Bestanden en mappen vinden met snelkoppelingen in Google Drive

Met snelkoppelingen kunnen jij en je team makkelijker bestanden en mappen vinden en ordenen in meerdere Google Drives.

Meer informatie over snelkoppelingen

• Een snelkoppeling is een link die verwijst naar een ander bestand of een andere map.
  • Je kunt snelkoppelingen gebruiken in je eigen Drive, maar ook in een gedeelde Drive.
  • Snelkoppelingen zijn zichtbaar voor iedereen met toegang tot de betreffende map of Drive.
  • Snelkoppelingen verwijzen naar het oorspronkelijke bestand, zodat je altijd over de meest recente gegevens beschikt.
  • Je kunt zelf maximaal 500 snelkoppelingen per bestand of map maken. Per item kunnen in totaal maximaal 5000 snelkoppelingen worden gemaakt (door jou en andere gebruikers).

BELANGRIJK: Een snelkoppeling is zichtbaar voor iedereen met toegang tot de map of Drive waarin de snelkoppeling zich bevindt. Maar het feit dat iemand de snelkoppeling kan zien, betekent nog niet dat deze persoon de snelkoppeling ook kan openen. De rechten van het oorspronkelijke bestand worden niet automatisch geüpdatet als je een snelkoppeling naar het bestand maakt. Daarom moet je nieuwe gebruikers expliciet toegang geven tot het oorspronkelijke bestand.

Ga naar Sneltoetsen voor een lijst met sneltoetsen voor Google Drive.

Een snelkoppeling maken

1. Open de Google Drive-app Google Drive op je Android-telefoon.
  2. Ga naar het bestand of de map waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
  3. Tik op Meer Meer en dan Snelkoppeling aan Drive toevoegen.
  4. Selecteer de locatie waar je de snelkoppeling wilt plaatsen.
  5. Tik op Snelkoppeling toevoegen.

Belangrijk:

• Als je een snelkoppeling maakt in een Drive-map die eigendom is van iemand anders, kun je de snelkoppeling niet verwijderen.
  • Je kunt geen snelkoppeling naar een andere snelkoppeling maken, maar je kunt er wel een kopie van maken.
  • Je kunt ook een kopie maken van een snelkoppeling naar een map.

Een snelkoppeling verwijderen

Belangrijk:

• Je kunt wel een snelkoppeling verwijderen, maar niet het oorspronkelijke bestand als je hiervan niet de eigenaar bent. De eigenaar van de snelkoppeling kan wel de snelkoppeling verwijderen, maar het doelbestand kan alleen worden verwijderd door de eigenaar van het bestand.
  • Als je niet de benodigde rechten hebt, kun je een bestand of map mogelijk niet verwijderen.
  1. Open de Google Drive-app Google Drive op je Android-telefoon.
  2. Ga naar de snelkoppeling die je wilt verwijderen.
  3. Tik op Meer en dan Verwijderen.
  4. Als je de snelkoppeling definitief wilt verwijderen, verwijder je deze ook uit de prullenbak.
    1. Tik aan de linkerkant op Menu Menu en dan Prullenbak.​
    2. Ga naar de snelkoppeling die je wilt verwijderen en dan tik op Meer Meer en dan Definitief verwijderen.

Een verbroken snelkoppeling herstellen

In de volgende gevallen wordt een snelkoppeling verbroken:

• Je hebt geen rechten om het oorspronkelijke bestand te openen.
  • Het oorspronkelijke bestand bevindt zich in de prullenbak.
  • Het oorspronkelijke bestand is verwijderd.

Als je een verbroken snelkoppeling wilt herstellen, herstel je het oorspronkelijke bestand of vraag je de eigenaar van het bestand toestemming om het te herstellen.

Hulp met snelkoppelingen die op verschillende apparaten zijn gesynchroniseerd

Snelkoppelingen kunnen worden gesynchroniseerd op al je apparaten, waaronder computers en smartphones. Maar als je Back-up en synchronisatie gebruikt om verbinding te maken met een computer, zijn er enkele verschillen. Snelkoppelingen die je naar afzonderlijke bestanden hebt gemaakt, worden zoals gewoonlijk met deze bestanden gesynchroniseerd. Snelkoppelingen voor gedeelde mappen gaan echter alleen naar de betreffende mappen op de Google Drive-website.

Probeer deze alternatieven:

• Gebruik geen snelkoppeling, maar plaats de map zelf op een extra locatie. Selecteer de map op de Google Drive-website en druk op Shift + Z.
  • Maak snelkoppelingen naar afzonderlijke bestanden in de gedeelde map (en geen snelkoppeling naar de gedeelde map zelf).
  • Als je Google Workspace gebruikt, lees je meer informatie over Drive voor desktop.

Als je op meerdere locaties een map probeert toe te voegen en de foutmelding 'Er is een fout opgetreden op de server. Probeer het later opnieuw' wordt weergegeven, is waarschijnlijk het volgende aan de hand:

• Je wilt op meerdere locaties een map toevoegen, waaronder op een gedeelde Drive. Dit wordt niet ondersteund.
  • Je hebt geen bewerkingsrechten voor de map die je op meerdere locaties wilt toevoegen.