Dela mappar i Google Drive

Det här går att göra med mappar som du delat med andra:

• Kan organisera, lägga till och redigera: Andra kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen om de är inloggade på ett Google-konto. Andra kan också lägga till filer i mappen.
  • Får enbart visa: Andra kan se mappen och öppna alla filer i den.

Mer om mappdelning:

• Om du delar eller slutar dela mappar med många filer eller undermappar kan det ta tid innan alla behörigheter ändras. Om du ändrar många redigerings- eller visningsbehörigheter samtidigt kan det ta tid innan du ser ändringarna.
  • Lagringsutrymmet räknas för personen som laddade upp filen, inte mappens ägare.

Så här delar du mappar

Vissa personer

På samma sätt som med filer kan du välja att dela med enbart vissa personer som har ett Google-konto.

1. Öppna appen Google Drive på en Android-enhet.
  2. Bredvid mappnamnet trycker du på Mer Mer.
  3. Tryck på Lägg till personer Lägg till personer.
  4. Skriv den e-postadress eller Google-grupp som du vill dela med.
  5. Tryck på nedåtpilen Nedåtpil för att välja om andra får visa, kommentera och redigera filen.
    • Om du inte vill meddela andra trycker du på Mer Mer följt av Hoppa över att skicka aviseringar.
  6. Tryck på Skicka Skicka. Ett e-postmeddelande skickas till dem du har delat med.
Alla som har länken

Om du vill dela något med fler än en person utan att ange enskilda e-postadresser kan du skapa en länk som gör det möjligt för vem som helst att öppna det du vill dela.

1. Öppna appen Google Drive på en Android-enhet.
  2. Bredvid mappnamnet trycker du på Mer Mer.
  3. Tryck på Länkdelning Länka.
  4. Klistra in länken i ett e-postmeddelande eller där du vill dela den.

Läs mer om olika inställningar för länkdelning.

En grupp specifika personer

Dela med en Google-grupp

Du kan dela filer och mappar med Google-grupper istället för enskilda personer. När du lägger till eller tar bort medlemmar från gruppen får eller förlorar de åtkomst till filer och mappar som gruppen kan se eller använda.

1. Skapa en Google-grupp.
  2. Lägg till medlemmar i gruppen.
  3. Dela filen eller mappen med gruppen.

Ändra delningsbehörigheter för delade mappar

Redigera, kommentera eller visa delade filer

När du delar en mapp får filerna i den samma status som mappen du delar:

• Kan organisera, lägga till och redigera: Andra kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen. Andra kan också lägga till filer i mappen.
  • Får enbart visa: Andra kan se mappen och de kan öppna alla filer i mappen.

Om du vill ändra hur specifika filer delas kan du göra det efter att du har delat mappen.

Ägarbyte

Om du vill göra någon annan till ägare av en mapp öppnar du drive.google.com på en dator.

Filer som tagits bort från delade mappar

När någon tar bort en fil från en delad mapp förlorar alla utom ägaren av filen åtkomsten.