Hoe je Google-opslag werkt

Elk Google-account bevat 15 GB opslagruimte, die wordt gedeeld door Gmail, Google Drive en Google Foto's. Als je opslagruimte wilt toevoegen aan je opslaglimiet, kun je een Google One-lidmaatschap aanschaffen (waar beschikbaar). Soms krijg je meer opslagruimte via een speciale promotie of gerelateerde aankoop. Zie Welke items meetellen voor je opslaglimiet voor meer informatie over je opslaglimiet.

Wat van invloed is op de opslagruimte van je Google-account

Wat meetelt voor je opslaglimiet

• Foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit waarvan een back-up is gemaakt in Google Foto's.
  • Foto's en video's waarvan je na 1 juni 2021 in Google Foto's een back-up hebt gemaakt in hoge kwaliteit (nu Opslagbesparing genoemd) of basiskwaliteit. Foto's en video's waarvan je vóór 1 juni 2021 een back-up hebt gemaakt in hoge kwaliteit of basiskwaliteit, tellen niet mee voor de opslaglimiet van je Google-account. Meer informatie over deze wijziging
  • Gmail-berichten en -bijlagen, inclusief de mappen Spam en Prullenbak.
  • Bestanden in Google Drive, waaronder pdf's, afbeeldingen en video's.
  • Bestanden die zijn gemaakt of bewerkt in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard.
    • Bestanden die na 1 juni 2021 zijn gemaakt of bewerkt, tellen mee voor je opslaglimiet.
    • Bestanden die vóór 1 juni 2021 zijn geüpload of voor het laatst zijn bewerkt, tellen niet mee voor je opslaglimiet.

Als je de limiet hebt overschreden, betekent dit dat je meer opslagruimte gebruikt dan je beschikbaar hebt. Als je de opslaglimiet overschrijdt, heeft dat deze gevolgen:

• Je kunt geen nieuwe bestanden of afbeeldingen uploaden naar Google Drive.
  • Je kunt geen back-up van foto's en video's maken in Google Foto's.
  • Je kunt misschien geen e-mail sturen of krijgen via Gmail.
  • Je kunt geen nieuwe bestanden maken in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard. Totdat je je opslaggebruik beperkt, kan niemand de betreffende bestanden bewerken of kopiëren.
  • Je kunt geen back-ups maken van nieuwe Recorder-bestanden.
  • Opmerking: Je kunt nog wel inloggen en toegang krijgen tot je Google-account.

Als je de limiet 2 jaar of langer hebt overschreden: Als je geen ruimte vrijmaakt of meer ruimte koopt om weer onder de limiet te komen, kan al je content uit Gmail, Google Foto's en Google Drive (inclusief bestanden van Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard) worden verwijderd. Maar voordat dat gebeurt, doen we het volgende:

• We stellen je op de hoogte via e-mail en meldingen in de Google-producten. We nemen ten minste 3 maanden voordat content in aanmerking komt voor verwijdering contact met je op.
  • We geven je de mogelijkheid om verwijdering te voorkomen (door te betalen voor extra opslagruimte of bestanden te verwijderen).
  • We geven je de mogelijkheid om je content te downloaden uit onze services. Bekijk meer informatie over hoe je je Google-gegevens downloadt.

Hoe je weer onder de limiet komt

Op https://one.google.com/storage bieden we toegang tot opslagbeheertools waarmee je manieren kunt vinden om opslagruimte vrij te maken. Je kunt ook ruimte vrijmaken door je bestanden te downloaden naar je persoonlijke apparaat en ze daarna te verwijderen uit de cloudopslag.

Wil je meer opslagruimte voor Gmail, Drive en Foto's? Upgrade dan naar een groter opslagabonnement met Google One.

Veelgestelde vragen

Is dit beleid van toepassing op G Suite-/Workspace-accounts en consumentenaccounts?
Sommige wijzigingen met betrekking tot quota zijn van toepassing op bepaalde Google Workspace-, G Suite for Education- en G Suite for Nonprofits-abonnementen. Bekijk onze post over Google Workspace-updates voor meer informatie over hoe deze wijzigingen hierop van invloed zijn.
Is dit van toepassing op Google Sites, Google Keep en andere apps voor het maken van content die hier niet worden vermeld? Hoe zit het met Blogger- en YouTube-content?
Nee, dit is niet van toepassing op Google Sites of Google Keep. De limiet geldt ook niet voor Blogger- of YouTube-content.
Ik heb mijn quotum overschreden. Hoelang duurt het voordat mijn content wordt verwijderd?
Als deze wijziging op jouw account van toepassing is, proberen we het ruim van tevoren te laten weten (minimaal 3 maanden) voordat je content kan worden verwijderd. Je content komt in aanmerking voor verwijdering als je de opslaglimiet langer dan 2 jaar overschrijdt. Als je zeker wilt weten dat je content niet wordt verwijderd, beperk je de hoeveelheid opslagruimte die je gebruikt of upgrade je naar een groter opslagabonnement met Google One.
Stellen jullie me op de hoogte voordat jullie mijn gegevens verwijderen?
Als deze wijziging op jouw account van toepassing is, laten we het ruim van tevoren weten (minimaal 3 maanden) voordat je content kan worden verwijderd. We proberen contact met je op te nemen via je e-mailadres en meldingen.Bekijk meer informatie over hoe je e-mailadressen beheert voor je Google-account.
Ik weet niet of ik elke 2 jaar één keer actief kan zijn. Wat moet ik doen?

We begrijpen dat bepaalde levensgebeurtenissen je langere tijd bij je telefoon of computer vandaan kunnen houden. Daarom houden we een periode van 2 jaar aan voordat je als inactief wordt beschouwd.

Je kunt ook overwegen Inactiviteitsvoorkeuren te gebruiken als andere manier om je gegevens te beheren als je inactief wordt. Deze tool kan je niet alleen meldingen over het account sturen, maar hiermee kun je ook beheren wat er met je account gebeurt als je het niet meer kunt gebruiken. Je kunt ook een vertrouwd contact instellen om je gegevens te downloaden als je je account niet meer gebruikt, zelfs al voordat het account in aanmerking komt voor verwijdering.

Daarnaast kun je altijd je gegevens downloaden om een back-up te maken.

Hoe behoud ik de content van een dierbare die overlijdt?

We realiseren ons dat veel mensen overlijden zonder duidelijke instructies achter te laten over hoe hun online accounts moeten worden beheerd. Google kan samenwerken met naaste familieleden en vertegenwoordigers (in bepaalde omstandigheden) om content uit het account van een overleden gebruiker te leveren. Bekijk meer informatie over onze procedure voor het aanvragen van gegevens van overleden gebruikers.

Als je ons van tevoren wilt laten weten wat moet worden gedaan met je gegevens in geval van overlijden of langdurige inactiviteit, bekijk je meer informatie over Inactiviteitsvoorkeuren.

• Opmerking: De instellingen voor Inactiviteitsvoorkeuren overschrijven ons beleid voor inactieve accounts en accounts die de limiet overschrijden niet.