Mappen delen in Google Drive

Wil je geavanceerde Google Workspace-functies voor je bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Dit kunnen mensen doen met een map die je met ze hebt gedeeld:

• Mag bewerken: Als mensen zijn ingelogd op een Google-account, kunnen ze alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Mag alleen bekijken: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Meer informatie over het delen van mappen:

• Als je een map deelt of de rechten ervan wijzigt, worden de bestanden en submappen in de map geüpdatet met de nieuwe instellingen voor delen. Bestanden die je later aan een map toevoegt, nemen de rechten van de map over naast de rechten die je rechtstreeks voor de bestanden hebt ingesteld.
  • Als je mappen met veel bestanden of submappen deelt (of het delen ervan ongedaan maakt), kan het even duren voordat alle rechten zijn gewijzigd. Ook als je veel bewerkings- of weergaverechten in één keer wijzigt, worden de wijzigingen pas na een tijdje zichtbaar.

Tip: Als je in de tussentijd nieuwe bijdragers toegang tot mappen wilt geven, kun je de URL voor delen gebruiken van een bestand dat diep in de mapstructuur staat.

• De bestandsgrootte telt mee voor de opslaglimiet van degene die het bestand heeft geüpload, niet van de eigenaar van de map.
  • Als je grote mapstructuren beheert, kunnen de rechten voor onderliggende en bovenliggende mappen verschillen. Je kunt overgenomen rechten van onderliggende mappen overschrijven zodat deze anders zijn die van dan de bovenliggende map. Je kunt de rechten van de bovenliggende map ook verwijderen vanuit een onderliggende map.

Mappen delen

Delen met specifieke mensen

Net als bestanden kun je ook mappen alleen delen met specifieke mensen met een Google-account. Als je een werk- of schoolaccount hebt, kun je bestanden of mappen ook delen met een groep. Bekijk hoe je een groep maakt in Google Groepen.

1. Open de Google Drive-app op je Android-apparaat.
  2. Selecteer de map die je wilt delen.
  3. Selecteer Delen Add approver .
  4. Geef het e-mailadres op waarmee je de map wilt delen.
  5. Bepaal welke rol mensen in de map hebben door Kijker, Reageerder of Bewerker te kiezen.
  6. Als je een geschikt werk- of schoolaccount gebruikt, tik je op de rol van de gebruiker om een vervaldatum toe te voegen.
    • Tip: Vervaldatums voor mappen zijn beschikbaar voor de rollen Kijker en Reageerder in Mijn Drive.
  7. Kies of je mensen op de hoogte wilt brengen.
    • Als je mensen wilt laten weten dat je een item met ze hebt gedeeld, vink je het vakje aan naast Mensen op de hoogte brengen. Als je dit aanvinkt, wordt er een e-mail gestuurd naar alle e-mailadressen die je invoert. Haal het vinkje weg als je mensen niet op de hoogte wilt brengen.
  8. Tik op Sturen Sturen.

Tip: Als je de rechten updatet voor een bestand dat je deelt vanuit Mijn Drive en de persoon met wie je het bestand deelt geen rechten heeft, kun je de rechten updaten voor:

• De map met het bestand
  • Alleen het bestand zelf
Delen met een groep specifieke mensen

Delen met een Google-groep

Je kunt mappen delen met Google-groepen in plaats van met specifieke mensen. Hierbij geldt het volgende:

• Als je een lid toevoegt aan een groep: De persoon krijgt toegang tot de bestanden en mappen van de groep.
  • Als je een lid verwijdert uit een groep: De persoon raakt de toegang kwijt tot de bestanden en mappen van de groep.

Zo deel je een map met een Google-groep:

1. Maak een Google-groep.
  2. Voeg leden toe aan de groep.
  3. Deel de map met de groep.

Tip: Voordat je een map kunt zien in de map Gedeeld met mij, moet je de map openen via een uitnodiging of link.

Algemene toegang tot de map toestaan

Bepaal of je map algemeen beschikbaar is of alleen voor mensen met toegang. Iedereen die toegang heeft via de link kan de map openen.

1. Open de Google Drive-app op je Android-apparaat.
  2. Tik naast de naam van de map op Meer Meer.
  3. Tik op Toegang beheren.
  4. Tik onder Algemene toegang op Wijzigen.
  5. Kies wie toegang heeft tot de map.
  6. Selecteer een optie om het toegangsniveau van mensen voor je map te bepalen.
  7. Selecteer of mensen de map kunnen vinden in de zoekresultaten.
  8. Tik op Terug.

Deelrechten van gedeelde mappen wijzigen

Gedeelde bestanden bekijken, bewerken of erop reageren

Wanneer je een map deelt, hebben de bestanden en submappen in de map dezelfde status als de map die je deelt:

• Bewerker: Mensen kunnen alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties plaatsen voor bestanden in de map, maar kunnen geen items in de map wijzigen of delen met anderen.
  • Kijker: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Als je bepaalde bestanden op een andere manier wilt delen, kun je dat wijzigen nadat je de map hebt gedeeld.

Een vervaldatum toevoegen

Eigendom overdragen

Ga op een computer naar drive.google.com als je iemand anders eigenaar van een map wilt maken.

Verwijderde bestanden uit gedeelde mappen

Als iemand een bestand uit een gedeelde map verwijdert, raakt iedereen de toegang kwijt, met uitzondering van de eigenaar van het bestand.