Een back-up van je apparaat maken

Waar worden de gegevens van je telefoon opgeslagen?

Back-ups worden geüpload naar de servers van Google en worden versleuteld met het wachtwoord van je Google-account. Voor de versleuteling van sommige gegevens wordt ook de pincode, het patroon of het wachtwoord van de schermvergrendeling van je telefoon gebruikt zodat deze veilig kunnen worden opgeslagen.

Je back-upgegevens (behalve de gegevens waarvan je een back-up in Google Foto's maakt) worden gewist als:

• je het apparaat 57 dagen niet hebt gebruikt
  • je de back-upfunctie van Android uitschakelt

Gegevens die worden opgeslagen door Back-up met Google One

Back-up met Google One slaat gegevens van je telefoon automatisch op. Dit betreft onder meer de volgende typen content:

• App-gegevens
  • Gespreksgeschiedenis
  • Contacten
  • Instellingen
  • Sms'jes
  • Foto's en video's
  • Mms-berichten

Je kunt nagaan welke gegevens en welke apps in je back-up zijn opgenomen.

1. Open de Google One-app Google One op je Android-telefoon.
  2. Tik onderaan op Opslag.
  3. Scroll naar het gedeelte Apparaat-back-up.
    • Als dit de 1e back-up van je telefoon is: tik op Back-up van gegevens instellen.
    • Als dit niet de 1e back-up van je telefoon is: tik op Details bekijken.
  4. Tik op Back-up beheren om je back-upinstellingen te bekijken.

Automatisch een back-up maken van je telefoon

Je kunt je telefoon instellen zodat er automatisch een back-up van je bestanden wordt gemaakt.

1. Open de Google One-app Google One op je Android-telefoon.
  2. Tik onderaan op Opslag.
  3. Scroll naar Back-up en tik op Tonen.

• Als dit de 1e back-up van je telefoon is: tik op Back-up van gegevens instellen.

• Als dit niet de 1e back-up van je telefoon is: tik op Details bekijken.

4. Tik op Back-up beheren om je back-upinstellingen te bekijken.

5. Kies je back-upinstellingen.

• Volg de stappen op het scherm als je wordt geadviseerd om een app te installeren, een app te updaten of je instellingen te wijzigen. Ga vervolgens terug naar de Google One-app om het proces te voltooien.

6. Tik op Rechten toestaan als hierom wordt gevraagd.

7. Tik linksboven op Terug.

Het kan 24 uur duren voordat Google One de back-up heeft gemaakt. Als je gegevens zijn opgeslagen, staat het woord Aan onder de gegevenstypen die je hebt geselecteerd.

Tip: WhatsApp-back-ups op Android tellen binnenkort mee voor je Google-accountopslag. Meer informatie over back-ups van WhatsApp

Een back-up starten of stoppen

Nadat je de back-upinstellingen hebt gekozen, kun je eventueel meteen een back-up maken. Je kunt automatische back-ups ook altijd uitzetten.

Een back-up starten

1. Open de Google One-app Google One op je Android-telefoon.
  2. Tik onderaan op Opslag.
  3. Scroll naar het gedeelte Apparaat-back-up.
    • Als dit de 1e back-up van je telefoon is, tik je op Back-up van gegevens instellen.
    • Als dit niet de 1e back-up van je telefoon is, tik je op Details bekijken.
  4. Tik op Back-up beheren om je back-upinstellingen te bekijken.
    • Als je een back-up van de gegevens op je telefoon wilt maken, zet je Apparaatgegevens aan.
    • Als je een back-up van je media met de beste kwaliteit wilt maken, zet je Foto's en video's met volledige resolutie aan.
    • Als je een back-up van mms-berichten wilt maken, zet je Multimediaberichten aan.
  5. Tik op Nu back-up maken.

Toekomstige apparaatback-ups stoppen

1. Open de Google One-app Google One op je Android-telefoon.
  2. Scroll naar het gedeelte Apparaat-back-up en tik op Details bekijken.
  3. Zet de gegevenstypen uit waarvan je geen back-up wilt maken.

Je gegevens op een nieuwe telefoon zetten

Je foto's en video's zijn al beschikbaar in Google Foto's. Je kunt de rest van de gegevens waarvan je een back-up hebt gemaakt herstellen als je je nieuwe apparaat voor het eerst instelt of nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet. Volg de stappen op het scherm om je gegevens te herstellen.

Dit proces kan 24 uur duren.

Back-ups van gegevens verwijderen

Als je Back-up met Google One uitzet op je apparaat, worden je back-ups verwijderd. Foto's en video's waarvan je al een back-up had gemaakt, blijven opgeslagen in Google Foto's.

Als je je apparaat 57 dagen niet gebruikt, worden de gegevens in de back-up (behalve foto's en video's) ook gewist.

Problemen met back-ups oplossen

Je kunt het back-upproces niet starten

Controleer of er wel een back-up van je telefoon kan worden gemaakt.

• Zorg dat het apparaat online is. Gebruik je mobiele data? Verbind je apparaat dan met wifi voor een betere verbinding.
  • Zorg dat de batterij van je telefoon is opgeladen.
  • Installeer of update de Google One-app Google One.
  • Open de Google Foto's-app Foto's om foto's sneller te synchroniseren.
  • Check je opslagruimte in de Google One-app. Heb je geen opslagruimte meer, dan heb je deze opties:
    • Meer opslagruimte kopen
    • Opslagruimte opschonen
Je kunt niet alles vinden waarvan je een back-up hebt gemaakt

Kijk altijd op de juiste plaats. Je bestanden worden opgeslagen in andere apps, niet in Google One.

• Voor telefoonnummers en andere contactgegevens controleer je de website of app van Google Contacten.
  • Voor vergaderingen en herinneringen controleer je de website of app van Google Agenda.
  • Voor foto's en video's controleer je de website of app van Google Foto's.

Als er nog steeds geen back-up van je media wordt gemaakt

Je kunt je bestanden handmatig uploaden.

Meer informatie over:

Je krijgt een foutmelding als je een back-up van je telefoon maakt

Probeer de volgende stappen als je geen back-up van een of meer soorten gegevens kunt maken. Controleer na elke stap of de back-up wel lukt.

1. Zorg dat het apparaat online is.
    • Gebruik je mobiele data? Verbind je apparaat dan met wifi voor een betere verbinding.
  2. Installeer of update de Google One-app.
  3. Open de Google One-app. Als je geen opslagruimte meer hebt, kun je kiezen uit deze opties:
  4. Tik in de Google One-app op Instellingen en dan Instellingen voor back-ups beheren. Volg de stappen op het scherm als je wordt geadviseerd om een app te updaten of te installeren.
    • Tip: Heeft je apparaat meerdere updates nodig, dan kan het een paar uur duren voordat de back-up van je telefoon klaar is.
  5. Tik bovenaan in de Google One-app op Home.

Als er nog steeds geen back-up van je gegevens wordt gemaakt

Je kunt handmatig een back-up maken:

Je kunt geen bestanden vinden in de galerij of als je ze wilt uploaden naar social media
Foto's of video's worden alleen in je galerij opgeslagen als je ze op je apparaat vastlegt. Is dat niet het geval, dan worden alle foto's opgeslagen in de Google Foto's-app. Als je ze aan je telefoon wilt toevoegen, moet je ze van Google Foto's downloaden.

Problemen met herstellen oplossen

Je kunt het herstelproces niet starten

Als opties voor herstellen grijs worden weergegeven of als je een foutmelding krijgt, moet je mogelijk een aantal extra stappen uitvoeren. Als oplossing hiervoor kun je het beste controleren of je Android-besturingssysteem is geüpdatet. Als je een back-up wilt maken en je telefoon wilt herstellen, heb je Android 8 of hoger op je telefoon nodig.

Niet alles is teruggezet op je nieuwe telefoon

Probeer deze stappen als een of meer bestandstypen ontbreken nadat je een Google One-back-up hebt hersteld:

• Zorg dat het apparaat online is.
    • Gebruik je mobiele data? Verbind je apparaat dan met wifi voor een betere verbinding.
  • Installeer of update de Google One-app.
  • Open de Android-instellingen. Bevestig het volgende:
  • De back-up blijft bestaan zolang je je apparaat gebruikt. Heb je het apparaat meer dan 57 dagen niet gebruikt, dan is de back-up niet meer beschikbaar.

Bestanden die worden hersteld bij de installatie

Sommige gegevens kunnen alleen worden hersteld wanneer je je apparaat instelt, zoals app-gegevens, gegevens van instellingen en berichten. Als je deze gegevens wilt herstellen, moet je je apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen en daarna het instelproces van Android doorlopen.