Bestanden delen vanuit Google Drive

Je kunt de bestanden en mappen die je opslaat in Google Drive met iedereen delen.

Als je een bestand vanuit Google Drive deelt, kun je zelf bepalen of andere mensen het mogen bewerken, erop mogen reageren of het alleen mogen weergeven.Het programmabeleid van Google Drive is van toepassing als je content deelt vanuit Google Drive.

Stap 1: Zoek het bestand dat je wilt delen

Eén bestand delen

1. Ga op je computer naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  3. Klik op Delen of op het icoon Delen Share.
Meerdere bestanden delen
  1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Houd Shift ingedrukt op je toetsenbord en selecteer twee of meer bestanden.
  3. Klik rechtsboven op Delen Share.

Lees meer informatie over hoe je bestanden aan een map toevoegt en de hele map deelt.

Google-formulieren sturen en delen

Google-formulieren hebben andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.

Stap 2: Kies met wie je wilt delen en hoe anderen je bestand kunnen gebruiken

Delen met specifieke mensen

1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of op het icoon Delen Share.
  3. Geef onder 'Delen met mensen en groepen' het e-mailadres op waarmee je wilt delen.
    • Belangrijk: Als je deelt met een e-mailadres dat geen Google-account is, kan de ontvanger het bestand alleen weergeven.
  4. Als je wilt wijzigen wat mensen met je document kunnen doen, klik je aan de rechterkant op de pijl-omlaag Omlaag en dan Kijker, Reageerder of Bewerker.
  5. Kies ervoor om mensen op de hoogte te brengen.
    • Als je mensen wilt laten weten dat je een document met hen hebt gedeeld, vink je het vakje naast 'Mensen op de hoogte brengen' aan. Als deze optie is ingeschakeld, wordt elk opgegeven e-mailadres opgenomen in de e-mail.
    • Vink het selectievakje uit als je mensen niet op de hoogte wilt brengen.
  6. Klik op Delen of op Verzenden.
Een link naar het bestand delen

Je kunt andere mensen een link naar je bestand sturen, zodat iedereen met de link het kan gebruiken. Als je een link naar een bestand deelt, wordt je naam weergegeven als eigenaar van het bestand.

1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of op het icoon Delen Share en dan Link ophalen.
  3. Klik onder 'Link ophalen' op de pijl-omlaag Omlaag.
  4. Kies met wie je het bestand wilt delen.

1. Selecteer Kijker, Reageerder of Bewerker. Hiermee bepaal je wat mensen met het bestand kunnen doen als je het deelt.
  2. Klik op Link kopiëren en dan Klaar.
  3. Kopieer en plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.
Een bestand openbaar delen
  1. Selecteer het bestand dat je wilt delen.
  2. Klik op Delen of op het icoon 'Delen' Share en dan Link ophalen.
  3. Klik onder 'Link ophalen' op Wijzigen in 'Iedereen met de link'.
  4. Als je wilt bepalen wat mensen met je openbare link kunnen doen als je deze deelt, selecteer je Kijker, Reageerder of Bewerker.
  5. Klik op Klaar.
  6. Kopieer de link en plak deze in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.

Mensen die niet zijn ingelogd op een Google-account, worden als anonieme dieren weergegeven in je bestand.Meer informatie over anonieme dieren

Een bestand met meer dan honderd mensen delen en er samen aan werken

Er kunnen maximaal honderd mensen tegelijk een Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand bekijken, bewerken of erop reageren. Als een bestand door meer dan honderd mensen wordt geopend, kunnen alleen de eigenaar en bepaalde gebruikers met bewerkingsrechten wijzigingen aanbrengen in het bestand.

Kies uit de volgende opties om een bestand met meer dan honderd mensen te delen en er samen aan te werken:

Het bestand publiceren

Een Google-site maken

Feedback verzamelen met Google Formulieren

• Als je veel informatie moet verzamelen, maak je een Google-formulier. Reacties worden opgenomen in een Google-spreadsheet. Geef alleen bewerkingsrechten aan mensen die met de reacties aan de slag gaan. Als je de reacties zichtbaar wilt maken voor meer dan honderd mensen, publiceer je de spreadsheet op internet en maak je een link die je vervolgens deelt. Meer informatie over hoe je een bestand publiceert

Problemen oplossen met documenten die met veel mensen zijn gedeeld

Als een document dat met veel mensen is gedeeld, vastloopt of te langzaam wordt geüpdatet, probeer je de volgende tips om het probleem te verhelpen:

• In plaats van mensen reacties te laten plaatsen in een document of spreadsheet, kun je een Google-formulier maken om feedback te verzamelen. Meer informatie over hoe je een Google-formulier maakt
  • Als je een kopie van een document maakt, laat opgeloste opmerkingen en suggesties er dan uit. Meer informatie over hoe je een kopie maakt
  • Verwijder oudere informatie of verplaats gegevens naar een nieuw document.
  • Vraag kijkers het document te sluiten als ze het niet gebruiken.
  • Neem in een gepubliceerd document alleen de belangrijkste informatie op. Kortere documenten worden sneller geladen.
  • Beperk het aantal mensen met bewerkingsrechten voor het document.
  • Als je informatie verzamelt uit meerdere documenten, maak dan een nieuw, alleen-lezen document. Dit kun je vervolgens met een groot aantal mensen delen.

Beperken hoe een bestand wordt gedeeld

Kiezen of mensen mogen weergeven, reageren of bewerken

Als je een bestand met anderen deelt, bepaal je zelf wat ze met het bestand kunnen doen.

• Kijker: Mensen kunnen het bestand wel weergeven, maar niet wijzigen of met anderen delen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties plaatsen, maar het bestand niet wijzigen of met anderen delen.
  • Bewerker: Mensen kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen, en het bestand met anderen delen.
Wijzigen met wie je link wordt gedeeld

Als je een link naar een bestand deelt, kun je zelf bepalen op welke schaal het bestand wordt gedeeld. Deze opties zijn afhankelijk van het soort Google-account dat je gebruikt: via je werk, via je school of Gmail.

• Openbaar: Iedereen kan op Google zoeken en het bestand openen, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Iedereen met de link: Iedereen die de link heeft, kan het bestand gebruiken, zonder in te loggen op het eigen Google-account.
  • Beperkt: Alleen mensen met wie je het bestand deelt, kunnen het gebruiken.