Salattujen tiedostojen käytön aloittaminen Drivessa, Docsissa, Sheetsissä ja Slidesissa

Kaikki Driveen ladatut tai Docsissa, Sheetsissä tai Slidesissa luodut tiedostot salataan siirron aikana ja tallennettuna AES256-bittisalauksella. Organisaatiosi voi vahvistaa luottamuksellisten aineistojen suojausta salaamalla Drive-, Docs-, Sheets- ja Slides-tiedostot Workspacen asiakkaan puolen salausavaimella. Salatuissa tiedostoissa on joitakin rajoituksia verrattuna tavallisiin tiedostoihin. Voit myös ladata mitä tahansa Drive-tiedostotyyppejä, kuten PDF- ja Office-tiedostoja, salattuina Drive-tiedostoina.

Tärkeää: Näin voit salata Drive-, Docs-, Sheets- ja Slides-tiedostot Workspacen asiakaspuolen salauksella:

• Sinulla on oltava Workspace-tili.
  • Järjestelmänvalvojan on otettava asiakaspuolen salaus käyttöön.
  • Sinun on todennettava henkilöllisyytesi.

Tietoja salauksesta

Salaus on tietojen koodausprosessi, joka suojaa dataasi. Salattuja tiedostoja voivat luoda ja kopioida vain sellaiset käyttäjät, joille järjestelmänvalvoja on ottanut käyttöön Workspacen asiakaspuolen salauksen ja jotka ovat vahvistaneet henkilöllisyytensä. Kuka tahansa käyttäjä, jolle tiedosto on jaettu, voi päästä salattuun tiedostoon sen yksilöllisellä salausavaimella. Google salaa tavallisesti niin tallennetun kuin siirrettävänkin sisällön, mutta asiakkaan puolen salausavaimen avulla verkkotunnus voi lisätä ylimääräisen suojaustason.

Tietoja salauksesta
  • Verkkotunnuksen järjestelmänvalvoja määrittää ne ryhmät ja henkilöt, jotka voivat käyttää salausta. Jos haluat siirtää tiedostoja sijainteihin, joissa salaus on poissa päältä, tai jos haluat laittaa tämän ominaisuuden päälle uusissa sijainneissa, ota yhteyttä järjestelmänvalvojaan.
  • Järjestelmänvalvoja voi myös suositella sovellusten sisäisillä kehoitteilla, että Driven, Docsin, Sheetsin ja Slidesin uudet tiedostot luodaan asiakaspuolen salauksella. Keskustele tarvittaessa järjestelmänvalvojan kanssa varmistaaksesi, että organisaation odotukset ovat selkeitä molemmille osapuolille.
  • Asiakaspuolen salaus parantaa organisaation suojausta. Tiedostosi salataan päästä päähän ja asiakassovellusten välillä. Google ei voi purkaa tiedostojesi salausta. Muistettavaa:
    • Sellaiset tietokoneesi sovellukset, joille on myönnetty riittävät käyttöoikeudet, saattavat pystyä tarkastelemaan salattuja tiedostoja ja kopioimaan niistä tietoja. Tällaisia sovelluksia voivat olla esimerkiksi Chrome-laajennukset.
    • Salaus ei suojaa tiedostoja henkilöiltä, jotka pääsevät näkemään näyttösi.
  • Järjestelmänvalvoja määrittää, miten usein joudut kirjautumaan uudelleen sisään asiakaspuolen salattujen tiedostojen avaamiseksi. Jos sisäänkirjautumista edellytetään usein, ota yhteyttä järjestelmänvalvojaasi.
Näin salatut tiedostot eroavat muista
  • Salatun tiedoston vieressä näkyy lukkokuvake .
  • Salattua tiedostoa voi muokata vain yksi henkilö kerrallaan. Lue lisää salattujen tiedostojen yhteiskäytöstä.
  • Salattujen tiedostojen automaattinen tallennus alkaa 30 sekunnin välein, ellei laitteesi ole epäaktiivinen tai tehnyt mitään muuta, esimerkiksi jakanut tiedoston tai yrittänyt poistua tiedostosta.
    • Näet varoituksen, jos yrität poistua tallentamattomasta tiedostosta. Jos et halua menettää tallentamattomia muutoksia, valitse Peru.
  • Automaattisen tallennuksen tiloja on kolme:
    • Odotetaan tallentamista: Odottaa automaattisen tallennuksen triggeriä tai 30 sekunnin ajastinta.
    • Tallennetaan: Tallennus on käynnissä. Voit jatkaa tiedoston muokkaamista.
    • Tallennettu Driveen: Et ole tehnyt muutoksia. Versiosi on ajan tasalla.
  • Salattujen tiedostojen luomisessa on erilaisia vaiheita. Lue lisää salattujen tiedostojen luomisesta ja kopioimisesta.
  • Järjestelmänvalvoja voi edellyttää, että päästäksesi käsiksi salattuihin tiedostoihin sinun on kirjauduttava ylimääräiseen SSO-palveluun kahdesti: sekä organisaation tunnistetietojen tarjoajan palvelulla että Googlen avulla Driveen, Docsiin, Sheetsiin ja Slidesiin.
  • Voit tulostaa Docsista ja Sheetsistä mutta et Slidesista.
  • Oikeinkirjoituksen tarkistus salatuille Docs- ja Slides-tiedostoille on käytettävissä amerikanenglanniksi, brittienglanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi ja espanjaksi.
  • Oikeinkirjoituksen tarkistus ei ole käytettävissä Sheetsissä.
  • Voit eksportoida Sheets-tiedoston Excel-tiedostoon. Valitse Tiedosto ja sitten Lataa.
  • Salattujen tiedostojen versiohistoriassa voi olla enintään 100 versiota. Kun versioita on yli 100, vähemmän tärkeät versiot poistuvat automaattisesti. Nimetyt versiot eivät ole vielä käytettävissä.
  • Salattujen Docs-, Sheets- ja Slides-tiedostojen enimmäiskoko on 100 Mt. Salatuissa Drive-tiedostoissa ei ole rajoitusta.
  • Dokumentin kuvien enimmäismäärä on 3 000.
  • Yksittäisen kuvan koko on 1 Mt.
  • Kansion lataaminen ei vaikuta asiakaspuolen salattuihin tiedostoihin
Ominaisuudet, jotka eivät ole käytettävissä salatuissa tiedostoissa

Kun tiedosto on salattu, et voi tehdä seuraavia asioita:

• avata Microsoft Office ‑tiedostoja muokkaustilassa Docsissa tai Slidesissa
  • kommentoida Sheets-, Slides- ja Drive-tiedostoja
  • muokata Docs-, Sheets- ja Slides-tiedostoja mobiilisovelluksella
  • käyttää Sheetsin funktioita, jotka käyttävät ulkoisia kutsuja
  • siirtää Microsoft Office ‑tiedostoja Docsiin, Sheetsiin tai Slidesiin
  • käyttää tiettyjä työkaluja, kuten:
    • kieliopin tarkistusta
    • dokumenttien kääntämistä ja vertailua
    • puhekirjoitusta
    • laajennuksia
  • ladata Docs- tai Slides-tiedostoja
  • esikatsella Docs-, Sheets- tai Slides-tiedostoja.

Salattujen tiedostojen luominen tai kopiointi

Tärkeää: Salattujen tiedostojen luominen tai kopiointi edellyttää

• työpaikan tai oppilaitoksen tilille kirjautumista
  • järjestelmänvalvojan käyttöönottamaa asiakaspuolen salausta
  • tilin tiedostojen luontimahdollisuuksien vahvistamista.
Uuden salatun tiedoston luominen

Luo salattu dokumentti, laskentataulukko tai esitys valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

Google Drivesta:

1. Siirry osoitteeseen drive.google.com.
  2. Valitse vasemmasta yläkulmasta Uusi .
  3. Osoita Docs-, Sheets- tai Slides-kohdan vieressä olevaa nuolta ja sitten valitse Tyhjä salattu dokumentti/laskentataulukko/esitys.
  4. Klikkaa Uusi salattu dokumentti ‑ikkunasta Luo.

Google Docsista, Sheetsistä tai Slidesista:

1. Avaa Google Docs-, Sheets- tai Slides-tiedosto.
  2. Klikkaa yläreunasta Tiedosto.
  3. Osoita Uusi-kohtaa ja sitten klikkaa Uusi salattu dokumentti/laskentataulukko/esitys.
  4. Klikkaa "Uusi salattu dokumentti" ‑ikkunasta Luo.

Vinkkejä:

• Jos järjestelmänvalvoja ottaa asiakaspuolen salauksen käyttöön oletuksena, "Uusi/tyhjä salattu dokumentti/laskentataulukko/esitys" näkyy suosituksena valikon kohdassa Tiedosto ja sitten Uusi.
  • Jos luot salatun tiedoston jaetussa kansiossa, salattuun tiedostoon sovelletaan samoja pääsyoikeuksia kuin kansioon.
  • Jos Tyhjä salattu dokumentti/laskentataulukko/esitys- tai Uusi salattu dokumentti/laskentataulukko/esitys ‐vaihtoehdot eivät ole käytettävissä:
Uuden salatun tiedoston lataaminen palvelimelle
  1. Siirry osoitteeseen drive.google.com.
  2. Valitse vasemmasta yläkulmasta Uusi .
  3. Osoita Tiedoston lataus ja sitten ‐kohdan vieressä olevaa nuolta ja valitse Salaa ja lähetä tiedosto.

Vinkkejä:

• Jos järjestelmänvalvoja ottaa asiakaspuolen salauksen käyttöön oletuksena, "Salaa ja lataa" näkyy suosituksena Uusi+‑valikossa.
  • Jos lataat salatun tiedoston jaettuun kansioon, tiedostoon sovelletaan samoja pääsyoikeuksia kuin kansioon.
  • Jos Salaa ja lähetä tiedosto ‐vaihtoehto ei ole käytettävissä:
Salatun tiedoston kopioiminen

Google Drivesta:

1. Klikkaa tiedostoa hiiren kakkospainikkeella.
  2. Valitse Luo kopio ja sitten Luo kopio (saatavilla vain Drive-tiedostoille, ei Google Docs-, Sheets- tai Slides-tiedostoille).
  3. Jos tiedostossa
    • on lisäsalaus, voit myös valita Tee kopio, jonka salaus on purettu
    • ei ole lisäsalausta, voit myös valita Luo salattu kopio.

Google Docsista, Sheetsistä tai Slidesista:

1. Avaa salattu Google Docs-, Sheets- tai Slides-tiedosto.
  2. Klikkaa vasemmasta yläkulmasta Tiedosto ja sitten Luo kopio ja sitten Luo kopio.
  3. Jos tiedostossa
    • on lisäsalaus, voit myös valita Tee kopio, jonka salaus on purettu
    • ei ole lisäsalausta, voit myös valita Luo salattu kopio.

Vinkkejä:

• Jos järjestelmänvalvoja ottaa asiakaspuolen salauksen käyttöön oletuksena, Luo salattu kopio näkyy suosituksena valikon kohdassa Tiedosto ja sitten Luo kopio.
  • Jos Luo salattu kopio- tai Tee kopio, jonka salaus on purettu ‐vaihtoehdot eivät ole käytettävissä:
    • Varmista, että olet kirjautunut työpaikan tai oppilaitoksen tilille.
    • Tarkista, onko järjestelmänvalvoja ottanut käyttöön asiakaspuolen salauksen.
Salauksen lisääminen dokumenttiin
  1. Avaa Google-dokumentti, ‐taulukko tai ‐dia.
  2. Valitse yläreunasta Tiedosto ja sitten Luo kopio ja sitten Lisää lisäsalaus.

Vinkkejä:

• Jos järjestelmänvalvoja ottaa asiakaspuolen salauksen käyttöön oletuksena, "Luo salattu kopio" näkyy suosituksena valikon kohdassa Tiedosto ja sitten Luo kopio.
  • Ominaisuudet, joita asiakaspuolen salaus ei tue, muutetaan staattisiksi tai poistetaan.
    • Staattisiksi muutetut ominaisuudet:
      • Muistilistat
      • Upotetut piirrokset, kaaviot ja taulukot
      • Linkitetyt lomakkeet
      • Ulkoiset datatoiminnot, kuten GOOGLEFINANCE
      • Yhdistetyt taulukot
      • WordArt
    • Dokumentista poistetut ominaisuudet:
      • Sähköisen allekirjoituksen kentät
      • Kommentit ja ehdotukset
      • Suojatut välit
      • Apps-skripti ja laajennukset
  • Jos Lisää salaus ‑vaihtoehtoa ei näy:
Salauksen poistaminen dokumentista
  1. Avaa Google-dokumentti, ‐taulukko tai ‐dia.
  2. Valitse yläreunasta Tiedosto ja sitten Luo kopio ja sitten Poista lisäsalaus.

Vinkkejä:

• Jos Poista lisäsalaus ‑vaihtoehtoa ei näy:

Salattujen Excel-tiedostojen käyttäminen Drivessa

Salattuja Excel-tiedostoja voi käyttää eri tavoin. Voit

• tuoda Excel-datan Sheetsiin
  • ladata Sheets-tiedoston kopion Excel-muodossa.
Excel-datan tuominen Sheetsiin

Voit tuoda dataa Excel-tiedostosta salattuun Sheets-tiedostoon. Excel-tiedosto ei muutu, vaikka tekisit muutoksia salattuun Sheets-tiedostoon.

1. Luo Sheetsissä uusi salattu tiedosto tai avaa salattu Excel-tiedosto.
  2. Klikkaa vasemmasta yläkulmasta Tiedosto ja sitten Tuo.
  3. Valitse haluamasi Excel-tiedosto.
  4. Klikkaa Valitse.
  5. Valitse tuontitapa:
    • Luo uusi laskentataulukko
    • Lisää uusia taulukoita.
  6. Valitse Tuo data.

Vinkkejä:

• Voit tuoda vain Excel-tiedostoja, joiden pääte on .xlsx.
  • Ei-tuettuja Excel-ominaisuuksia ei tuoda Sheetsiin.
  • Tiedoston enimmäiskoko on 100 Mt.
  • Solujen enimmäismäärä on 10 miljoonaa.
  • Kuvien enimmäismäärä on 3 000.
Sheets-tiedoston lataaminen Excel-tiedostona

Voit ladata salatun Sheets-tiedoston kopion Excel-muodossa.

1. Klikkaa Sheetsissä vasemmasta yläkulmasta Tiedosto ja sitten Lataa ja pura salaus.
  2. Valitse Microsoft Excel (.xlsx).

Muita artikkeleita