Skapa en fråga

Den här artikeln är för lärare.

Lärare i Classroom kan lägga upp frågor med korta svar eller flervalsfrågor. När du har lagt upp en fråga kan du hålla koll på hur många elever som har svarat. Du kan också spara frågor som utkast och lägga upp dem senare och ställa frågor till enskilda elever.

Skapa en fråga
Inlägg visas högst upp på sidan Klassuppgifter för klasser som har skapats efter den 17 april 2019.

När du skapar en fråga kan du göra följande:

Öppna frågesidan

1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter.
  3. Tryck på Lägg till följt av Fråga .
  4. Skriv frågan och eventuella anvisningar.
  5. När det gäller frågor med korta svar kan eleverna redigera sina svar och svara varandra. Du kan stänga av eller slå på dessa funktioner.
    • Eleverna kan redigera svaren: Tryck på reglaget så att det sätts i läget På  om du vill att eleverna ska kunna redigera sina svar efter att ha skickat dem.

Obs! Eleverna kan bara redigera sina svar innan du betygsätter det.

• Eleverna kan svara varandra: Tryck på reglaget så att det sätts i läget På  om du vill ge eleverna möjlighet att läsa och kommentera klasskamraternas svar när de själva har besvarat frågan.
      Om du inte vill att eleverna ska kunna läsa varandras svar sätter du reglaget i läget Av .

Obs! Det finns ingen teckenbegränsning för frågor med korta svar.

Lägga upp till en eller flera klasser

1. Tryck på Nästa bredvid klassens namn.
  2. Välj eventuella ytterligare klasser och tryck på Klar.

Obs! Det går inte att lägga upp frågor till enskilda elever som går i olika klasser. Inlägg till flera klasser delas med alla elever i klasserna.

Ge som uppgift till en eller flera elever

Som standard läggs frågor upp till alla elever i klassen. Det går att lägga upp frågor till enskilda elever. Däremot kan du inte lägga upp något till enskilda elever om de går i olika klasser. Det går inte att lägga upp frågor till fler än 100 enskilda elever åt gången.

1. Tryck på Alla elever och avmarkera sedan alternativet genom att trycka på Alla elever.
  2. Välj elever genom att trycka på elevernas namn.
  3. Tryck på Klar.

Obs! På sidan Flöde ser du antalet elever som tilldelats frågan. Om du vill se elevernas namn trycker du på [antal] elever vid frågan.

Lägga till en betygskategori

Du kan ordna frågorna genom att lägga till betygskategorier. Med betygskategorier ser du och eleverna vilken kategori en fråga tillhör, t.ex. Hemuppgift eller Uppsats. För läraren visas kategorierna även på sidan Betyg.

Du kan tilldela en uppgift en kategori på en mobil enhet, men det går bara att skapa kategorierna på datorn.

1. Tryck på Ingen kategori vid Betygskategori.
  2. Välj en kategori.

Du kan läsa mer i artikeln Lägga till en betygskategori i inlägg.

Ändra poängvärdet

Du kan ändra poängvärdet för en fråga eller göra så att den inte betygsätts. Som standard ger frågor 100 poäng.

1. Tryck på värdet vid Poäng.
  2. Ange ett nytt poängvärde eller tryck på Ej betygsatt.
    Obs! Elever trycker på Lämna in när det gäller ej betygsatta uppgifter. Om eleverna missar ett slutdatum visas uppgiftsstatusen Saknas eller Sent inlämnad.
  3. Tryck på Spara.

Skapa en flervalsfråga

1. Tryck på Kort svar följt av Flerval.
  2. Tryck på Alternativ 1 och ange det första svarsalternativet.
  3. Tryck på Lägg till alternativ och lägg till fler svarsalternativ.
  4. (Valfritt) Om du vill ta bort ett alternativ trycker du på Ta bort bredvid det.
  5. Som standard ser eleverna en översikt över klassens svar när de har lämnat in en fråga. Om du vill stänga av den här funktionen sätter du reglaget bredvid Eleverna kan se klassöversikten i läget Av .

Lägga till ett slutdatum eller en sluttid

Som standard har svaret inget slutdatum. Så här ändrar du detta:

1. Tryck på Slutdatum, välj ett datum och tryck på OK.
  2. (Valfritt) Om du vill lägga till en sluttid trycker du på Tid, anger ett klockslag och trycker på OK.
    Obs! Uppgiften markeras med Saknas eller Sent inlämnad när slutdatumet och -tiden har passerats.

Lägga till ett ämne

1. Tryck på Inget ämne.
  2. Välj ett alternativ:
    • Om du vill skapa ett nytt ämne trycker du på Lägg till ämne och skriver ett ämnesnamn.
    • Om du vill välja ett ämne i listan trycker du på det.
  3. Tryck på Spara.

Läs mer om hur du organiserar klassens flöde.

Lägga till bilagor

Du kan lägga till Drive-filer, länkar, bilder eller foton i frågan.

Tryck på Bifoga och välj ett alternativ:

Om du vill bifoga ett Drive-objekt trycker du på Drive  och på objektet.
Obs! Om ett meddelande om att du inte har behörighet att bifoga en fil visas trycker du på Kopiera. En kopia som kan bifogas frågan sparas då i klassens Drive-mapp.

Om du vill bifoga en länk trycker du på Länk , anger webbadressen och trycker på Lägg till.

Om du vill bifoga en fil från enheten trycker du på Fil och sedan på filen.

Om du vill bifoga ett foto trycker du på Välj foto och väljer fotot.

Om du vill ta ett foto trycker du på Använd kamera. Ta fotot och tryck på Använd foto.

Om du vill ta bort en bilaga trycker du på Ta bort bredvid den.

Lägga upp, schemalägga eller spara en fråga som utkast

Obs! Om du ser ett meddelande om att du inte har behörighet att bifoga filer trycker du på Kopiera. En kopia som kan bifogas frågan sparas då i klassens Drive-mapp.

• Om du vill lägga upp frågan direkt trycker du på Lägg upp .
  • Så här schemalägger du frågan till ett senare datum:
    1. Tryck på Mer  följt av Schemalägg.
    2. Tryck på datumet och välj datum och klockslag vid Schemalägg för datum.
    3. Tryck på Schemalägg. Frågan läggs automatiskt upp på angivet datum och klockslag.

Obs! Om du vill schemalägga frågan i en annan klass schemalägger du den för en klass och återanvänder frågan i den andra klassen.

• Om du vill spara frågan som ett utkast trycker du på Mer följt av Spara ändringar.
  • Tryck på Klassuppgifter om du vill se frågor som schemalagts eller sparats som utkast.
Redigera en fråga

Obs! Om du lägger upp en fråga i flera klasser och redigerar den i en klass ändras den inte i de andra klasserna.

1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter
  3. Svep åt vänster på frågan följt av tryck på Redigera .
  4. Välj ett alternativ:
    • Om frågan har schemalagts eller lagts upp trycker du på Spara eller Schemalägg.
    • Om frågan är ett utkast gör du ändringarna och trycker på Mer följt av Spara ändringar.
Lägga till en klasskommentar i frågan
  1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter högst upp följt av frågan.
  3. Tryck på Fråga högst upp.
  4. Tryck på Lägg till klasskommentar längst ned, skriv kommentaren och tryck på Lägg upp .
Återanvända en fråga

Läs mer om att återanvända frågor i Återanvända ett inlägg.

Radera en fråga

Om du raderar en fråga tas alla betyg och kommentarer som rör den bort. Alla bilagor eller filer som du eller eleverna har skapat finns kvar på Google Drive.

Varning! När du har raderat en fråga går det inte att ångra åtgärden.
  1. Tryck på Classroom följt av klassen.
  2. Tryck på Klassuppgifter
  3. Svep åt vänster på frågan följt av tryck på Radera .
  4. Tryck på Radera igen för att bekräfta.

Låta eleverna se eller lägga till kommentarer till en fråga

När du skapar en fråga kan du ge eleverna anvisningar om hur de lämnar klasskommentarer. Eleverna kan läsa och svara på klasskommentarer till både flervalsfrågor och frågor med korta svar. Eleven kan också kommentera privat till läraren.

Du kan läsa mer om hur du hanterar elevkommentarer i Ange elevers behörighet att göra inlägg och kommentera.