Bestanden delen vanuit Google Drive

Je kunt de bestanden en mappen die je opslaat in Google Drive met iedereen delen.

Als je een bestand vanuit Google Drive deelt, kun je zelf bepalen of andere mensen het mogen bewerken, erop mogen reageren of het alleen mogen weergeven.Het programmabeleid van Google Drive is van toepassing als je content deelt vanuit Google Drive.

Stap 1: Zoek het bestand dat je wilt delen

Eén bestand delen

1. Ga op je computer naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  3. Klik op Delen of op het icoon Delen Share.
Meerdere bestanden delen
  1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Houd Shift ingedrukt op je toetsenbord en selecteer twee of meer bestanden.
  3. Klik rechtsboven op Delen Share.

Lees meer informatie over hoe je bestanden aan een map toevoegt en de hele map deelt.

Google-formulieren sturen en delen

Google-formulieren hebben andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.

Stap 2: Kies met wie je wilt delen en hoe anderen je bestand kunnen gebruiken

Delen met specifieke mensen

1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of Delen Share.
  3. Geef het e-mailadres op waarmee je het bestand wilt delen.
  4. Selecteer Kijker, Reageerder of Bewerker. Hiermee bepaal je wat mensen met het bestand kunnen doen.
  5. Beslis of je mensen op de hoogte wilt brengen.
    • Als je mensen wilt laten weten dat je een item met hen hebt gedeeld, vink je het vakje naast 'Mensen op de hoogte brengen' aan. Als deze optie is ingeschakeld, wordt elk opgegeven e-mailadres opgenomen in de e-mail.
    • Als je mensen niet op de hoogte wilt brengen, vink je het vakje uit.
  6. Klik op Verzenden of Delen.
Algemene toegang tot het bestand toestaan

Je kunt kiezen of je bestand beschikbaar moet zijn voor iedereen of alleen voor mensen met toegang. Als je toegang geeft aan iedereen met de link, is er geen toegangsbeperking voor je map.

1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of Delen Share.
  3. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Omlaag.
  4. Kies wie toegang heeft tot het bestand.

1. Selecteer Kijker, Reageerder of Bewerker. Hiermee bepaal je wat mensen kunnen doen met je bestand.
  2. Klik op Klaar.
Een bestand openbaar delen
  1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of Delen Share.
  3. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Omlaag.
  4. Kies Iedereen met de link.
  5. Als je wilt bepalen welke rol mensen hebben, selecteer je Kijker, Reageerder of Bewerker.
  6. Klik op Link kopiëren.
  7. Klik op Klaar.
  8. Plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.

Mensen die niet zijn ingelogd op een Google-account, worden als anonieme dieren weergegeven in je bestandMeer informatie over anonieme dieren

Een bestand met veel mensen delen en eraan samenwerken

Je kunt een Google-document, -spreadsheet of -presentatie via maximaal 100 geopende tabbladen of apparaten bewerken. Als er meer dan 100 instanties van het bestand zijn geopend, kunnen alleen de eigenaar en bepaalde gebruikers met rechten voor bewerken het bestand bewerken.

Een bestand met een groot publiek delen en eraan samenwerken:

Het bestand publiceren

• Als het nodig is dat veel mensen tegelijk een bestand kunnen bekijken, kun je het publiceren en een link maken die je vervolgens deelt. Je kunt bewerkingsrechten geven aan de personen die het bestand moeten kunnen bewerken of erop moeten kunnen reageren. Lees hoe je een bestand publiceert
  • Als je een bestand publiceert, wordt het zichtbaar voor iedereen op het web, iedereen in je organisatie of een groep mensen in je organisatie, afhankelijk van je accountinstellingen. Wees daarom voorzichtig als je persoonlijke of gevoelige informatie publiceert.
  • Als je een bestand van internet wilt verwijderen, moet je het publiceren van dat bestand stoppen. Lees hoe je stopt met het publiceren van een bestand.
  • Als je een bestand niet meer wilt delen met bijdragers, kun je hier lezen hoe je de rechten voor delen wijzigt.

Een Google-site maken

• Maak een Google-site om informatie met veel mensen te delen.Aan deze site kun je documenten, spreadsheets en presentaties toevoegen, die vervolgens door een groot aantal gebruikers kunnen worden bekeken. Lees hoe je documenten toevoegt aan een site.
  • Als je veel verkeer naar je site verwacht, publiceer je het document eerst in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties en voeg je vervolgens de gepubliceerde URL toe aan je Google-site. Lees hoe je een bestand publiceert.

Feedback verzamelen met Google Formulieren

• Als je veel informatie moet verzamelen, maak je een Google-formulier. Reacties worden opgenomen in een Google-spreadsheet. Geef alleen bewerkingsrechten aan mensen die met de reacties aan de slag gaan. Als je de reacties zichtbaar wilt maken voor meer dan honderd mensen, publiceer je de spreadsheet op internet en maak je een link die je vervolgens deelt. Lees hoe je een bestand publiceert.

Problemen oplossen met documenten die met veel mensen zijn gedeeld

Als een document dat met veel mensen is gedeeld, vastloopt of te langzaam wordt geüpdatet, probeer je de volgende tips om het probleem te verhelpen:

• In plaats van mensen reacties te laten plaatsen in een document of spreadsheet, kun je een Google-formulier maken om feedback te verzamelen. Lees hoe je een Google-formulier maakt.
  • Als je een kopie van een document maakt, laat opgeloste opmerkingen en suggesties er dan uit. Lees hoe je een kopie maakt.
  • Verwijder oudere informatie of verplaats gegevens naar een nieuw document.
  • Vraag kijkers het document te sluiten als ze het niet gebruiken.
  • Neem in een gepubliceerd document alleen de belangrijkste informatie op. Kortere documenten worden sneller geladen.
  • Beperk het aantal mensen met bewerkingsrechten voor het document.
  • Als je informatie verzamelt uit meerdere documenten, maak dan een nieuw, alleen-lezen document. Dit kun je vervolgens met een groot aantal mensen delen.

Beperken hoe een bestand wordt gedeeld

Kiezen of mensen een bestand mogen bekijken, reageren of bewerken

Als je een bestand met iemand deelt, kun je het toegangsniveau van die persoon kiezen:

• Kijker: Mensen kunnen het bestand wel bekijken, maar niet wijzigen of met anderen delen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties plaatsen, maar het bestand niet wijzigen of met anderen delen.
  • Bewerker: Mensen kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen, en het bestand met anderen delen.
Algemene toegang voor bestanden wijzigen

Je kunt uitgebreide toegang tot je bestand toestaan. Deze opties zijn afhankelijk van het soort Google-account dat je gebruikt: via je werk, via je school of Gmail.

• Openbaar: Iedereen kan op Google zoeken en het bestand openen, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Iedereen met de link: Iedereen die de link heeft, kan het bestand gebruiken, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Beperkt: Alleen mensen met toegang kunnen het bestand openen.