Näytönlukuohjelman käyttäminen Google Driven kanssa

Tallenna, jaa ja yhteiskäytä tiedostoja ja kansioita mobiililaitteella, tabletilla tai tietokoneella Google Driven avulla.

Tässä artikkelissa on paljon sisältöä. Pääset nopeasti haluamaasi osioon valitsemalla sopivan vaihtoehdon:

• Näin pääset alkuun
  • Google Driven yleisten toimintojen käyttäminen näytönlukuohjelman avulla
    • Tiedoston avaaminen
    • Listanäkymän asettelun muuttaminen
    • Median toistaminen
    • Tiedostoehdotusten käyttäminen
    • Listanäkymän sisällön muuttaminen
    • Tiedostojen hakeminen
    • Näin löydät tiedostot nopeasti
    • Kansioiden ja tiedostojen luominen
    • Tiedostojen ja kansioiden järjestäminen
    • Tiedostojen ja kansioiden jakaminen
    • Asetusten muuttaminen
    • Ohjeiden hakeminen

Näin pääset alkuun

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Jos käytät tietokonetta, Google Drive toimii parhaiten näillä selaimilla ja näytönlukuohjelmilla:

Alusta

Selain

Näytönlukuohjelma

Chrome-käyttöjärjestelmä

Chrome

ChromeVox

Windows

Chrome (suositeltu)

Firefox

JAWS tai NVDA

Mac

Chrome (suositeltu)

Safari

VoiceOver

Getting started with Google Drive using a screen reader

Tästä videosta näet, miten pääset alkuun Google Driven käytössä NVDA:n ja Firefoxin avulla.

Drive-työpöytäsovelluksen automaattinen synkronointi

Voit synkronoida tietokoneella olevia Drive‑tiedostoja automaattisesti verkossa olevien Drive-tiedostojen kanssa.

Kun olet asentanut Drive-työpöytäsovelluksen, siirry tietokoneen Google Drive ‑kansioon. Käytä normaaleja näytönlukuohjelman näppäinyhdistelmiä.

Tiedostoon tai kansioon siirtyminen:

1. Kirjoita tiedoston tai kansion nimen ensimmäinen kirjain.
  2. Leikkaa ja liitä tiedostoja kansioiden välillä.

Lue lisää Drive-työpöytäsovelluksen asentamisesta.

Google Docs, Sheets ja Slides

Kun olet vasta aloittamassa Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Formsin käyttöä, tutustu tarkemmin Docs-editoreiden käyttöön näytönlukuohjelmalla.

Google Driven kanssa toimivat näytönlukuohjelmat Androidilla

Voit käyttää Drivea Android-laitteella saavutettavuusominaisuuksien, kuten TalkBackin, BrailleBackin ja kytkimen käytön, kanssa.

Jos käytät USB- tai Bluetooth-näppäimistöä Android-laitteella, voit käyttää pikanäppäimiä. Lue lisää Driven pikanäppäimistä.

Jos käytät TalkBackia:

• Näin avaat Drive-tiedoston:
  1. Kohdista tiedostoon napauttamalla tai pyyhkäisemällä.
  2. Voit avata tiedoston kaksoisnapauttamalla.
  • Näin suoritat muita toimintoja, kuten tiedostojen uudelleennimeäminen tai siirtäminen:
  1. Kohdista tiedostoon napauttamalla tai pyyhkäisemällä.
  2. Valitse tiedosto kaksoisnapauttamalla ja koskemalla pitkään.
  3. Valitse yläpalkista Lisää toimintoja.
  4. Valitse vaihtoehto.

Lue lisää Androidin saavutettavuuden ohjekeskuksesta.

Google Driven kanssa toimivat näytönlukuohjelmat iOS:llä

Voit käyttää Drivea iPhonella tai iPadilla VoiceOver-näytönlukuohjelman kanssa.

Laita VoiceOver päälle seuraavasti:

1. Avaa iPhonen tai iPadin Asetukset.
  2. Napauta Yleiset ja sitten Käyttöapu ja sitten VoiceOver.
  3. Laita VoiceOver päälle.

Lue lisää: Apple accessibility on iPhone.

Google Driven käyttäminen verkkosovelluksena

Suosittelemme asettamaan näytönlukuohjelman käyttämään Google Drivea verkkosovelluksena verkkosivun sijaan.

Kun käytät Google Drivea verkkosovelluksena, voit liikkua siinä helpommin Google Driven pikanäppäinten avulla. Esimerkkejä:

• Jos haluat luoda kohteita, avaa Uusi-valikko painamalla c.
  • Aloita Drive-haku painamalla /.
  • Siirry tiedostonavigoinnin alueelle painamalla g ja sitten n.

Näytönlukuohjelman käyttöönotto Google Drivea varten

Ota näytönlukuohjelma käyttöön seuraavasti:

• JAWS: Poista virtuaalinen kohdistin käytöstä painamalla Insert + z, kunnes virtuaalinen kohdistin on poissa päältä.
  • NVDA: Siirry tarkennustilaan painamalla Insert + välilyönti.
  • ChromeVox: Varmista, että kiinnitetty tila on poissa päältä. Saat sen pois päältä painamalla hakunäppäintä kahdesti.
  • VoiceOver: Varmista, että QuickNav on poissa päältä. Paina vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä, kunnes VoiceOver sanoo "QuickNav Off" (QuickNav poissa päältä).

Google Driven avaaminen

Siirry selaimella osoitteeseen drive.google.com.

Google Driven käyttöliittymän kuvaus

Google Drivessa on seitsemän pääaluetta:

• Näytön yläreuna: Tällä alueella on seuraavat toiminnot:
    • Kansioiden tai tiedostojen haku Drivesta
    • Tuen pyytäminen
    • Muiden sovellusten avaaminen
    • Aktiivisen tilin vaihtaminen
    • Kansioiden ja tiedostojen luominen
  • Saavutettavuusvalikko, joka sisältää seuraavat:
    • Siirry pääsisältöön ‐painike
    • Pikanäppäimet-painike
    • Saavutettavuutta koskevan palautteen painike
  • Vasen navigointipaneeli: Tällä alueella voi vaihtaa päänäkymäksi jonkin seuraavista:
    • Tärkeimmät: Kaikki priorisoidut tai äskettäin päivitetyt kohteet.
    • Oma Drive: Drive, joka sisältää luomasi ja muilta lisätyt kohteet (tiedostot, kansiot ja pikakuvakkeet).
    • Jaetut Drivet: Organisaation omistamat ja Tiimin Driveen tallennetut tiedostot ja kansiot.
    • Tietokoneet: Pääsy paikallisiin tiedostoihin ja kansioihin, jos synkronoit tietokoneen kansioita.
    • Jaettu minulle: Sinulle jaetut tiedostot ja kansiot.
    • Viimeisimmät: Äskettäin avatut tiedostot.
    • Tähdellä merkitty: Tähdellä merkityt tiedostot ja kansiot.
    • Roskakori: Poistamasi tiedostot ja kansiot.
    • Tallennustila: Tiedostot ja niiden koot. Tämä sisältää myös pääsyn varmuuskopioihin.
  • Tiedosto- ja kansiolista: Tämä on pääalue, joka sisältää listan kansioista ja tiedostoista. Listan sisältö määräytyy vasemmalla navigointialueella tehdyn valinnan mukaan.
    • Tärkeää: Kohteet voivat näkyä ruudukko- tai listamuodossa. Oma Drive ‑näkymässä on ehdotettujen tiedostojen osio.
  • Yläpalkki ja painikkeet: Tällä alueella voit muuttaa näkymää ja muita asetuksia.
  • Näytä tiedot: Tällä alueella on tietoja valittuna olevasta kansiosta tai tiedostosta. Alueella on Tietoja- ja Toiminta-osiot.
  • Oikea sivupalkki: Kun tämä alue on laajennettu, pääset sen kautta nopeasti muihin Google-sovelluksiin, kuten Keepiin, Tasksiin ja Yhteystietoihin.

Pikanäppäimet Google Drivessa

Google Drivessa on monia pikanäppäimiä, joiden avulla voit siirtyä ja käyttää toimintoja.

Tässä on muutamia käytettävissä olevia pikanäppäimiä:

Toiminto

Näppäimet

Katso kaikki pikanäppäimet

Ctrl + / tai CMD + /

Valikot

Toiminto

Näppäimet

Avaa luontivalikko

c

Avaa toimintovalikko

A tai vaihto+ F10

Avaa asetusvalikko

t

Avaa Oman Driven tiedosto- ja kansiotoimintovalikko

f

Siirtyminen

Toiminto

Näppäimet

Siirry tiedostolistaan

g ja sitten l

Siirry vasemman navigointipaneelin kansioihin tai näkymiin

g ja sitten n tai g ja sitten f

Tietoja-välilehti päälle/pois

d

Toiminta-välilehti päälle/pois

i

Vaihda lista- tai ruudukkonäkymään

v

Kohteiden luominen

Toiminto

Näppäimet

Luo Google-dokumentti

Vaihto + t

Luo Google-taulukko

Vaihto + s

Luo Google-esitys

Vaihto + p

Luo kansio

Vaihto + f

Lataa kansio palveluun

Vaihto + i

Lataa tiedosto palveluun

Vaihto + u

Pikanäppäinten perusteet

• Avaa valikko painamalla siihen liittyvää kirjainta:
    • a viittaa toimintoihin.
    • c viittaa luomiseen.
    • t viittaa asetuksiin.
  • Siirry haluamallesi alueelle painamalla ensin pikanäppäintä g ja sen jälkeen toista kirjainta. Esimerkiksi painamalla g ja sitten l pääset nykyisten tiedostojen tai kansioiden listaan.
  • Voit luoda kohteita nopeasti luontipikanäppäimillä:
    • Kansio: Vaihto + f.
    • Teksti Google Docsissa: Vaihto + t.
  • Voit avata toimintovalikon käyttöjärjestelmän pikanäppäimillä:
    • Vaihto + F10 tai sovellusnäppäin Windowsissa
    • Haku + m Chrome-käyttöjärjestelmässä
    • a Macissa

Google Driven toimintojen käyttäminen näytönlukuohjelman avulla

Tiedoston avaaminen

1. Avaa Drive selaimessa siirtymällä osoitteeseen drive.google.com.
  2. Etsi haluamasi tiedosto nuolinäppäimillä.
    • Jos valittuna on listanäkymä, käytä ylä- ja alanuolia.
    • Jos valittuna on ruudukkonäkymä, käytä ylä- ja alanuolia sekä vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä.
  3. Avaa valittu kohde painamalla Enter.
    • Kansiot: Avaa kansiossa olevien tiedostojen lista.
    • Tiedostot:
      • Docs-, Sheets-, Slides- ja muut Workspace-tiedostot avautuvat uudelle selainvälilehdelle.
      • Muut tiedostot avautuvat järjestelmätasolla tai valitsemassasi kolmannen osapuolen sovelluksessa.
    • Media: Avautuu ponnahdusikkunaan samalle selainvälilehdelle.

Vinkki: Voit palata ylätason kansioon seuraavilla tavoilla:

• Windows ja ChromeOS: Paina Alt + vasen nuoli.
  • Kaikki alustat: Paina g ja sitten p.

Listanäkymän asettelun muuttaminen

Tiedostot voi näkyä tiedostolistalla lista- tai ruudukkonäkymässä.

• Listanäkymä: Kullakin rivillä näkyy yksi tiedosto. Näkyvissä on enemmän määritteitä, kuten viimeisin muokkaaja ja päivämäärä.
  • Ruudukkonäkymä: Kullakin rivillä on useita tiedostoja. Vain nimi ja tiedostotyyppi ovat näkyvissä.

Voit siirtyä näkymästä toiseen seuraavilla tavoilla:

• Paina v.
  • Siirry sarkaimella lista- tai ruudukkonäkymäpainikkeeseen ja paina sitten Enter.

Lajittelujärjestys:

1. Siirry Käänteinen lajittelujärjestys ‑painikkeeseen painamalla vaihto + sarkain.
  2. Paina Enter. Huomaa, että tarkennus palaa automaattisesti tiedosto- tai kansiolistaan.

Lajittelussa käytettävä kenttä:

1. Siirry Lajittele nimen mukaan ‐painikkeen valikkoon painamalla ensin vaihto + sarkain kahdesti ja sitten Enter.
  2. Etsi haluamasi lajitteluehdot ylä- ja alanuolinäppäimillä.
  3. Paina Enter. Huomaa, että tarkennus palaa automaattisesti tiedosto- tai kansiolistaan.

Vinkki: Voit siirtää tarkennuksen nopeasti lajittelukenttävalikkoon painamalla r.

Median toistaminen

1. Valitse media, jota haluat toistaa.
  2. Paina Enter.
  3. Kun media on avautunut, seuraavat toiminnot ovat käytettävissä:

Ominaisuus

Toiminto

Keskeytä tai Toista

Tarkenna soittimen ikkunaan ja paina k tai siirry toistopainikkeeseen ja paina Enter- tai välilyöntinäppäintä.

Mykistä

Siirry sarkaimella äänenvoimakkuuspainikkeeseen ja paina välilyönti- tai Enter-näppäintä.

Äänenvoimakkuus

Siirry sarkaimella äänenvoimakkuuspainikkeeseen. Voit

• lisätä äänenvoimakkuutta ylänuolinäppäimellä
  • vähentää äänenvoimakkuutta alanuolinäppäimellä.

Tekstitys

Siirry sarkaimella tekstityspainikkeeseen. Aktivoi toiminto painamalla välilyönti- tai Enter-näppäintä.

Koko näyttö

Paina f tai siirry koko näytön painikkeeseen sarkaimella.

Jos haluat muuttaa media-asetuksia, siirry asetuspainikkeeseen sarkainnäppäimellä. Voit aktivoida seuraavat asetukset Enter- tai välilyöntinäppäimellä:

Ominaisuus

Toiminto

Toistonopeus

Nopeuden voi valita väliltä 0,25–2.

Siirry Muokattu-painikkeeseen nuolinäppäimillä tai painamalla vaihto + sarkain ja valitse omavalintainen nopeus ylä- ja alanuolinäppäimillä. Muuta nopeutta vasemmalla tai oikealla nuolinäppäimellä.

Tekstitykset

Valitse tekstitykset alanuolinäppäimellä.

Painamalla vaihto + sarkain pääset muuttamaan esimerkiksi seuraavia tekstityksen lisäasetuksia:

• Fonttiperhe
  • Fontin väri
  • Fonttikoko
  • Taustaväri
  • Taustan läpinäkymättömyys
  • Ikkunan väri
  • Ikkunan läpinäkymättömyys
  • Ikkunan reunojen tyyli
  • Fontin läpinäkyvyys
  • Nollauspainike

Laatu

Aseta alanuolella videon laaduksi 720p, 360p tai automaattinenja sitten valitse painamalla Enter.

Kuva kuvassa ‑tila

Siirry kuva kuvassa ‐painikkeeseen sarkainnäppäimellä ja aktivoi ominaisuus painamalla välilyönti- tai Enter-näppäintä.

Tiedostoehdotusten käyttäminen

Kun tiedosto- ja kansionäkymänä on Oma Drive, Googlen älykäs järjestelmä ehdottaa sinulle tiedostoja.

1. Siirrä tarkennus ehdotettujen tiedostojen alueelle jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina g ja sitten q.
    • Paina tiedostolistassa ollessasi vaihto + sarkain, kunnes kuulet ehdotusalueen listan.
    • Siirry tiedostolistassa vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä.
  1. Avaa valittu tiedosto painamalla Enter.

Tärkeää: Tiedostoehdotukset näkyvät vain, kun näkymänä on Tärkeimmät tai Oma Drive on juurikansiotasolla.

Listanäkymän sisällön muuttaminen

1. Siirry vasempaan navigointipaneeliin jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina g ja sitten n tai g ja sitten f.
    • Paina vaihto + sarkain useita kertoja, kunnes kuulet vaihtoehdon "Kansiot ja näkymät".
  1. Valitse ylä- ja alanuolilla jokin seuraavista:
    • Tärkeimmät
    • Oma Drive
    • Jaetut Drivet
    • Jaettu minulle
    • Viimeisimmät
    • Tähdellä merkityt
    • Roskakori
    • Tallennustila
  2. Paina Enter.

Tiedostolista muuttuu ja tarkennus siirtyy takaisin tiedostolistaan, ellei valittu näkymä ole jo aktiivisena.

Vinkki: Omassa Drivessa ja jaetuissa Driveissa olevat kohteet ovat puumuodossa.

1. Voit
    • laajentaa puun oikealla nuolinäppäimellä
    • tiivistää puun vasemmalla nuolinäppäimellä
  2. siirtyä puussa ylä- ja alanuolinäppäimillä.

Tiedostojen hakeminen

Tiedostoja voi hakea Google Drivesta kolmella eri tavalla.

• Kirjoita hakukenttään hakuehdot ja paina Enter. Tiedostolistassa ovat nyt tiedostot, jotka vastaavat hakuehtoja.
  • Lisää hakuehdot hakukenttiin ja siirry sitten alanuolella hakuehtoihin perustuviin tuloksiin.
  • Lisää hakuehdot hakuikkunan kautta. Siirry hakupainikkeeseen ja paina Enter. Tiedostolistassa ovat nyt tiedostot, jotka vastaavat hakuehtoja.

Hakukentän käyttäminen

1. Siirrä tarkennus hakukenttään valitsemalla / tai painamalla sarkainta useita kertoja.
  2. Valitse sopiva vaihtoehto:
    • Lisää hakuehdot hakukenttään.
      • Pääset tuloksiin tiedostolistassa seuraavasti:
        • Paina Enter. Tarkennus siirtyy automaattisesti tiedostolistaan.
        • Tutustu hakutuloksiin nuolinäppäimillä.
      • Pääset tuloksiin alanuolen avulla näin:
        • Paina alanuolinäppäintä.
        • Pääset käyttämään kohdetta painamalla Enter.

Tärkeää: Hakuehdot ovat dynaamisia ja voivat koskea tiettyä hakutyyppiä, jolla suodatetaan tiedostoja tai kansioita.

Käytä esimerkiksi seuraavia termejä:

• From:
    • Tietyn käyttäjän tai organisaation lähettämä.
  • To:
    • Lähetetty tietylle käyttäjälle tai organisaatiolle.
  • Owner:
    • Tietyn käyttäjän tai organisaation omistama.
  • Shared:
    • Jaettu tietylle käyttäjälle tai organisaatiolle.

Lue lisää hakutermien suodattamisesta Tiedostojen hakeminen Google Drivesta ‑artikkelista.

Haku-valintaikkunan käyttäminen

1. Tarkenna hakukenttään painamalla /.
  2. Siirry hakuasetusten painikkeeseen ja paina sitten Enter.
  3. Siirry valintaikkunassa ja täytä kentät, joita haluat käyttää haussa.
  4. Käynnistä haku valintaikkunassa jollakin seuraavista tavoista:
    1. Windows- ja Chrome-käyttöjärjestelmä: Paina Ctrl + Enter.
    2. Mac: Paina Cmd + Enter.
    3. Siirry sarkaimella hakupainikkeeseen ja paina sitten Enter.
  5. Tulokset päivitetään tiedostolistaan.

Tiedostoja koskevat tiedot ja toiminta

Tiedostojen ja niihin liittyvän toiminnan tiedot löytyvät näkymästä, jonka voi laittaa päälle tai pois päältä.

1. Valitse tiedosto listasta.
  2. Siirrä tarkennus tietoihin painamalla g ja sitten d.
  3. Tarkennus on välilehtilistassa, joka sisältää Tiedot- ja Toiminta-vaihtoehdot. Valitse haluamasi välilehti vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä. Siirry tietoihin painamalla sarkainta.
    1. Tiedot:
      • Pieni ikkuna, jossa näkyy dokumentin pikkukuva
      • Henkilöt, joilla on pääsy dokumenttiin
      • Järjestelmäominaisuudet, joista näkyvät dokumentin tyyppi, koko, sijainti ja omistaja
    2. Toiminta:
      • Näyttää dokumentin muokkaushistorian

Vinkki: Voit tutkia tietoja ja toimintaa helpommin, kun laitat virtuaalikohdistimen päälle.

• JAWS: Paina Insert + z.
  • NVDA: Valitse vaihtoehto:
    • Siirry selaustilaan painamalla Insert + välilyönti.
  • ChromeVox: Laita kiinnitetty tila pois päältä painamalla hakunäppäintä kahdesti.
  • VoiceOver: Laita QuickNav pois päältä painamalla vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä, kunnes VoiceOver sanoo "QuickNav Off" (QuickNav poissa päältä).

Kun siirryt tälle alueelle, näytönlukuohjelma saattaa vaihtaa virtuaaliseen kohdistimeen.

Näin löydät tiedostot nopeasti

Viimeisimmät-näkymän käyttäminen

Tiedostot, joita olet käyttänyt äskettäin, ovat saatavilla Viimeisimmät-näkymässä.

1. Siirry vasempaan sivupalkkiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina g ja sitten n tai g ja sitten f.
    • Paina vaihto + sarkain useita kertoja, kunnes kuulet vaihtoehdon "Kansiot ja näkymät".
  1. Siirry nuolinäppäimillä Viimeisimmät tiedostot ‑kohtaan.
  2. Paina Enter. Huomaa, että tarkennus siirtyy pääalueelle.

Tähdellä merkitty ‑näkymän käyttäminen

Jos haluat merkitä tiedoston tähdellä löytääksesi sen nopeasti, tee näin:

1. Siirry haluamaasi tiedostoon.
  2. Valitse sopiva vaihtoehto:
    • Merkitse tiedosto tai kansio tähdellä tai poista tähti painamalla s.
    • Jos haluat käyttää toimintovalikkoa, paina a ja käytä sitten nuolia lisätäksesi tähtimerkinnän.

Pääset tähdellä merkittyihin tiedostoihin näin:

1. Siirry vasempaan sivupalkkiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina g ja sitten n tai g ja sitten f.
    • Paina vaihto + sarkain useita kertoja, kunnes kuulet vaihtoehdon "Kansiot ja näkymät".
  2. Siirry nuolilla Tähdellä merkitty ‐kohtaan.
  3. Paina Enter. Tiedostolistassa ovat nyt aiemmin tähdellä merkitsemäsi tiedostot ja kansiot.

Tärkeimmät-näkymän käyttäminen

Tärkeimmät-näkymän Drive sisältää dokumentit, joita on äskettäin muutettu, siirretty tai kommentoitu.

1. Siirry vasemmassa navigointipalkissa nuolilla ylös Tärkeimmät-kohtaan.
  2. Paina Enter.
  3. Siirry haluamaasi tiedostoon oikealla nuolinäppäimellä.
  4. Avaa toimintovalikko painamalla sarkainta. Näkyviin tulee lisää vaihtoehtoja, kuten:
    • Esikatselu
    • Avaa sovelluksessa
    • Jaa
    • Hae linkki
    • Lisää työtilaan
    • Lisää pikakuvake Driveen
    • Merkitse tähdellä
    • Luo kopio
    • Ilmoita väärinkäytöstä
    • Lataa

Kansioiden ja tiedostojen luominen

Kansioiden luominen

1. Avaa uusi valikko jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina c.
    • Paina vaihto + sarkain, kunnes kuulet vaihtoehdon "Uusi-painikkeen valikko", ja paina sitten Enter.
  2. Siirry nuolilla Kansio-valikkokohtaan.
  3. Paina Enter. Näytölle avautuu valikkoikkuna, jossa voit nimetä kansion.
  4. Lisää kansion nimi.
  5. Paina Enter.

Vinkki: Voit luoda kansion nopeasti painamalla vaihto + f.

Tiedostojen luominen

1. Siirry Uusi-painikkeen valikkoon jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina c-pikanäppäintä.
    • Paina vaihto + sarkain, kunnes kuulet vaihtoehdon "Uusi-painikkeen valikko", ja paina sitten Enter.
  2. Valitse luotavan tiedoston tyyppi alanuolella.
  3. Avaa alavalikko painamalla Enter- tai nuolipainiketta.
  4. Valitse tyyppi nuolinäppäimillä.
  5. Paina Enter. Huomaa, että tiedosto luodaan uudelle selainvälilehdelle.

Vinkki: Voit luoda tiedoston nopeasti alla olevien pikanäppäinten avulla:

Tyyppi

Näppäimet

Tiedoston lataus

Vaihto + u

Kansion lataus

Vaihto + i

Google-dokumentti

Vaihto + t

Google Sheets ‑taulukko

Vaihto + s

Esitys

Vaihto + p

Piirros

Vaihto + d

Google-lomake

Vaihto + o

Tiedostojen lataaminen

1. Siirry Uusi-painikkeeseen painamalla c tai vaihto + sarkain, kunnes kuulet vaihtoehdon "Uusi-painikkeen valikko".
  2. Siirry tiedostojen latauspainikkeeseen alanuolinäppäimellä.
  3. Paina Enter.
  4. Lataa tiedosto valitsemalla se tietokoneelta ja painamalla Enter.

Kansioiden lataaminen

1. Siirry Uusi-painikkeeseen painamalla c tai vaihto + sarkain, kunnes kuulet vaihtoehdon "Uusi-painikkeen valikko".
  2. Siirry kansion latauspainikkeeseen alanuolinäppäimellä.
  3. Paina Enter.
  4. Lataa kansio valitsemalla se tietokoneelta ja painamalla Enter.

Kansioiden ja tiedostojen järjestäminen

Tiedoston siirtäminen toiseen kansioon

1. Valitse tiedosto.
  2. Avaa toimintovalikko painamalla a tai vaihto + F10.
  3. Siirry alanuolella kohtaan "Siirrä kohteeseen".
  4. Paina Enter.
    Vinkki: Voit perua siirron milloin tahansa painamalla Escape-näppäintä.
  5. (Valinnainen) Siirtäminen toiseen Driveen:
    1. Siirry vasemmalla nuolella pois Drivesta, johon tiedosto on tällä hetkellä tallennettu.
    2. Siirry ylä- ja alanuolinäppäimillä johonkin seuraavista vaihtoehdoista.
      • Oma Drive
      • Jaetut Drivet
      • Jaettu minulle
      • Tähdellä merkityt
    3. Siirry valittuun Driveen oikealla nuolella.
  6. Valitse ylä- tai alanuolella kansio, johon haluat siirtää tiedoston.
  7. Paina Enter.
  8. (Valinnainen) Uuden kansion luominen:
    1. Siirry Uusi kansio ‐painikkeeseen sarkaimella.
    2. Paina Enter.
    3. Nimeä uusi kansio.
    4. Paina Enter.
  9. Siirry "Siirrä tähän" ‐painikkeeseen sarkaimella, jos haluat siirtää tiedoston valittuun kansioon.
  10. Paina Enter.

Leikepöydän käyttäminen

Voit nyt kopioida tai siirtää tiedostoja ja kansioita leikepöydän avulla:

1. Valitse tiedosto tai kansio.
  2. (Valinnainen) Voit valita useamman kuin yhden kohteen painamalla vaihto + ylä- tai alanuoli.
  3. Paina Ctrl + C, jos haluat kopioida valitut tiedostot tai kansiot, tai Ctrl + X, jos haluat siirtää ne.
  4. Siirry sijaintiin, johon haluat kopioida tai siirtää kohteet.
  5. Viimeistele kopiointi tai siirtäminen painamalla Ctrl + V.
  6. Jos tiedoston tai kansion nimi on jo olemassa, uuden tiedoston tai kansion nimen alkuun lisätään sana "Kopio".

Pikakuvakkeen luominen

Pikakuvake on linkki, joka johtaa johonkin toiseen tiedostoon tai kansioon. Voit käyttää pikakuvakkeita Driveissa ja jaetuissa Driveissa. Pikakuvakkeiden enimmäismäärä on

• 500 pikakuvaketta luomaasi tiedostoa tai kansiota kohti
  • 5 000 pikakuvaketta jonkun muun luomaa tiedostoa tai kansiota kohti.
  1. Valitse tiedosto.
  2. Avaa toimintovalikko painamalla a tai vaihto + F10.
  3. Siirry alanuolella kohtaan "Lisää pikakuvake Driveen".
  4. Paina Enter.
  5. Valitse Drive, johon haluat sijoittaa pikakuvakkeen. Se onnistuu näin:
    1. Poistu Drivesta, johon pikakuvake on tällä hetkellä tallennettu, painamalla vasenta nuolta tai siirtymällä Takaisin-painikkeeseen.
    2. Siirry johonkin seuraavista Driveista siirtääksesi pikakuvakkeen siihen:
      • Oma Drive
      • Jaetut Drivet
    3. Laajenna Drive, johon haluat siirtää pikakuvakkeen, oikealla nuolinäppäimellä.
    4. Siirry sarkaimella Luo-painikkeeseen.
    5. Paina Enter.

Asetusten muuttaminen

1. Siirry asetuksiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Paina ensin Asetukset-painiketta ja paina sitten Enter.
    • Paina t ja sitten Enter.
  2. Valitse sopiva vaihtoehto:
    • Asetukset
      i. Asetuksissa on seuraavat vaihtoehdot:
      • Yleiset asetukset, joissa voit muuttaa seuraavia:
        • Muunna lähetetyt ‑asetukset
        • Kieliasetukset
        • Offline-tilan asetukset
        • Tiheys
        • Ehdotusten asetukset
      • Ilmoitukset-asetus
      • Hallinnoi sovelluksia
    • Lataa Drive-työpöytäsovellus (vain Windows ja Mac)
    • Pikanäppäimet

Asetuksissa siirtyminen: Yleiset

1. Siirry asetuksiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Siirry sarkaimella Asetukset-painikkeeseen ja paina Enter.
    • Paina t ja sitten Enter.
  2. Valitse alanuolinäppäimellä Yleiset-välilehti.
  3. Paina sarkainta.
  4. Voit siirtyä sarkaimella seuraaviin asetuksiin.
    • Tallennustila: Tarkista, paljonko tallennustilaa on kaikkiaan käytetty, ja hallinnoi Google Driven tallennustilaa.
      • Siirry sarkaimella Hallinnoi tallennustilaa ‑kohtaan.
      • Avaa Drive-tallennustilaa kuluttavien tiedostojen data painamalla Enter.
    • Muunna lähetetyt
      • Siirry sarkaimella Muunna lähetetyt ‐valintaruutuun.
      • Paina välilyöntiä, jos haluat merkitä "Muunna lähetetyt tiedostot Google Docs ‐editorin muotoon" ‑ruudun valituksi tai poistaa sen valinnan.
    • Kieli
      • Siirry sarkaimella "Muuta kieliasetuksia" ‐linkkiin.
      • Valitse "Muuta kieliasetuksia" ‐painike painamalla Enter. Siirryt Google-tilien kieliasetuksiin. Siellä voit vaihtaa kieliasetuksen, joka vaikuttaa kaikkiin kyseisellä tilillä käyttämiisi Google-sovelluksiin.
    • Offline-tila
      • Siirry sarkaimella Offline-tilan valintaruutuun.
      • Paina välilyöntiä, jos haluat merkitä "Luo, avaa ja muokkaa uusimpia Google Docs-, Sheets- ja Slides-tiedostoja tällä laitteella offline-tilassa" ‑ruudun valituksi tai poistaa sen valinnan.
    • Tiheys
      • Siirry sarkaimella tiivistettyyn Tiheys-alavalikkoon.
      • Paina Enter.
      • Valitse valikosta haluamasi tiheysasetukset ylä- ja alanuolinäppäimillä. Käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:
        • Tilava: Kuvakkeiden välissä on runsaasti tyhjää tilaa.
        • Väljä: Kuvakkeiden välissä on enemmän tyhjää tilaa kuin tiiviissä mutta vähemmän kuin tilavassa asettelussa.
        • Tiivis: Kuvakkeiden välissä on vähän tyhjää tilaa.
      • Valitse haluamasi asetus painamalla Enter.
    • Ehdotukset:
      • Siirry sarkaimella Ehdotukset-kohdan valintaruutuihin.
        • Näytä tiedostoehdotukset Omassa Drivessa ja jaetuissa Driveissa
        • Näytä tiedostoehdotukset Jaettu minulle ‑osiossa
        • Tee Tärkeimmät-näkymästä etusivu
      • Valitse valintaruutu tai poista sen valinta painamalla välilyöntiä.

Asetuksissa siirtyminen: Ilmoitukset

1. Siirry asetuksiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Siirry sarkaimella Asetukset-painikkeeseen ja paina Enter.
    • Paina t ja sitten Enter.
  2. Valitse Ilmoitukset-välilehti alanuolinäppäimellä.
  3. Paina sarkainta.
  4. Siirry valikon kohtiin sarkaimella.
    • Selain
      1. Siirry sarkaimella Selain-valintaruutuun.
      2. Paina välilyöntiä, jos haluat valita "Lähetä minulle Google Drive ‑kohteita koskevia päivityksiä selaimen kautta" ‑valintaruudun tai poistaa sen valinnan.
    • Sähköposti
      1. Siirry sarkaimella Sähköposti-valintaruutuun.
      2. Paina välilyöntiä, jos haluat valita "Lähetä minulle Google Drive ‑kohteita koskevat päivitykset sähköpostitse" ‑valintaruudun tai poistaa sen valinnan.

Asetuksissa siirtyminen: Hallinnoi sovelluksia

1. Siirry asetuksiin jollakin seuraavista tavoista:
    • Siirry sarkaimella Asetukset-painikkeeseen ja paina Enter.
    • Paina t ja sitten Enter.
  2. Valitse Hallinnoi sovelluksia ‐välilehti alanuolinäppäimellä.
  3. Paina sarkainta.
  4. Siirry valikon kohtiin sarkaimella.
    • Siirry sarkaimella kunkin sovelluksen "Käytä oletuksena" ‑valintaruutuun.
    • Jos haluat poistaa tai asettaa sovelluksen käyttötiedot, paina välilyöntiä merkitäksesi ruudun valituksi tai poistaaksesi sen valinnan.

Ohjeiden hakeminen

1. Siirry Asetukset-kohtaan ja paina sitten vaihto + sarkain siirtyäksesi Tuki-valikon painikkeeseen.
  2. Avaa Ohjeet-valintaikkuna painamalla Enter ja sitten uudelleen Enter.
  3. Valintaikkuna avautuu. Valitse haluamasi kohta ja aktivoi se painamalla Enter-näppäintä:
    1. Hakukenttä: Tekstikenttä, jolla voit hakea vastauksia kysymyksiisi.
    2. Suositut ohjeet: Kenttä, jossa voit liikkua sarkaimella ja josta voit valita toiselle sivulle linkittyvän vastauksen.
    3. Selaa kaikkia artikkeleita
    4. Ohjefoorumi
    5. Lähetä palautetta