Bestanden delen vanuit Google Drive

Je kunt de bestanden en mappen die je opslaat in Google Drive met iedereen delen.

Als je een bestand vanuit Google Drive deelt, kun je zelf bepalen of andere mensen het mogen bewerken, erop mogen reageren of het alleen mogen bekijken. Het programmabeleid van Google Drive is van toepassing als je content deelt vanuit Google Drive.

Stap 1: Zoek het bestand dat je wilt delen

Eén bestand delen

1. Ga op je computer naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  3. Klik op Delen Share.
Meerdere bestanden delen
  1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Houd shift ingedrukt op je toetsenbord en selecteer 2 of meer bestanden.
  3. Klik rechtsboven op Delen Share.

Bekijk hoe je bestanden aan een map toevoegt en de hele map deelt.

Google-formulieren sturen en delen

Google-formulieren hebben andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.

Stap 2: Kies met wie je wilt delen en hoe anderen je bestand kunnen gebruiken

Delen met specifieke mensen
Belangrijk: Als je een Google-account via je werk of school gebruikt, kun je misschien geen bestanden buiten je organisatie delen.
  1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Selecteer het bestand dat je wilt delen en dan Delen Add approver .
  3. Geef het e-mailadres op waarmee je het bestand wilt delen. Als je een werk- of schoolaccount gebruikt, zie je misschien voorgestelde ontvangers om mee te delen.
    • Tip: Als je geen voorgestelde ontvangers wilt zien, ga je naar de Drive-instellingen Instellingen. Vink Voorgestelde ontvangers tonen in het dialoogvenster voor delen uit.
  4. Bepaal wat mensen kunnen doen met het bestand. Selecteer één optie:
    • Kijker
    • Reageerder
    • Bewerker
  5. Als je een geschikt werk- of schoolaccount gebruikt, klik je op Vervaldatum toevoegen om een vervaldatum toe te voegen.
  6. Als je het bestand deelt, krijgt elk e-mailadres een e-mail:
    • Optioneel: Voeg een bericht toe aan de e-mailmelding.
    • Haal het vinkje weg als je mensen niet op de hoogte wilt brengen.
  7. Klik op Sturen of Delen.
Delen met een groep specifieke mensen

Delen met een Google-groep

Je kunt bestanden delen met Google-groepen in plaats van met specifieke mensen. Je kunt het volgende doen:

• Een lid aan een groep toevoegen: die persoon krijgt toegang tot de bestanden en mappen van de groep.
  • Een lid uit een groep verwijderen: die persoon verliest de toegang tot de bestanden en mappen van de groep.

Zo deel je een bestand met je Google-groep:

1. Maak een Google-groep.
  2. Voeg leden toe aan je groep.
  3. Deel het bestand met je groep.

Tip: Je ziet een bestand pas in de map Gedeeld met mij nadat je het bestand hebt geopend via een uitnodiging of link.

Delen met een chatruimte

Als je bestanden wilt delen met een chatruimte, kun je de betreffende bestanden toevoegen aan de chatruimte.

Zo voeg je een Drive-bestand toe aan een chatruimte:

Optie 1:

1. Ga op je computer naar Google Chat.
  2. Selecteer de chatruimte waarmee je het bestand wilt delen.
  3. Klik linksonder op het integratiemenu  en dan Drive "".
  4. Selecteer het bestand dat je wilt delen met een chatruimte.
  5. Klik op Invoegen.

Optie 2:

1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt delen met een chatruimte.
  3. Klik op Link ophalen en dan Link kopiëren en dan Klaar.
  4. Ga naar Google Chat.
  5. Selecteer de chatruimte waarmee je het bestand wilt delen.
  6. Plak de gekopieerde link in het berichtveld.

Tips:

• Als je een bestand naar een chatruimte stuurt, zie je een toegangsverzoek.
    • Als je de chatruimte toegang geeft, krijgen mensen die later deelnemen aan de ruimte ook toegang tot de gedeelde bestanden.
  • Als mensen een chatruimte verlaten, hebben ze geen toegang meer tot de bestanden in die chatruimte als ze geen deelrechten hebben:
    • als individu of
    • als lid van een andere groep.
  • Als je bestandstoegang wilt geven, heb je bewerkingsrechten nodig voor het bestand dat je wilt delen.

Bekijk hoe anderen bestanden kunnen bekijken, kunnen bewerken of erop kunnen reageren.

Een vervaldatum toevoegen

De functie voor vervaldatums is alleen beschikbaar voor geschikte werk- of schoolaccounts.

Je bent momenteel niet ingelogd.

Inloggen op je werk- of schoolaccount

Algemene toegang tot het bestand toestaan

Je kunt kiezen of je bestand beschikbaar moet zijn voor iedereen of alleen voor mensen met toegang. Als je toegang geeft aan iedereen met de link, is er geen toegangsbeperking voor je map.

1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of Delen Share.
  3. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Omlaag.
  4. Kies wie toegang heeft tot het bestand.

1. Selecteer Kijker, Reageerder of Bewerker. Hiermee bepaal je wat mensen kunnen doen met het bestand.
  2. Klik op Klaar.
Een bestand openbaar delen
  1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of Delen Share.
  3. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Omlaag.
  4. Kies Iedereen met de link.
  5. Als je wilt bepalen welke rol mensen hebben, selecteer je Kijker, Reageerder of Bewerker.
  6. Klik op Link kopiëren.
  7. Klik op Klaar.
  8. Plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.

Mensen die niet zijn ingelogd op een Google-account, worden als anonieme dieren weergegeven in je bestandBekijk meer informatie over anonieme dieren.

Een bestand met veel mensen delen en eraan samenwerken

Je kunt een Google-document, -spreadsheet of -presentatie via maximaal 100 geopende tabbladen of apparaten bewerken. Als er meer dan 100 instanties van het bestand zijn geopend, kunnen alleen de eigenaar en bepaalde gebruikers met rechten voor bewerken het bestand bewerken.

Een bestand met een groot publiek delen en eraan samenwerken:

Het bestand publiceren

• Als het nodig is dat veel mensen tegelijk een bestand kunnen bekijken, kun je het publiceren en een link maken die je vervolgens deelt. Je kunt bewerkingsrechten geven aan de personen die het bestand moeten kunnen bewerken of erop moeten kunnen reageren. Lees hoe je een bestand publiceert
  • Als je een bestand publiceert, wordt het zichtbaar voor iedereen op het web, iedereen in je organisatie of een groep mensen in je organisatie, afhankelijk van je accountinstellingen. Wees daarom voorzichtig als je persoonlijke of gevoelige informatie publiceert.
  • Als je een bestand van internet wilt verwijderen, moet je het publiceren van dat bestand stoppen. Lees hoe je stopt met het publiceren van een bestand.
  • Als je een bestand niet meer wilt delen met bijdragers, kun je hier lezen hoe je de rechten voor delen wijzigt.

Een Google-site maken

• Maak een Google-site om informatie te delen met veel mensen.Aan deze site kun je documenten, spreadsheets en presentaties toevoegen, die vervolgens door een groot aantal gebruikers kunnen worden bekeken. Lees hoe je documenten toevoegt aan een site.
  • Als je veel verkeer naar je site verwacht, publiceer je het document eerst in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties en voeg je vervolgens de gepubliceerde URL toe aan je Google-site. Lees hoe je een bestand publiceert.

Feedback verzamelen met Google Formulieren

• Als je veel informatie moet verzamelen, maak je een Google-formulier. Reacties worden opgenomen in een Google-spreadsheet. Geef alleen bewerkingsrechten aan mensen die met de reacties aan de slag gaan. Als je de reacties zichtbaar wilt maken voor meer dan honderd mensen, publiceer je de spreadsheet op internet en maak je een link die je vervolgens deelt. Lees hoe je een bestand publiceert.

Problemen oplossen met documenten die met veel mensen zijn gedeeld

Als een document dat met veel mensen is gedeeld, vastloopt of te langzaam wordt geüpdatet, probeer je de volgende tips om het probleem te verhelpen:

• In plaats van mensen reacties te laten plaatsen in een document of spreadsheet, kun je een Google-formulier maken om feedback te verzamelen. Lees hoe je een Google-formulier maakt.
  • Als je een kopie van een document maakt, laat opgeloste opmerkingen en suggesties er dan uit. Lees hoe je een kopie maakt.
  • Verwijder oudere informatie of verplaats gegevens naar een nieuw document.
  • Vraag kijkers het document te sluiten als ze het niet gebruiken.
  • Neem in een gepubliceerd document alleen de belangrijkste informatie op. Kortere documenten worden sneller geladen.
  • Beperk het aantal mensen met bewerkingsrechten voor het document.
  • Als je informatie verzamelt uit meerdere documenten, maak dan een nieuw, alleen-lezen document. Dit kun je vervolgens met een groot aantal mensen delen.

Beperken hoe een bestand wordt gedeeld

Kiezen of mensen een bestand mogen bekijken, reageren of bewerken

Als je een bestand met iemand deelt, kun je het toegangsniveau van die persoon kiezen:

• Kijker: Mensen kunnen het bestand wel bekijken, maar niet wijzigen of met anderen delen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties plaatsen, maar het bestand niet wijzigen of met anderen delen.
  • Bewerker: Mensen kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen, en het bestand met anderen delen.
Algemene toegang voor bestanden wijzigen

Je kunt uitgebreide toegang tot je bestand toestaan. Deze opties zijn afhankelijk van het soort Google-account dat je gebruikt: via je werk, via je school of Gmail.

• Openbaar: Iedereen kan op Google zoeken en het bestand openen, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Iedereen met de link: Iedereen die de link heeft, kan het bestand gebruiken, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Beperkt: Alleen mensen met toegang kunnen het bestand openen.