Bestanden delen vanuit Google Drive

Je kunt de bestanden en mappen die je opslaat in Google Drive met iedereen delen.

Wanneer je iets in Google Drive deelt, kun je zelf bepalen of andere mensen het bestand kunnen bewerken, erop kunnen reageren of alleen kunnen weergeven.

Opmerking: Als je een Microsoft Office-bestand samen met anderen wilt bewerken, moet je het bestand eerst converteren naar een Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand.

Stap 1: Zoek het bestand dat je wilt delen

Eén bestand delen

1. Ga op een computer naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  3. Klik op Delen of op het deelpictogram Mensen toevoegen.
Meerdere bestanden delen
  1. Ga op een computer naar drive.google.com.
  2. Houd Shift ingedrukt op je toetsenbord en selecteer twee of meer bestanden.
  3. Klik rechtsboven op Delen Mensen toevoegen.

Lees meer informatie over het toevoegen van bestanden aan een map en het delen van de hele map.

Stap 2: Kies met wie je wilt delen en hoe anderen je bestand kunnen gebruiken

Delen met specifieke mensen

1. Geef bij Mensen het e-mailadres op waarmee je wilt delen.
    • Opmerking: Als je deelt met een e-mailadres dat geen Google-account is, kan de ontvanger het bestand alleen weergeven.
  2. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag om te kiezen wat iemand met je bestand kan doen.
  3. Als je geen e-mail wilt verzenden, schakel je 'Mensen op de hoogte brengen' uit.
  4. Klik op Verzenden.
Een link naar het bestand delen

Je kunt andere mensen een link naar je bestand sturen, zodat iedereen met de link het kan gebruiken.

1. Klik rechtsboven op Deelbare link ophalen.
  2. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast 'Iedereen met de link'.
  3. Kopieer en plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.
Een bestand openbaar delen

Als je wilt dat iedereen op internet het bestand kan zoeken, vinden en openen, kun je het openbaar delen.

1. Klik op Deelbare link ophalen.
  2. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast 'Iedereen met de link'.
  3. Klik op Meer en vervolgens Aan - Openbaar op internet.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Klik op Gereed.

Mensen die niet zijn ingelogd bij een Google-account worden als anonieme dieren weergegeven in je bestand. Meer informatie over anonieme dieren.

Beperken hoe een bestand wordt gedeeld

Kiezen wat mensen kunnen doen: weergeven, reageren of bewerken

Wanneer je een bestand met anderen deelt, kun je zelf bepalen wat ze met het bestand kunnen doen.

• Weergeven: Mensen kunnen het bestand wel weergeven, maar niet wijzigen of met anderen delen.
  • Reageren: Mensen kunnen opmerkingen en suggesties plaatsen, maar het bestand niet wijzigen of met anderen delen.
  • Bewerken: Mensen kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen, en het bestand met anderen delen.
Wijzigen met wie je link wordt gedeeld

Wanneer je een link naar een bestand deelt, kun je zelf bepalen hoe breed het bestand wordt gedeeld. Deze opties zijn afhankelijk van het Google-account dat je gebruikt: voor je werk, je school of Gmail.

• Aan - Openbaar op internet: Iedereen kan op Google je bestand opzoeken en openen, zonder in te loggen op een Google-account.
  • Aan - Iedereen met de link: Iedereen die de link heeft, kan je bestand openen, zonder in te loggen op een Google-account.
  • Uit - Specifieke mensen: Alleen mensen met wie je het bestand deelt, kunnen het gebruiken.
Met hoeveel mensen kun je delen?
  • Tot 100 mensen kunnen tegelijkertijd bewerken en reageren.
  • Een bestand kan door meer dan 100 mensen worden bekeken, maar het is gemakkelijker om het bestand te publiceren en een link te maken. Meer informatie over het publiceren van een bestand.
  • Een bestand kan met maximaal 200 mensen of groepen worden gedeeld. Als je een bestand met meer dan 200 mensen wilt delen, voeg je het toe aan een Google-groep en deel je het bestand met de groep.
  • Als je een map met veel mensen deelt, kan het enige tijd duren voordat iedereen deze kan gebruiken.

Wil je een spreadsheet gebruiken om informatie te verzamelen, bekijk dan deze informatie over het maken van een Google-formulier. Meer informatie over hoe gegevens worden verzameld.