Bestanden beheren in je Google Drive-opslag

Verplaats Google Drive-bestanden naar de prullenbak om ze te verwijderen. Bestanden in de prullenbak worden na 30 dagen automatisch verwijderd. Je kunt bestanden uit de prullenbak herstellen zolang de periode van 30 dagen nog niet is verstreken.Je kunt bestanden ook definitief verwijderen om de prullenbak leeg te maken. Als je meerdere bestanden of mappen tegelijk verwijdert, herstelt of definitief verwijdert, kan het even duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Je opslagruimte wordt verdeeld tussen Google Drive, Gmail en Google Foto's

Ga op een computer naar google.com/settings/storage om te zien hoeveel ruimte je nog over hebt.

Belangrijk: Als je account de opslaglimiet heeft bereikt, kun je geen e-mails sturen of ontvangen.

Ruimte vrijmaken

Maak ruimte vrij in Google Drive, Gmail en Google Foto's om ruimte te maken voor nieuwe items.

Opslagruimte vrijmaken

Bestanden verwijderen op grootte in Google Drive
  1. Gebruik een computer om je bestanden te bekijken in een lijst van groot naar klein.
  2. Verplaats bestanden die je niet meer nodig hebt naar de prullenbak en verwijder ze vervolgens definitief.

Tip: Verwijderde items worden binnen 24 uur weergegeven als beschikbare ruimte in je Google Drive-account.

Gmail

Grote e-mails definitief verwijderen

1. Typ has:attachment larger:10M in het zoekvak.

2. Klik op Zoeken Zoeken.
    Opmerking: Vervang 10 door een groter getal als je alleen grotere bestanden wilt verwijderen.

3. Selecteer de e-mails die je niet nodig hebt en klik daarna op Verwijderen Verwijderen.
  4. Klik links op de pagina op Menu Menuen dan Prullenbak.
  5. Klik bovenaan op Prullenbak leegmaken.

E-mails in de map Spam definitief verwijderen

1. Klik aan de linkerkant op Spam. Als Spam niet wordt weergegeven, klik je op Meer.
  2. Klik boven de lijst met berichten op Alle spamberichten nu verwijderen. Of selecteer specifieke e-mails en klik daarna op Definitief verwijderen.

Lees meer over zoekoperators in Gmail voor andere manieren om naar e-mails te zoeken.

Google Foto's

Foto's en video's naar de prullenbak verplaatsen

1. Ga op je computer naar photos.google.com.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een item dat je naar de prullenbak wilt verplaatsen.
  3. Klik linksboven op Selecteren Selecteren.
  4. Klik rechtsboven op Verwijderen Verwijderen en dan Weggooien.

Bestanden verwijderen die je niet nodig hebt

Gebruik Google One-opslagbeheer om een of meer bestanden te verwijderen die opslagruimte innemen. Meer informatie over hoe je Google-opslagruimte kunt vrijmaken

Als je een bestand per ongeluk hebt verwijderd, kun je bekijken hoe je een verwijderd bestand herstelt.

Waarvoor je opslagruimte wordt gebruikt

Items die ruimte innemen

Google Drive

• De meeste bestanden in de map Mijn Drive. Voorbeeld:
    • Pdf's
    • Afbeeldingen
    • Video's
  • Items in je prullenbak. Meer informatie over hoe je de prullenbak kunt legen
  • Vanaf 1 juni 2021 tellen nieuwe bestanden in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard mee voor je opslaglimiet. Bestaande bestanden tellen niet mee voor je opslaglimiet, tenzij je ze op of na 1 juni wijzigt.
    Belangrijk: Voor Google Workspace- en G Suite-versies gaat deze wijziging in op 1 februari 2022.

Gmail

• Berichten en bijlagen, zoals items in de mappen Spam en Prullenbak.

Google Foto's

• Foto's en video's waarvan een back-up is gemaakt in de oorspronkelijke kwaliteit.
  • Foto's en video's waarvan na 1 juni 2021 een back-up wordt gemaakt in hoge kwaliteit (nu Opslagbesparing genoemd) of basiskwaliteit. Foto's en video's waarvan je vóór 1 juni 2021 een back-up hebt gemaakt in hoge kwaliteit of basiskwaliteit, tellen niet mee voor de opslaglimiet van je Google-account. Meer informatie over back-upopties voor Foto's

Verborgen app-gegevens verwijderen uit Google Drive

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik op Instellingen Instellingen en dan Instellingen.
  3. Klik aan de linkerkant op Apps beheren.
  4. Als er verborgen gegevens zijn, kun je de hoeveelheid vinden onder de beschrijving van de app.
  5. Als je deze gegevens wilt verwijderen, klik je op Opties en dan Verborgen appgegevens verwijderen.
Items die geen ruimte innemen

Google Drive

• Bestanden in Gedeeld met mij en gedeelde Drives. Deze bestanden nemen alleen bij hun eigenaar ruimte in beslag in Google Drive.
  • Sites in Google Sites.
  • Google Documenten-, Spreadsheets-, Presentaties-, Formulieren-, Jamboard- en Tekeningen-bestanden die je vóór 1 juni 2021 maakt en na die datum niet meer bewerkt.

Google Foto's

Foto's en video's waarvan vóór 1 juni 2021 een back-up is gemaakt met de instelling Opslagbesparing of Basiskwaliteit.

Opslagverschillen in Google Drive

Items in Google Drive voor je computer nemen een andere hoeveelheid ruimte in beslag dan dezelfde items op drive.google.com.

• Items in je prullenbak nemen ruimte in beslag in Google Drive, maar worden niet met je computer gesynchroniseerd.
  • Gedeelde items nemen ruimte in op je computer, maar niet in Google Drive.
  • Items die zich in meerdere mappen bevinden, worden gesynchroniseerd met alle mappen op je computer en nemen meer ruimte in beslag.
  • Als je slechts enkele mappen met je computer synchroniseert, is de opslag op je computer minder dan wat wordt weergegeven in Google Drive.
  • Je computer kan een iets andere bestandsgrootte weergeven dan drive.google.com vanwege Mac- of pc-vereisten.
Wat er gebeurt als je geen opslagruimte meer hebt

Gmail

Je kunt geen berichten sturen of ontvangen. Berichten die naar jou worden gestuurd, worden teruggestuurd naar de afzender.

Belangrijk: Vanaf 1 juni 2021 geldt dat al je e-mails kunnen worden verwijderd als je 2 jaar of langer inactief bent of je opslagquotum overschrijdt.

Google Drive

Je kunt geen bestanden synchroniseren of nieuwe bestanden uploaden. Je kunt geen nieuwe bestanden maken in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard. Niemand kan deze bestanden bewerken of kopiëren totdat je je opslaggebruik vermindert. Items worden niet meer gesynchroniseerd tussen de Google Drive-map op je computer en Mijn Drive.

Belangrijk: Vanaf 1 juni 2021 geldt dat al je e-mails kunnen worden verwijderd als je 2 jaar of langer inactief bent of je opslagquotum overschrijdt.

Google Foto's

Je kunt geen back-ups maken van foto's en video's. Als je meer foto's en video's wilt toevoegen, kun je Google-opslagruimte vrijmaken of meer Google-opslag kopen.

Opslagruimte vrijmaken

Belangrijk: Vanaf 1 juni 2021 geldt dat al je e-mails kunnen worden verwijderd als je 2 jaar of langer inactief bent of je opslagquotum overschrijdt.