Bjuda in elever till klassen

Den här sidan är för lärare

Du kan bjuda in elever till klassen på tre sätt:

• Skicka en inbjudningslänk – eleverna går med genom att klicka på länken.
    Funktionen lanseras under den kommande veckan.
  • Skicka en inbjudan med e-post – eleverna kan gå med via e-postmeddelandet eller i Classroom.
  • Dela en klasskod – eleverna anger koden i Classroom.

Om eleverna får problem med länken eller koden kan du återställa den eller skicka en inbjudan via e-post i stället.

Anvisningar för elever om hur de går med i en klass finns i Gå med i en klass som elev.

Obs! Eleverna kan avregistrera sig själva från klasserna. Om de avregistrerar sig tas deras betyg bort.

Bjuda in elever

Bjuda in elever med en länk
När du har delat en inbjudningslänk kan eleverna gå med i klassen genom att trycka på länken.
  1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Inställningar .
  3. Välj ett alternativ vid Inbjudningslänk:
    • Om du vill lägga in länken i ett meddelande trycker du på Dela följt av välj sedan en app, till exempel Gmail.
      Länken läggs till i meddelandet automatiskt.
    • Om du vill kopiera länken så att du kan klistra in den i ett meddelande trycker du på länken.
      Länken kopieras till urklipp. Klistra in den i ett meddelande till eleverna.
  4. Skicka meddelandet med länken till eleverna.

Obs! Om alternativet Inbjudningslänk inte visas kontrollerar du att du har aktiverat Inställningar för att bjuda in elev.

Bjuda in elever via e-post

Du kan skicka en inbjudan till eleverna via e-post så att de kan gå med i klassen. Eleverna kan tacka ja till inbjudan via e-posten eller i Classroom.

Obs! På Android-enheter kan du bjuda in enskilda elever men inte grupper. Använd webbversionen av Classroom om du vill bjuda in en grupp.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Personer .
  3. Tryck på Bjud in elever .
  4. Ange elevens namn eller e-postadress.
  5. (Valfritt) Medan du skriver kan en autoslutförande lista över elever visas.
    Om du vill lägga till en elev från listan trycker du på personens namn eller e-postadress.
  6. (Valfritt) Upprepa steg 4–5 om du vill bjuda in fler elever.
  7. Tryck på Bjud in.

Obs! Om det blir problem med att lägga till en e-postadress kanske den inte finns på skolans domän.

När du har skickat en inbjudan uppdateras klasslistan så att namnen på de inbjudna eleverna visas.

Bjuda in elever med en kurskod

Varje klass du skapar har en kurskod. Du delar koden med eleverna så att de kan gå med i klassen. Om du vill dela koden klistrar du in den i ett e-postmeddelande eller skriver upp den på tavlan.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Inställningar .
  3. Välj ett alternativ vid Kurskod under Allmänt:
    • Om du vill kopiera koden så att du kan klistra in den i ett e-postmeddelande trycker du på den.
    • Skriv upp koden på tavlan i klassrummet.
  4. Ge eleverna de här instruktionerna tillsammans med koden:
    1. Logga in på Classroom på classroom.google.com.
    2. Tryck på Lägg till på startsidan.
    3. Ange koden som jag gav dig i rutan och klicka på Gå med.
    4. Mer information finns i Gå med i en kurs som elev.
Hantera inbjudningslänken eller kurskoden

Varje klass har en inbjudningslänk och en kurskod, så kallade inbjudningskoder. Du kan dela inbjudningskoderna med eleverna, så att de kan gå med i klassen.

Inbjudningskoderna är aktiverade som standard.

Du kan

• återställa inbjudningskoderna om det blir problem med dem
  • inaktivera inbjudningskoderna så att inga nya elever kan gå med i klassen
  • aktivera inbjudningskoderna så att nya elever kan gå med i klassen.
    Du behöver bara göra detta om du har inaktiverat koderna.

Obs! När du återställer eller aktiverar inbjudningskoder skapas nya i Classroom. De gamla koderna slutar fungera.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Inställningar .
  3. Tryck på Mer  följt av välj ett alternativ bredvid Inställningar för att bjuda in elev under Allmänt:
    • Om du vill återställa inbjudningskoderna trycker du på Återställ inbjudningskoder.
    • Om du vill inaktivera inbjudningskoderna trycker du på Inaktivera inbjudningskoder.
    • Om du vill aktivera inbjudningskoderna trycker du på Aktivera inbjudningskoder.
  4. Tryck på Spara.

Mer information finns i Bjuda in elever med kurskod eller Bjuda in elever med en länk.

Bjuda in elever som inte tillhör skolans domän

Du kan bjuda in elever som inte tillhör skolans eller organisationens domän på samma sätt som du bjuder in elever från domänen, men IT-administratören måste aktivera den inställningen.

Om du är administratör går du till Konfigurera klassinställningar för att aktivera eller inaktivera inställningen.

Storleksbegränsningar för klasser

Workspace for Education-konton

Följande storleksbegräsningar gäller för klasser i Classroom om läraren har ett Workspace for Education-konto:
  • Maximalt antal lärare: 50
  • Högst antal medlemmar (lärare och elever): 1 000

Obs! I Classroom används Google-grupper för alla elever och lärare. Varje person kan bara vara med i ett visst antal grupper. Mer information finns i avsnittet Medlemskap i Policyer och gränser för grupper.

Privata Google-konton

Det finns begränsningar för lärare som använder ett privat Google-konto, t.ex. för hur många klasser de får skapa och hur många elever de kan bjuda in. Läs mer om policyer och begränsningar.

Relaterade ämnen