.

Pistemäärän muuttaminen

Voit muuttaa kysymyksen pistemäärää tai määrittää, että kysymyksestä ei anneta arvosanaa. Kysymyksen enimmäispistemäärä on oletuksena 100.

1. Klikkaa arvoa Pisteet-kohdan vierestä.
    Pisteet
  2. Kirjoita uusi pistemäärä tai valitse Ei arvostelua.

Monivalintakysymyksen luominen

1. Klikkaa Lyhyt vastaus ‑kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli ja sitten Monivalinta.
    Valitse Monivalinta
  2. Klikkaa Vaihtoehto 1 ja kirjoita ensimmäinen vastausvaihtoehto.
    Vaihtoehto
  3. Voit lisätä niin monta vaihtoehtoa kuin haluat klikkaamalla Lisää vaihtoehto.
  4. (Valinnainen) Jos haluat poistaa vaihtoehdon, klikkaa sen vierestä Poista Poista.
  5. Kun oppilaat ovat vastanneet kysymykseen, he näkevät oletuksena yhteenvedon ryhmän vastauksista. Jos haluat poistaa tämän ominaisuuden käytöstä, klikkaa Oppilaat näkevät kurssin yhteenvedon ‑kohdan vieressä oleva valitsin pois käytöstä ‑asentoon Ei päällä.

Palautuspäivän tai ‑ajan lisääminen

Oletuksena kysymyksellä ei ole palautuspäivää. Voit lisätä palautuspäivän seuraavasti:

1. Klikkaa Palautuspäivä-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli.
    Ei määräpäivää
  2. Klikkaa Ei määräpäivää ‑kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli.
    Ei määräpäivää
  3. Klikkaa kalenterista haluamaasi päivää.
  4. (Valinnainen) Määritä palautusaika klikkaamalla Aika ja kirjoittamalla aika.

Aiheen lisääminen

1. Klikkaa Aihe‑kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuoli.
    Ei aihetta
  2. Valitse sopiva vaihtoehto:
    • Luo aihe klikkaamalla Luo aihe ja kirjoittamalla aiheen nimi.
    • Valitse aihe luettelosta klikkaamalla sitä.

Lue lisätietoja striimin järjestämisestä.

Liitteiden lisääminen

Voit lisätä kysymykseen liitemateriaaleja, kuten Google Drive ‑tiedostoja, linkkejä tai YouTube-videoita.

Jos haluat ladata tiedoston, klikkaa Liitä Liitä. Valitse tiedosto ja klikkaa Lataa.

Jos haluat liittää Google Drive ‑tiedoston, toimi seuraavasti:

1. Klikkaa Drive Google Drive.
  2. Valitse kohde ja klikkaa Lisää.
    Huom. Jos näet viestin, jonka mukaan sinulla ei ole oikeutta liittää tiedostoa, klikkaa Kopioi. Classroom tekee kopion, joka liitetään kysymykseen, ja tallentaa sen ryhmän Drive-kansioon.

Jos haluat liittää YouTube-videon, klikkaa YouTube YouTube ja valitse vaihtoehto:

• Liitettävän videon hakeminen:
    1. Kirjoita hakukenttään avainsanoja ja klikkaa Haku Hae.
    2. Klikkaa videota ja sitten Lisää.
  • Videolinkin liittäminen:
    1. Klikkaa URL-osoite.
    2. Kirjoita URL-osoite ja klikkaa Lisää.

Jos haluat liittää linkin, klikkaa Linkki Linkki, kirjoita URL-osoite ja valitse Lisää linkki.

Jos haluat poistaa liitteen, klikkaa sen vierestä Poista Poista.

Kysymyksen julkaiseminen, ajoittaminen ja luonnoksen tallentaminen

Huom. Jos näet viestin, jonka mukaan sinulla ei ole oikeutta liittää tiedostoa, klikkaa Kopioi. Classroom tekee kopion, joka liitetään kysymykseen, ja tallentaa sen ryhmän Drive-kansioon.

Voit postata kysymyksen välittömästi klikkaamalla Kysy.

Voit ajoittaa kysymyksen julkaistavaksi myöhemmin seuraavasti:

1. Klikkaa Kysy-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuolija sitten Aikatauluta.
  2. Klikkaa päiväyksen vieressä olevaa alanuolta Alanuoli ja valitse päivämäärä ja aika.
  3. Valitse Aikatauluta. Kysymys julkaistaan automaattisesti ajoitettuna päivänä ja aikana.
    Huom. Jos haluat ajoittaa kysymyksen toisellekin ryhmälle, ajoita se ensin yhdelle ryhmälle ja käytä kysymystä sitten uudelleen toisessa ryhmässä.

Jos haluat tallentaa kysymyksen luonnoksena, klikkaa Kysy-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuolija sitten Tallenna luonnos.

Voit nähdä ajoitetut kysymykset ja kysymysluonnokset klikkaamalla Tehtävät.

Kysymyksen muokkaaminen

Huom. Jos kysymys on julkaistu usealle ryhmälle, sen muokkaaminen yhdessä ryhmässä ei aiheuta muutoksia kysymykseen muissa ryhmissä.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Valitse ryhmä ja sitten Tehtävät.
  3. Napauta kysymyksen vierestä Lisää Lisää ja sitten Muokkaa.
    Klikkaa Muokkaa
  4. Valitse sopiva vaihtoehto:
    • Julkaistu kysymys: Tee muutokset ja valitse Tallenna.
    • Ajoitettu kysymys: Tee muutokset ja valitse Aikatauluta.
    • Kysymysluonnos: Tee muutokset. Klikkaa sitten Kysy-kohdan vieressä olevaa alanuolta Alanuolija sitten Tallenna luonnos.
Koko ryhmälle tarkoitetun kommentin lisääminen kysymykseen
  1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Klikkaa näytön yläreunasta Tehtävät ja sitten valitse kysymys ja sitten Näytä kysymys.
  3. Voit lisätä koko ryhmälle tarkoitetun kommentin klikkaamalla näytön yläreunasta Esitä kysymyksiä.
    Lisää kommentti
  4. Klikkaa Lisää kommentti kurssille, kirjoita kommenttisi ja valitse Julkaise.
Kysymyksen käyttäminen uudelleen
Jos haluat käyttää kysymyksen uudelleen, tutustu ohjeartikkeliin Viestin käyttäminen uudelleen.
Kysymyksen poistaminen

Jos poistat kysymyksen, kaikki siihen liittyvät arvosanat ja kommentit poistetaan. Luomasi tai oppilaiden luomat liitteet ja tiedostot ovat kuitenkin edelleen käytettävissä Google Drivessa.

Varoitus! Kysymyksen poistoa ei voi kumota.
  1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Valitse ryhmä ja sitten Tehtävät.
  3. Klikkaa kysymyksen vierestä Lisää Lisää ja sitten Poista. Vahvista klikkaamalla uudelleen Poista.

Oppilaiden mahdollisuus julkaista ja lukea kysymystä koskevia kommentteja

Kun luot kysymyksen, voit kertoa ohjeissa, että haluat oppilaiden julkaisevan kommentteja, jotka näkyvät koko ryhmälle. Sekä monivalintakysymyksissä että lyhyissä kysymyksissä oppilaat voivat lukea ryhmän kommentteja ja vastata niihin. Lisäksi oppilaat voivat lähettää yksityisiä kommentteja opettajille.

Lue lisätietoja oppilaiden kommenttien hallinnoinnista oppilaiden julkaisu- ja kommentointioikeuksien määrittämistä käsittelevästä artikkelista.