Bestanden beheren in je Google Drive-opslag

Important: Vanaf 13 oktober 2020 worden Google Drive-bestanden automatisch definitief verwijderd als je dertig dagen onafgebroken in je prullenbak staan.Meer informatie
Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school? Meld je aan voor een kosteloze proefperiode voor G Suite

Je opslagruimte wordt verdeeld tussen Google Drive, Gmail en Google Foto's.

Ga op een computer naar google.com/settings/storage om te zien hoeveel ruimte je nog over hebt.

Belangrijk: Als je account de opslaglimiet heeft bereikt, kun je geen e-mails sturen of ontvangen.

Ruimte vrijmaken

Maak ruimte vrij in Google Drive, Gmail en Google Foto's om ruimte te maken voor nieuwe items.

Bestanden verwijderen op grootte in Google Drive
  1. Gebruik een computer om je bestanden te bekijken in een lijst van groot naar klein.
  2. Verplaats bestanden die je niet meer nodig hebt naar de prullenbak en verwijder ze vervolgens definitief.

Tip: Verwijderde items worden binnen 24 uur weergegeven als beschikbare ruimte in je Google Drive-account.

Gmail

Grote e-mails definitief verwijderen

1. Typ has:attachment larger:10M. in het zoekvak.

2. Klik op Zoeken Zoeken
    Opmerking: Vervang 10 door een hoger getal als je grotere bestanden wilt verwijderen.

3. Selecteer de e-mails die je niet nodig hebt en klik daarna op Verwijderen Verwijderen.
  4. Klik links op de pagina op Menu Menuen dan Prullenbak.
  5. Klik bovenaan op Prullenbak nu leegmaken.

E-mails in de map Spam definitief verwijderen

1. Klik aan de linkerkant op Spam. Als Spam niet wordt weergegeven, klik je op Meer.
  2. Klik boven de lijst met berichten op Alle spamberichten nu verwijderen. Of selecteer specifieke e-mails en klik vervolgens op Definitief verwijderen.

Lees meer informatie over zoekoperators in Gmail voor andere manieren om naar e-mails te zoeken.

Google Foto's

Foto's en video's opslaan als 'Hoge kwaliteit'

Wijzig je foto's en video's van 'oorspronkelijke kwaliteit' in 'hoge kwaliteit'. Items in hoge kwaliteit nemen geen opslagruimte in.

1. Ga op een computer naar photos.google.com/settings.
  2. Klik op Opslagruimte vrijmaken. Dit heeft geen effect op de kwaliteit van je toekomstige uploads.

Foto's en video's naar de prullenbak verplaatsen

1. Ga op je computer naar photos.google.com.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een item dat je naar de prullenbak wilt verplaatsen.
  3. Klik linksboven op Selecteren Selecteren.
  4. Klik rechtsboven op Verwijderen Verwijderen en dan Weggooien.

Bestanden verwijderen die je niet nodig hebt

Gebruik Google One-opslagbeheer om één of meerdere bestanden te verwijderen die opslagruimte innemen. Als je een bestand per ongeluk hebt verwijderd, kun je een verwijderd bestand herstellen.

Waarvoor je opslagruimte wordt gebruikt

Items die ruimte innemen

Verborgen app-gegevens verwijderen uit Google Drive

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik op Instellingen Instellingen en dan Instellingen.
  3. Klik aan de linkerkant op Apps beheren.
  4. Als er verborgen gegevens zijn, kun je de hoeveelheid vinden onder de beschrijving van de app.
  5. Als je deze gegevens wilt verwijderen, klik je op Opties en dan Verborgen appgegevens verwijderen.
Items die geen ruimte innemen
  • Google Drive: Bestanden gemaakt in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren of Sites, en bestanden in 'Gedeeld met mij'. Deze bestanden nemen alleen ruimte in beslag in de Google Drive-versie van de bestandseigenaar.
  • Google Foto's: Foto's en video's die zijn opgeslagen in hoge kwaliteit.
Opslagverschillen in Google Drive

Items in Google Drive voor je computer nemen een andere hoeveelheid ruimte in beslag dan dezelfde items op drive.google.com.

• Items in je prullenbak nemen ruimte in beslag in Google Drive, maar worden niet met je computer gesynchroniseerd.
  • Gedeelde items nemen ruimte in op je computer, maar niet in Google Drive.
  • Items die zich in meerdere mappen bevinden, worden gesynchroniseerd met alle mappen op je computer en nemen meer ruimte in beslag.
  • Als je slechts enkele mappen met je computer synchroniseert, is de opslag op je computer minder dan wat wordt weergegeven in Google Drive.
  • Je computer kan een iets andere bestandsgrootte weergeven dan drive.google.com vanwege Mac- of pc-vereisten.
Als je geen ruimte meer overhebt

Als je opslaglimiet is bereikt of als je je account hebt gedowngraded en je bestanden daardoor de opslagruimte overschrijden, zul je enkele beperkingen opmerken. Al je huidige bestanden blijven behouden, maar je kunt geen nieuwe bestanden meer toevoegen. Voorbeeld:

• Gmail: Je kunt geen berichten sturen of ontvangen. Berichten die naar jou worden gestuurd, worden teruggestuurd naar de afzender.
  • Google Drive: Je kunt geen nieuwe bestanden synchroniseren of uploaden. De synchronisatie tussen de Google Drive-map op je computer en Mijn Drive wordt gestopt. Je kunt nog steeds Google-documenten maken omdat deze geen opslagruimte innemen.
  • Google Foto's: Je kunt geen foto's uploaden in de oorspronkelijke kwaliteit. Als je meer foto's wilt toevoegen, kun je deze uploaden of back-ups in hoge kwaliteit (lagere resolutie) maken, of de back-upfunctie uitschakelen.