Kom i gang med krypterte filer i Disk, Dokumenter, Regneark og Presentasjoner

Alle filer som lastes opp til Disk eller opprettes i Dokumenter, Regneark og Presentasjoner, krypteres under overføring og lagring lokalt med AES256-bit kryptering. For å styrke konfidensialiteten ytterligere kan organisasjonen din tillate at du krypterer Disk-, Dokumenter-, Regneark- og Presentasjoner-filer med Workspace-kryptering på klientsiden. Krypterte filer har enkelte begrensninger i forhold til standardfiler. Du kan også laste opp alle typer Disk-filer, for eksempel PDF-er og Office-filer, som krypterte Disk-filer.

Viktig: Slik krypterer du Disk-, Dokumenter-, Regneark- og Presentasjoner-filer med Workspace-kryptering på klientsiden:

• Du må ha en Workspace-konto.
  • Administratoren din må slå på kryptering på klientsiden.
  • Du må selv bekrefte identiteten din.

Finn ut mer om kryptering

Kryptering er prosessen med å gjøre informasjon om til kode for å beskytte data. Det er bare brukere med administratoraktivert Workspace-kryptering på klientsiden og som har bekreftet identiteten sin, som kan opprette eller kopiere krypterte filer. Alle brukere som den krypterte filen er delt med, kan åpne den med en krypteringsnøkkel som er unik, for den bestemte filen. Vanligvis krypterer Google innholdet ditt både under overføring og når det er lagret, men med kryptering på klientsiden har domenet ditt valgt å legge til et ekstra lag med beskyttelse.

Ting du bør vite om kryptering
  • Domeneadministratoren din har kontroll over hvilke grupper og enkeltpersoner som kan bruke kryptering. Hvis du vil flytte filer til plasseringer der kryptering er slått av, eller slå på denne funksjonen for nye plasseringer, kan du kontakte administratoren din.
  • Administratoren din kan også anbefale at nye filer i Disk, Dokumenter, Regneark og Presentasjoner opprettes med kryptering på klientsiden via forespørsler i appen. Snakk med administratoren din om nødvendig, for å sikre at forventningene til organisasjonen din er forstått.
  • Med kryptering på klientsiden får organisasjonen din et ekstra lag med beskyttelse. Filene dine krypteres fra ende-til-ende og mellom klienter. Google kan ikke dekryptere filene dine. Vær obs på dette:
    • Det kan hende at programmer på datamaskinen din som har de nødvendige tillatelsene, f.eks. Chrome-utvidelser, kan se og trekke ut data fra krypterte filer.
    • Kryptering beskytter ikke filene dine mot tilfeller der andre kan se skjermen din.
  • Det er administratoren din som bestemmer hvor ofte du må logge på igjen for å åpne filer som er kryptert på klientsiden. Kontakt administratoren hvis du må logge på ofte.
Finn ut hva som er annerledes med krypterte filer
  • Det vises en lås ved siden av krypterte filer.
  • Bare én person kan redigere en kryptert fil om gangen. Finn ut hvordan du samarbeider om krypterte filer.
  • For krypterte filer starter automatisk lagring hvert 30. sekund, med mindre enheten er inaktiv eller du utfører en annen handling, for eksempel hvis du deler eller prøver å gå ut av en fil.
    • Hvis du prøver å gå ut av en fil som ikke er lagret, får du en advarsel. Klikk på Avbryt for å unngå å miste endringer som ikke er lagret.
  • Det finnes tre statuser for automatisk lagring:
    • Venter på lagring: Venter på en utløser for automatisk lagring eller nedtellingen på 30 sekunder.
    • Lagrer: Lagring pågår. Du kan fortsette å redigere filen.
    • Lagret i Disk: Du har ikke gjort noen endringer. Versjonen din er oppdatert.
  • Det finnes ulike fremgangsmåter for å opprette krypterte filer. Finn ut hvordan du oppretter eller kopierer krypterte filer.
  • For å få tilgang til krypterte filer kan administratoren din kreve at du logger på en ekstra tjeneste for global pålogging to ganger – én gang for organisasjonens identitetsleverandør og én gang med Google for Disk, Dokumenter, Regneark og Presentasjoner.
  • Du kan skrive ut fra Dokumenter og Regneark, men ikke fra Presentasjoner.
  • Stavekontroll er tilgjengelig på disse språkene for krypterte elementer i Dokumenter og Presentasjoner: amerikansk engelsk, britisk engelsk, fransk, italiensk, spansk og tysk.
  • Stavekontroll er ikke tilgjengelig i Regneark.
  • Du kan eksportere Regneark-filer som Excel-filer. Gå til Fil og så Last ned.
  • Versjonsloggen for krypterte filer inneholder opptil 100 versjoner. Når du har overskredet 100 versjoner, fjernes mindre viktige versjoner automatisk. Navngitte versjoner er ikke tilgjengelig ennå.
  • Krypterte Dokumenter-, Regneark- og Presentasjoner-filer kan maksimalt være på 100 MB. Det er ikke ingen størrelsesbegrensning for krypterte Disk-filer.
  • Maksimalt antall bilder i et dokument er 3000.
  • Ett enkelt bilde er på 1 MB i størrelse.
  • Å laste ned en mappe som inneholder filer med kryptering på klientsiden, påvirker ikke de krypterte filene.
Finn ut hva som ikke er tilgjengelig for krypterte filer

Med krypterte filer kan du ikke

• åpne Microsoft Office i redigeringsmodus for Dokumenter eller Presentasjoner
  • kommentere på Regneark-, Presentasjoner- og Disk-filer
  • bruke mobilappen til å redigere Dokumenter-, Regneark- eller Presentasjoner-filer
  • bruke Regneark-funksjoner med eksterne kall
  • importere Microsoft Office-filer til Dokumenter eller Presentasjoner
  • bruke bestemte verktøy, for eksempel
    • grammatikksjekk
    • oversetting og sammenligning av dokumenter
    • stemmestyrt skriving
    • Tillegg
  • laste ned dokumenter eller presentasjoner
  • bruke filforhåndsvisning for Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner

Lag eller kopier krypterte filer

Viktig: For å lage eller kopiere krypterte filer må

• du være pålogget en jobb- eller skolekonto
  • administratoren din ha slått på kryptering på klientsiden
  • du bekrefte at kontoen din kan opprette filer
Opprett en ny kryptert fil

Velg et alternativ for å opprette et kryptert dokument, et regneark eller en presentasjon:

Fra Google Disk:

1. Gå til drive.google.com.
  2. Øverst til venstre klikker du på Ny .
  3. Hold markøren ved siden av Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner og så klikk på Tom(t) kryptert dokument/regneark/presentasjon.
  4. Klikk på Opprett i vinduet «Nytt kryptert dokument».

I Google Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner:

1. Åpne et Google-dokument, et Google-regneark eller en Google-presentasjon.
  2. Klikk på Fil øverst.
  3. Pek på Ny og så klikk på Ny(tt) kryptert dokument/regneark/presentasjon.
  4. Klikk på Opprett i vinduet «Nytt kryptert dokument».

Tips:

• Hvis administratoren din slår på kryptering på klientsiden som standard, vises «Nytt kryptert dokument», «Nytt kryptert regneark» og «Ny kryptert presentasjon» som det anbefalte alternativet under Fil og så Ny-menyen.
  • Hvis du oppretter en kryptert fil i en delt mappe, har den krypterte filen samme tilgangsnivå som mappen.
  • Hvis alternativene for Tom(t) kryptert dokument/regneark/presentasjon eller Ny(tt) kryptert dokument/regneark/presentasjon ikke er tilgjengelige:
Last opp en ny kryptert fil
  1. Gå til drive.google.com.
  2. Øverst til venstre klikker du på Ny .
  3. Hold markøren over pilen ved siden av Filopplasting og så klikk på Krypter og last opp filen.

Tips:

• Hvis administratoren din slår på kryptering på klientsiden som standard, vises «Krypter og last opp filen» som det anbefalte alternativet i Ny+-menyen.
  • Hvis du laster opp en kryptert fil i en delt mappe, har den krypterte filen samme tilgangsnivå som mappen.
  • Gjør følgende hvis alternativet for kryptering og opplasting av filer ikke er tilgjengelig:
Kopier en kryptert fil

Fra Google Disk:

1. Høyreklikk på en fil.
  2. Klikk på Lag en kopi og så Lag en kopi (bare tilgjengelig for Disk-filer, ikke Google Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner).
  3. Hvis en fil
    • har ekstra kryptering, så du kan også lage en dekryptert kopi
    • ikke har ekstra kryptering – du kan også lage en kryptert kopi

I Google Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner:

1. Åpne en kryptert Google Dokumenter-, Regneark- eller Presentasjoner-fil.
  2. Øverst til venstre klikker du på Fil og så Lag en kopi og så Lag en kopi.
  3. Hvis en fil
    • har ekstra kryptering, så du kan også lage en dekryptert kopi
    • ikke har ekstra kryptering – du kan også lage en kryptert kopi

Tips:

• Hvis administratoren din slår på kryptering på klientsiden som standard, vises Lag en kryptert kopi som det anbefalte alternativet under Fil og så Lag en kopi-menyen.
  • Hvis alternativene for Lag en kryptert kopi eller Lag en dekryptert kopi ikke er tilgjengelige:
    • Bekreft at du er logget på jobb- eller skolekontoen din.
    • Sjekk om administratoren din har slått på kryptering på klientsiden.
Legg til kryptering i dokumenter
  1. Åpne et Google-dokument, et Google-regneark eller en Google-presentasjon.
  2. Øverst klikker du på Fil og så Lag en kopi og så Legg til ekstra kryptering.

Tips:

• Hvis administratoren din slår på kryptering på klientsiden som standard, vises «Lag en kryptert kopi» som det anbefalte alternativet under Fil og så Lag en kopi-menyen.
  • Funksjoner som ikke støttes ved bruk av kryptering på klientsiden, blir statiske eller fjernet.
    • Funksjoner som blir statiske:
      • Sjekklister
      • innebygde tegninger, diagrammer og tabeller
      • tilknyttede skjemaer
      • eksterne datafunksjoner, som GOOGLEFINANCE
      • Tilkoblede ark
      • WordArt
    • Funksjoner som blir fjernet fra dokumentet:
      • Felt for e-signatur
      • kommentarer og forslag
      • beskyttede områder
      • Apps Script og tillegg
  • Gjør følgende hvis Legg til kryptering ikke vises:
    • Sjekk at du er logget på jobb- eller skolekontoen din.
    • Sjekk om administratoren din tillater kryptering på klientsiden.
    • Sjekk at du er oppført som eier av dokumentet i Min disk eller administrator for den delte disken.
    • Bekreft identiteten din. Finn ut hvordan du kobler til identitetsleverandøren din.
Fjern krypteringen fra et dokument
  1. Åpne et Google-dokument, et Google-regneark eller en Google-presentasjon.
  2. Øverst klikker du på Fil og så Lag en kopi og så Fjern ekstra kryptering.

Tips:

• Gjør følgende hvis Fjern ekstra kryptering ikke vises:
    • Sjekk at du er logget på jobb- eller skolekontoen din.
    • Sjekk om administratoren din tillater kryptering på klientsiden.
    • Sjekk at du er oppført som eier av dokumentet i Min disk eller administrator for den delte disken.
    • Bekreft identiteten din. Finn ut hvordan du kobler til identitetsleverandøren din.

Finn ut hvordan du jobber med krypterte Excel-filer i Disk

Du kan jobbe med krypterte Excel-filer på ulike måter. Du kan

• importere Excel-data til Regneark
  • Last ned en kopi av en Regneark-fil i Excel-format.
Finn ut hvordan du importerer Excel-data til Regneark

Du kan importere data fra Excel-filer til en tilgjengelig kryptert Regneark-fil. Excel-filen blir ikke endret selv om du endrer den krypterte Regneark-filen.

1. I Regneark oppretter du en ny eller åpner en tilgjengelig kryptert Excel-fil.
  2. Klikk på Fil og så Importér øverst til venstre.
  3. Velg Excel-filen.
  4. Trykk på Velg.
  5. Velg et importalternativ:
    • Opprett et nytt regneark
    • Sett inn nye ark
  6. Klikk på Importér data.

Tips:

• Du kan bare importere Excel-filer med filetternavnet .xlsx.
  • Når du importerer, ignoreres Excel-funksjoner som ikke støttes i Regneark.
  • Maksimal filstørrelse: 100 MB.
  • Maksimalt antall celler: 10 mill.
  • Maksimalt antall bilder: 3000
Finn ut hvordan du laster ned Regneark-filer som Excel-filer

Du kan laste ned en kopi av en kryptert Regneark-fil i Excel-format.

1. Øverst til venstre i Regneark klikker du på Fil og så Last ned og dekrypter.
  2. Klikk på Microsoft Excel (.xlsx).