FINN.RAD (VLOOKUP)

Hvis du har kjent informasjon i regnearket, kan du bruke FINN.RAD til å søke etter relatert informasjon etter rad. Hvis du for eksempel vil kjøpe en appelsin, kan du bruke FINN.RAD til å søke etter prisen.
VLOOKUP formula example
FINN.RAD for BigQuery

FINN.RAD er et vertikalt søk som leter etter samsvar i en søkekolonne, og returnerer verdiene i en datakolonne på samme sted som samsvaret ble funnet.

Eksempler på bruk

FINN.RAD("Eple";tabellnavn!frukt;tabellnavn!pris)

Syntaks

FINN.RAD(søkenøkkel; område; indeks; er_sortert)

• søkenøkkel: Verdien funksjonen skal søke etter i søkekolonnen.
  • søkekolonne: Datakolonnen funksjonen skal søke i.
  • resultatkolonne: Datakolonnen resultatet skal returneres i.
  • er_sortert: [VALGFRITT] hvordan funksjonen skal lete etter samsvar, i henhold til søkenøkkel.
    • USANN: anbefales hvis du vil ha eksakt samsvar.
    • SANN: standardinnstilling for omtrentlig samsvar hvis er_sortert er uspesifisert.
      Tips: Før du bruker omtrentlig samsvar, må du sortere søkenøkkelen i stigende rekkefølge. Ellers kan det hende at du får feil returverdi. Finn ut hvorfor du kan få feil returverdi.

Tips: Bruk XLOOKUP for mer fleksible databasesøk i BigQuery.

Syntaks

=FINN.RAD(søkenøkkel; område; indeks; [er_sortert])

Inndata

1. søkenøkkel: verdien det skal søkes etter i den første kolonnen i området.
  2. område: den høyeste og den laveste verdien som skal tas med i søket.
  3. indeks: indeksen for kolonnen med returverdien for området. Indeksen må være et positivt heltall.
  4. er_sortert: valgfri parameter. Velg et alternativ:
    • USANN = eksakt samsvar. Dette anbefales.
    • SANN = omtrentlig samsvar. Dette er standardinnstillingen hvis er_sortert er uspesifisert.
      Viktig: Før du bruker omtrentlig samsvar, må du sortere søkenøkkelen i stigende rekkefølge. Ellers kan det hende at du får feil returverdi. Finn ut hvorfor du kan få feil returverdi.

Returverdi

Den første samsvarende verdien fra det valgte området.
Tekniske detaljer:
Eksempel:
=FINN.RAD(G9; B4:D8; 3; USANN)
=FINN.RAD("Eple"; B4:D8; 3; SANN)
Inndata Beskrivelse
søkenøkkel
Dette er verdien du søker etter i den første kolonnen i et område. Hvis du forventer verdier som ikke er feil, må søkenøkkelen være i den første kolonnen i området. Cellereferanser støttes også.
Slik sjekker du det: Hvis søkenøkkelen er plassert i B3, skal området starte med kolonne B.
område
Dette er området der
  • funksjonen søker etter den angitte søkenøkkelen i den første kolonnen
  • FINN.RAD returnerer verdien fra kolonnen som er angitt av indeks Du kan også bruke et navngitt område.
For å returnere en verdi som ikke er feil, må søkenøkkelen være i den første kolonnen i området.
Slik sjekker du det: Hvis søkenøkkelen er plassert i B3, skal området starte med kolonne B.
indeks
Dette kalles også «kolonnenummer». Dette er indeksen for kolonnen i området som inneholder returverdien.
  • Den laveste mulige indeksen er 1.
  • Den høyeste mulige indeksen er det maksimale antallet kolonner i det området.
Når du har konfigurert området, ser FINN.RAD bare på søkenøkkelkolonnen, når indeks = 1, eller kolonner som ligger lenger til høyre.
Tips: Når du bruker FINN.RAD, kan du se for deg at kolonnene i området er nummerert fra venstre til høyre, og at de begynner med 1.
er_sortert
Dette er valgfritt. De to tilgjengelige alternativene er SANN og USANN.
  • Hvis er_sortert er SANN, bruker FINN.RAD omtrentlig samsvar.
    Viktig: Før du bruker omtrentlig samsvar, må du sortere søkenøkkelen i stigende rekkefølge. Hvis ikke kan du få en uventet returverdi. Finn ut hvorfor du kan få feil returverdi.
  • Hvis er_sortert er USANN, bruker FINN.RAD eksakt samsvar.

• Hvis er_sortert ikke er angitt, er den SANN som standard.
Vi anbefaler på det sterkeste at du
  • bruker USANN for er_sortert fordi den har konsekvent atferd uansett om søkenøkkelkolonnen er sortert eller ikke
  • alltid angir er_sortert for bedre lesbarhet, selv om det er valgfritt å bruke den

Utdata Beskrivelse
Returverdi
Dette er verdien FINN.RAD returnerer basert på inndataene dine. Det er bare én returverdi fra hver FINN.RAD-funksjon.
  • Hvis det finnes flere søkenøkkelverdier som samsvarer, returneres verdien i returverdikolonnen der den relaterte søkenøkkelen samsvarer først, i søkenøkkelkolonnen.
  • Hvis #I/T returneres, er det ikke funnet noen verdi.
Hvis du støter på en forventet verdi eller feil, for eksempel #I/T eller #VERDI!, kan du begynne å feilsøke. Hvis du vil bytte ut #I/T med en annen verdi, kan du finne ut mer om hvordan du bruker HVIS.IT() i FINN.RAD().

Grunnleggende eksempler på FINN.RAD:

FINN.RAD med forskjellige søkenøkler

Bruk FINN.RAD til å finne prisen på appelsiner eller epler.

VLOOKUP on different search keys example
Forklaring:

Når du bruker FINN.RAD, kan du bruke forskjellige søkenøkler, for eksempel «Eple» eller «Appelsin».

For å returnere en verdi som ikke er feil, må disse søkenøklene være i den første kolonnen i området. Hvis du ikke vil fylle ut en verdi for søkenøkler, kan du bruke en cellereferanse i stedet, for eksempel «G9».
søkenøkkel er «Appelsin»
=FINN.RAD("Appelsin"; B4:D8; 3; USANN)
Returverdi = $1.01
søkenøkkel er «Eple»
=FINN.RAD("Eple"; B4:D8; 3; USANN)
Returverdi = $1.50
søkenøkkel som bruker cellereferansen til «Eple» i G9
=FINN.RAD(G9; B4:D8; 3; USANN)
Returverdi = $1.50

FINN.RAD i ulike kolonneindekser

Bruk FINN.RAD til å finne antallet appelsiner i den andre indekskolonnen.
VLOOKUP on different column indexes example
Forklaring:
Når du bruker FINN.RAD, kan du se for deg at kolonnene i området er nummerert fra venstre til høyre, og at de begynner med 1. For å finne målinformasjonen må du angi kolonneindeksen. Eksempel: kolonne 2 for antall.
Indeks = 2
Finn antallet appelsiner, som er den andre kolonnen i området.
=FINN.RAD(G3; B4:D8; 2; USANN)
Returverdi = 5

FINN.RAD – eksakt samsvar eller omtrentlig samsvar

• Bruk eksakt samsvar for FINN.RAD for å finne en eksakt ID.
  • Bruk omtrentlig samsvar for FINN.RAD for å finne den omtrentlige ID-en.
VLOOKUP exact match or approximate match example
Forklaring:
Bruk et omtrentlig samsvar eller er_sortert = SANN når du søker etter beste samsvar, men ikke et eksakt samsvar.
Hvis du vil søke etter ID = 102, som ikke finnes i tabellen, går omtrentlig samsvar ett steg tilbake og returnerer ID = 101. Det er fordi 101 er den nærmeste verdien som også er lavere enn 102 i søkenøkkelkolonnen.
Omtrentlig samsvar søker nedover i søkenøkkelkolonnen til det finner en verdi som er større enn søkenøkkelen. Deretter stopper den på raden før den større verdien og returnerer verdien fra returverdikolonnen i den raden. Det betyr at hvis søkenøkkelkolonnen ikke er sortert i stigende rekkefølge, får du sannsynligvis feil returverdi.
Viktig: Før du bruker omtrentlig samsvar, må du sortere søkenøkkelen i stigende rekkefølge, slik at riktig verdi blir returnert. Hvis ikke kan du få en uventet returverdi.
Når du søker etter eksakt samsvar, for eksempel er_sortert = USANN, returneres et eksakt samsvar. Navnet på frukten med ID = 103 er for eksempel «Banan». Hvis det ikke finnes noe eksakt samsvar, får du en #I/T-feil. På grunn av den mer forutsigbare atferden, anbefaler vi at du bruker eksakt samsvar.
Eksakt samsvar
=FINN.RAD(G6; A4:D8; 2; USANN)
Returverdi = «Eple»
Omtrentlig samsvar
=FINN.RAD(G3; A4:D8; 2; SANN)
ELLER
=FINN.RAD(G3; A4:D8; 2)
Returverdi = «Banan»

Vanlig bruk av FINN.RAD

Erstatt feilverdien fra FINN.RAD

Det kan være lurt å erstatte en feilverdi som returneres av FINN.RAD, når søkenøkkelen ikke finnes. Hvis du ikke vil ha #I/T, kan du bruke HVIS.IT()-funksjonen til å erstatte #I/T. Finn ut mer om HVIS.IT().
Replace error value from VLOOKUP example
FINN.RAD returnerer opprinnelig #I/T fordi søkenøkkelen «Blyant» ikke finnes i «Frukt»-kolonnen.
HVIS.RAD() erstatter #I/T-feil med de sekundære inndataene som er angitt i funksjonen. I vårt tilfelle er det «IKKE FUNNET».
=HVIS.IT(FINN.RAD(G3; B4:D8; 3; USANN);"IKKE FUNNET")
Returverdi = «IKKE FUNNET»

Tips: Hvis du vil erstatte andre feil, for eksempel #REF!, kan du finne ut mer om HVISFEIL().

FINN.RAD med flere kriterier

FINN.RAD kan ikke brukes direkte på flere kriterier. I stedet kan du opprette en ny hjelpekolonne hvis du vil bruke FINN.RAD direkte på flere kriterier for å kombinere flere eksisterende kolonner.
VLOOKUP with multiple criteria example
1. Du kan opprette en hjelpekolonne hvis du bruker «&» til å kombinere fornavn og etternavn. =C4&D4 og dra ned fra B4 til B8 for å få frem hjelpekolonnen.
2. Bruk cellereferansen B7, JohnLee, som søkenøkkel.
=FINN.RAD(B7; B4:E8; 4; USANN)
Returverdi = «Brukerstøtte»

FINN.RAD med jokertegn eller delvis samsvar

I FINN.RAD kan du også bruke jokertegn eller delvis samsvar. Du kan bruke disse jokertegnene:
  • Et spørsmålstegn «?» samsvarer med et hvilket som helst enkelttegn.
  • En stjerne «*» samsvarer med en hvilken som helst tegnsekvens.
For å bruke jokertegn i FINN.RAD må du bruke eksakt samsvar: «er_sortert = USANN».
VLOOKUP with wildcard example
«St*» brukes til å finne alt som begynner med «St», uavhengig av antallet tegn, for eksempel «Steve», «St1», «Stokk» eller «Steeeeeeve».
=FINN.RAD("St*"; B4:D8; 3; USANN)
Returverdi = «Markedsføring»

Feilsøk feil og anbefalte fremgangsmåter:

Feil returverdi
  • Returnerer en uventet verdi: Hvis du angir er_sortert som SANN, men den første kolonnen i området ikke er sortert numerisk eller alfabetisk i stigende rekkefølge, må du endre er_sortert til USANT.

• FINN.RAD returnerer første treff: FINN.RAD returnerer bare det første treffet. Hvis du har flere søkenøkler som samsvarer, returneres en verdi som kanskje ikke er den du forventer.
  • Uriktige data: Noen ganger kan verdier som har mellomrom før eller etter, se ut til å være like, men FINN.RAD behandler dem ulikt. For eksempel er disse eksemplene ulike for FINN.RAD:
    • « Eple»
    • «Eple »
    • «Eple»
For å få de resultatene du forventer, må du fjerne mellomrom før du bruker FINN.RAD.
Finn ut mer om dette i delen om anbefalte fremgangsmåter.
#I/T
  • Hvis omtrentlig eller er_sortert = SANN brukes, og hvis søkenøkkelen i FINN.RAD er mindre enn den laveste verdien i den første kolonnen, returnerer FINN.RAD #I/T.
  • Hvis eksakt samsvar eller er_sortert = USANNbrukes, blir ikke det eksakte samsvaret for søkenøkkelen i FINN.RAD funnet i den første kolonnen. Hvis du ikke vil at #I/T skal returneres når søkenøkkelen ikke blir funnet i den første kolonnen, kan du bruke HVIS.IT()-funksjonen.
#REF!
Det kan hende du feilaktig angir et område med et større tall enn det maksimale antallet kolonner i området. For å unngå dette må du gjøre følgende:
  • Tell kolonnene fra det valgte området – ikke hele tabellen.
  • Begynn å telle fra 1 i stedet for 0.
#VERDI!
Hvis du får feilen #VERDI!, kan det hende du har
  • skrevet feil i teksten eller kolonnenavnet for indeksen
  • angitt et tall som er mindre enn 1, for indeksen. Indeksen må være minst 1 og mindre enn det maksimale antallet kolonner i området. FINN.RAD kan bare søke i søkenøkkelkolonnen når indeks = 1, eller i kolonner som ligger lengre til høyre.

Viktig: Indeksen godtar bare tall.

#NAVN?
  • Du kan ha glemt et anførselstegn i søkenøkkelen når søkenøkkelen er tekstdata.
Anbefalte fremgangsmåter

Gjøremål Årsak
Bruk absolutte referanser for område.
Du bør bruke
  • absolutte referanser for FINN.RAD-området
  • FINN.RAD(G3; $B$3:$D$7; 3; USANN)
Du bør ikke bruke
  • FINN.RAD(G3; B3:D7; 3; USANN)
Dette hindrer uforutsigbare endringer i området når det kopieres eller dras ned.
Sorter den første kolonnen i stigende rekkefølge når du bruker omtrentlig samsvar, for eksempel er_sortert = SANN. Hvis du bruker omtrentlig samsvar eller er_sortert = SANN, må du sortere den første kolonnen i stigende rekkefølge. Ellers får du mest sannsynlig en feil returverdi. Finn ut mer om hvordan du sorterer.
Rydd opp i dataene dine før du bruker FINN.RAD.
Før du bruker FINN.RAD, må du huske å rydde opp i dataene dine. Uriktige data kan føre til at FINN.RAD returnerer en uforutsigbar verdi. Her er noen vanlige fallgruver med uriktige data:
  • Mellomrom før: « eple»
  • Mellomrom etter: «eple »
  • Tomme verdier eller mellomrom: «» og « » er ikke like
Hvis du vil fjerne mellomrom før eller etter, kan du bruke Data og deretter Dataopprydding og deretter Fjern mellomrom.
Ikke lagre tall- eller datoverdier som tekst.
Sørg for at dato- og tallverdiene i den første kolonnen i FINN.RAD-området, for eksempel søkenøkkelkolonnen, ikke lagres som tekstverdier. Det kan hende du får en uventet returverdi.
  1. Velg søkenøkkelkolonnen øverst i Regneark.
  2. Trykk på Format-meny og deretter Tall.
  3. Velg et alternativ avhengig av datatypen du ønsker:
    • Dato
    • Tall
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.