Hitta filer och mappar med Google Drive-genvägar

Genvägar gör det enklare för dig eller ditt team att hitta och ordna filer och mappar på flera Google Drive-enheter.

Läs mer om genvägar

• En genväg är en länk som refererar till en annan fil eller mapp.
  • Du kan använda genvägar på din enhet eller en delad enhet.
  • Genvägar är synliga för alla som har åtkomst till mappen eller enheten.
  • Genvägar pekar tillbaka på den ursprungliga filen så att du alltid har den senaste informationen.
  • Du kan skapa upp till 500 genvägar per fil eller mapp själv. Varje objekt kan ha upp till 5 000 genvägar totalt som har skapats av alla användare.

Obs!

• Genvägstitlar är synliga för alla med åtkomst till mappen eller enheten där genvägarna finns.
  • Alla som inte har åtkomst till filen eller enheten kan inte öppna genvägen.
  • Den ursprungliga filens behörigheter uppdateras inte automatiskt när du skapar en genväg.
  • Begär åtkomst till originalfilen via genvägen för att få åtkomst till filen eller mappen. Ägaren av den ursprungliga filen får sedan ett e-postmeddelande med en begäran om att ge behörigheter.

En lista med genvägar för Google Drive finns i kortkommandon.

Skapa en genväg

Viktigt! Du kan skapa en kopia av en genväg i en mapp på Drive, men du kan inte skapa en genväg till en annan genvägsfil.

Skapa en genväg manuellt

1. Öppna Google Drive i webbläsaren.
  2. Högerklicka på filen eller mappen där du vill skapa genvägen.
  3. Klicka på Lägg till genväg på Drive.
  4. Välj den plats där du vill placera genvägen.
  5. Klicka på Lägg till genväg.

Använda kortkommandon för att skapa en genväg

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Välj en fil.
  3. Tryck på Ctrl + c för att kopiera filen till urklipp.
  4. Gå till den nya platsen.
  5. Om du vill klistra in genvägen på den nya platsen trycker du på Ctrl + Skift + v.

Obs!

• Den här funktionen är bara tillgänglig i Google Chrome.
  • Du kan inte radera en genväg i en Drive-mapp som någon annan äger.
  • Du kan inte skapa en genväg till en annan genvägsfil, men du kan göra en kopia av den. Du kan också göra en kopia av en mappgenväg.
  • När du skapar en genväg får vissa personer kanske bara åtkomst till genvägens plats. Du kan få en uppmaning om att ge dem åtkomst till målfilen. Standardbehörigheten är Läsbehörig. Du kan ändra behörigheten till Kommentator eller Redigerare.

Så tar du bort genvägar

Viktigt:

• Du kan ta bort en genväg, men du kan inte radera originalfilen eller en fil som du inte äger. Genvägens ägare kan ta bort genvägen, men målfilen kan bara tas bort av filens ägare.
  • Om du inte har behörighet kanske du inte kan ta bort en fil eller mapp.
  1. Öppna Google Drive i webbläsaren.
  2. Högerklicka på genvägen som du vill ta bort.
  3. Klicka på Flytta till papperskorgen .
  4. Om du vill radera genvägen permanent tar du bort den från papperskorgen.
    1. Klicka på Papperskorgen till vänster.
    2. Högerklicka på genvägen som du vill ta bort följt av  Ta bort permanent  Papperskorg.

Åtgärda en trasig genväg

En genväg bryts om:

• du inte har behörighet att öppna den ursprungliga filen
  • den ursprungliga filen finns i papperskorgen
  • den ursprungliga filen har raderats.

Åtgärda den trasiga genvägen genom att försöka återställa den ursprungliga filen eller be ägaren om behörighet att öppna filen.